Doldwaze avond kan niet lang genoeg duren

In de hitte van stadion Vicente Calderon in Madrid ging Ajax gisteravond koelbloedig en uiterst geraffineerd te werk en de beloning, kans op revanche tegen Juventus, was zeer rijkelijk....

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

MADRID

Meeslepend en vol spanning was vooral het slotakkoord, de verlenging waarin Ajax twee maal scoorde (2-3). De gedenkwaardige wedstrijd kwam voor Ajax als geroepen, na een seizoen dat tot nu toe zeer teleurstellend verliep. De plaatsing voor de halve finale van de Champions League kwam tot stand onder moeilijke omstandigheden.

Vijftigduizend toeschouwers lieten hun ploeg nimmer in de steek, scheidsrechter Muhmenthaler gaf Atletico Madrid meerdere zetten in de rug en bij Ajax ontbrak Kluivert door een schorsing. In de rust moest bovendien aanvoerder Blind worden vervangen, door Veldman die binnen een half uur twee strafschoppen veroorzaakte waarvan er één werd benut.

Ajax had echter voldoende mentale kracht om zich ook daar tegen te wapenen. Van Gaal krijgt daardoor het afscheid wat hij verdient en ook financieel is het seizoen voor Ajax al geslaagd. De inkomsten liepen door de triomf op tot ongeveer 26 miljoen gulden.

Een andere invaller baarde in positief opzicht opzien en het doelpunt waarmee Daniel da Cruz Carvalho Ajax in de honderdste minuut aan een voorsprong (1-2) hielp, was van cruciale waarde. Ook Scholten, Van der Sar, Witschge, Melchiot en Frank de Boer speelden hoofdrollen in Madrid waar Ajax de ongeslagen reeks in uitwedstrijden in de Champions League uitbreidde tot veertien en in de tweede helft en de verlenging onder grote druk kwam te staan.

Het voorspel was al veelbelovend en dat was tamelijk onverwacht. Atletico Madrid tastte Ajax 25 minuten lang af en concludeerde dat de verdedigende stellingen verlaten konden worden. Drie kansen waren aan Ajax niet besteed en het gemis van Kluivert wreekte zich. In de vijfde minuut stond Litmanen als eerste oog in oog met doelman Molina, in de achtste en achttiende minuut volgde Ronald de Boer.

Twee keer greep Molina in en bij de tweede kans van Ronald de Boer kreeg hij hulp van een verdediger. De drie kansen werden ingeleid door Ajax' buitenspelers, Overmars en Babangida die aan hun goede start geen passend vervolg konden geven.

Naarmate de wedstrijd vorderde, kregen Aguilera en Geli steeds meer greep op hun tegenstanders. Ze kregen daarbij hulp van de scheidsrechter, de lankmoedige Zwitser Muhmenthaler die forse charges van Simeone, Aguilera en Santi onbestraft liet.

Vooral de tackle waarmee Simeone Blind velde, wekte de woede van de Ajacieden op. Muhmenthaler liet doorspelen en prompt kreeg Kiko een kans. De onderwijzer uit Grenchen heeft in Spanje een opvallende staat van dienst. Acht maal leidde hij een internationale wedstrijd in Spanje en tot gisteravond slaagde de buitenlandse ploeg er niet in te winnen.

Muhmenthaler beoordeelde een val van Geli in de laatste minuut van de eerste helft wel goed. Geli wilde Van der Sar passeren en liet zich vallen. Muhmenthaler floot niet, tot onbegrip van Atletico Madrid, en in het vervolg van de aanval slaagde Caminero er niet in te scoren in het door van der Sar verlaten doel.

Atletico Madrid had Ajax toen al op achterstand gezet. Een opmars van rechtsback Aguilera werd niet gestuit en nadat hij Frank de Boer passeerde, viel de Amsterdamse verdediging in stukken en kon ook Van der Sar niet meer ingrijpen. Kiko schoot de bal laag in de linkerhoek na de voorzet van Aguilera (1-0) en de toeschouwers in het stadion waanden zich al zeker van hun zaak.

Rustgevend was de treffer waarmee Ronald de Boer in de 48ste minuut Ajax langszij bracht, allerminst. De Boer scoorde koppend, op aangeven van Litmanen die evenals in Amsterdam het geval was geweest, niet los kwam van de Tsjech Bejbl. Organisator Blind moest zich in de rust laten vervangen en onrust kreeg Ajax in de greep. Geslepen, intimiderend en met hartstocht voerde de kampioen van Spanje de druk op en tot het uiterste werden vooral de vervanger van Blind, Veldman, en Melchiot beproefd.

Belast met de bewaking van afwisselend Esnaider en Kiko duizelde het vooral Veldman voor de ogen. Een duel tussen hem en de sluwe en zeer vaardige Kiko had een strafschop tot gevolg en in de 74ste minuut kreeg Esnaider de kans Atletico Madrid op voorsprong te zetten. De Argentijn schoot onzorgvuldig in en Van der Sar voorkwam, niet eens met veel moeite, dat Ajax onder de druk bezweek.

In de hitte bleven slechts enkele spelers koelbloedig, Scholten vooral die overstoorbaar reageerde op een tweetal vuige tackles en zowel verdedigend als aanvallend excelleerde. Scholten was het ook die Litmanen halverwege de tweede helft de kans bood het duel te beslissen. Molina werd wel gepasseerd, maar de bal kreeg onvoldoende vaart mee om het doel te bereiken en Santi bracht redding.

Tal van kansen kreeg Atletico Madrid in het laatste uur, maar Ajax sloeg als eerste opnieuw toe, dankzij Dani die een aanval op magnifieke wijze afrondde. Het schot met de linkervoet van buiten het strafschopgebied verraste Molina en via de lat verdween de bal in het doel (1-2). De tweede strafschop die Veldman veroorzaakte, werd wel benut, door Pantic.

Pas in de laatste minuut was Ajax verzekerd van kwalificatie. Babangida legde Molina na een counter op lepe wijze in de luren en uitzinnig van vreugde stortte hij zich aan de zijlijn in de armen van Van Gaal. Het was een aandoenlijk tafereel en een passende afsluiting van een in alle opzichten fascinerende, en gedenkwaardige voetbalwedstrijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden