Dood voetballer Ekeng roept veel vragen op

Amateurisme speelt een rol bij de dood van de voetballer Patrick Ekeng (26) in Roemenië. In veel landen is acute medische hulp aan profvoetballers ondermaats. De internationale spelersvakbond luidt de noodklok.

Mark Misérus
null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

De internationale spelersvakbond FIFPro heeft ernstige vermoedens dat acute medische hulp voor profvoetballers in een aantal landen ondermaats is. De bond is daarom een inventarisatie onder de 58 aangesloten landen begonnen. Het doel is in kaart te brengen hoe snel hulp beschikbaar is voor spelers die op het veld met hartproblemen te maken krijgen.

Een deel van de 58 landen, die verspreid liggen over de hele wereld, heeft duidelijke afspraken gemaakt over medische keuringen, begeleiding en bijvoorbeeld de aanwezigheid van een defibrillator tijdens trainingen en wedstrijden. Voor een groot aantal landen geldt dit niet, aldus FIFPro. De problemen doen zich vooral voor in Oost-Europa, Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

De rondgang is het gevolg van de dood van Patrick Ekeng. De 26-jarige Kameroener zakte vrijdag ineen tijdens een wedstrijd in Roemenië, zeven minuten nadat hij in het veld was gekomen voor thuisclub Dinamo Boekarest. Hij werd in allerijl vervoerd naar het ziekenhuis, waar hij na een uur reanimeren dood werd verklaard. Zijn overlijden roept herinneringen op dat van landgenoot Marc-Vivien Foé, die tijdens een wedstrijd van de Confederations Cup in 2003 eveneens live op tv ineenzakte.

Hartprobleem

Sinds de dood van Ekeng woedt een discussie of zijn overlijden te voorkomen was. De Kameroener had vanwege een vergroot hart meer kans op hartproblemen, liet een betrokken arts aan een Roemeens persbureau weten.

Volgens hem staat vast dat Ekeng is overleden aan de gevolgen van een hartprobleem. De voorzitter van de Roemeense spelersvakbond had voor de autopsie nog gesuggereerd dat de dood van de voetballer het gevolg was van krenterigheid. 'Het is mogelijk dat Patrick Ekeng is overleden om vierhonderd euro te besparen.' Daarmee doelde hij op de prijs van een defibrillator.

Amateurisme en nalatigheid spelen hoe dan ook een rol bij Ekengs overlijden. Een door het Roemeense ministerie van Binnenlandse Zaken gelast onderzoek laat weinig heel van de private ambulancedienst die Ekeng eerste hulp bood en naar het ziekenhuis vervoerde.

Zo werden bij het bedrijf defibrillatoren aangetroffen met bijna lege batterijen. Ook was de houdbaarheidsdatum van sommige medicijnen een jaar verstreken. Het ministerie heeft de vergunning van het ambulancebedrijf voor dertig dagen bevroren en een boete van 5.600 euro opgelegd.

Met de dood van Ekeng is een oud debat in het Roemeense voetbal opnieuw opgelaaid. Vier jaar geleden nog had de Roemeense spelersvakbond de voetbalbond aangespoord om profclubs te verplichten betere medische apparatuur aan te schaffen. Zo zouden clubs bij elke officiële en vriendschappelijke wedstrijd een volledig uitgeruste ambulance paraat moeten hebben.

Aanleiding daartoe was de dood van de 21-jarige Nigeriaan Henry Chinonso Ihelewere, die tijdens een tweededivisiewedstrijd aan een hartaanval overleed. Volgens de FIFPro is aan de noodkreet van de Roemeense spelersvakbond nauwelijks gehoor gegeven. Clubs in de bovenste drie divisies hoeven slechts een ziekenwagen met minimale apparatuur paraat te hebben.

Snel handelen kan levens redden

Hoewel de inventarisatie van FIFPro nog niet is afgerond, is al bekend dat de sportzorg per land enorm kan verschillen. Ook maakt het uit of clubs in competities als de Champions League uitkomen. De UEFA verplicht die clubs om hun spelers aan de beste medische controles te onderwerpen.

'Uit onze recente studie blijkt dat 50 procent van de profvoetballers die tussen 2007 en 2013 zijn overleden, stierf door hartgerelateerde problemen tijdens een wedstrijd of een training', zegt FIFPro's hoofd medische zaken Vincent Gouttebarge. Snel handelen, bij voorkeur binnen twee minuten, kan volgens hem levens redden in geval van hartproblemen.

In het Nederlandse betaald voetbal hoeven spelers zich geen zorgen te maken over slecht geoutilleerde ambulances of verouderde medicijnen, zegt Edwin Goedhart. Hij is voormalig clubarts van Ajax en manager sportgeneeskunde van de KNVB.

Zo is elke club verplicht een hartfilmpje en echo te maken van al zijn selectiespelers. De KNVB screent daarnaast alle spelers die voor vertegenwoordigende elftallen uitkomen, zoals het Nederlands elftal en Jong Oranje. Ook biedt de bond colleges voor clubartsen op het gebied van cardiale zorg.

Goedhart heeft toen hij op reis was met Ajax nooit het gevoel gehad dat bij een buitenlandse club de medische faciliteiten niet op orde waren. Wel kan hij zich de verschillen tussen landen op het gebied van medische zorg goed voorstellen. 'Wij vinden het hier prijzig om een echo van een speler te maken. In sommige landen is het maken van een hartfilmpje al duur.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden