Donkere wolken pakken zich samen boven hoofden bridgers

Donkere wolken spanden zich maandagmiddag samen boven de hoofden van de Nederlandse bridgers. Buiten kwam de regen met bakken omlaag....

KEES TAMMENS

Van onze bridgemedewerker

Kees Tammens

RHODOS

Grote overwinningen op de 'kleine' bridgenaties en het droog houden tegen de concurrenten. Zo luidde de gedachte waarmee Nederland deze olympiade van start was gegaan. Makkelijker gezegd dan gedaan.

Maandag ondervond Nederland de toegenomen kracht van Slovenië, een van die kleine landen. Beide Sloveense paren weerden zich voortreffelijk. Westerhof-Jansen en Muller-de Boer lieten een paar steken vallen met een teleurstellende 9-21 nederlaag tot gevolg.

Op de eerste en tweede dag van de olympiade was het vooral de eigen productie van het Nederlandse team die zorgen baarde. De tegenpartij scoorde niet eens veel, maar Nederland zelf bracht het niet verder dan 18 imps tegen Rusland, 30 tegen Venezuela, 13 tegen Slovenië en 19 tegen IJsland.

Tegen Thailand ontmoetten Muller-De Boer twee opgewekte Thaise heren. Op de systeemkaart, waarop elk paar de biedmethode moet vermelden, stond niet veel. 'We spelen uitermate simpel bridge in Thailand. We gebruiken weinig conventies. Een systeemkaart is niet nodig.' Muller-De Boer wisten wel raad met dit paar en scoorden er lustig op los. Een mindere wedstrijd van Paulissen-van der Neut was de oorzaak dat de overwinninq niet hoger dan 19-11 uitviel.

In de zevende wedstrijd van het toernooi, tegen Portugal, slaagde Nederland er niet in de tegen IJsland opgelopen averij te repareren met een nuttige overwinning. Paulissen-van der Neut met Westerhof-Janen konden geen moment imponeren: 13-17. Een donderspeech van captain Loek Verhees is noodzakelijk om het team op te peppen en uit het dal te halen. Vandaag en morgen moet Nederland fors uithalen om de achterstand op de eerste vier, die is opgelopen tot meer dan veertig victory points, goed te maken. Alleen dan is kwalificatie voor de kwartfinale nog mogelijk.

De vrouwen deden maandagavond goede zaken met een 25-5 overwinning op Venezuela. Na 16-14 tegen Griekenland volgde een inmaakpartij tegen de Philippijnen (25-3). Het team heeft zich met dit goede begin in de kopgroep genesteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden