Doelstelling in Rio: meer medailles in meer sporten

Hé Maurits, hoeveel medailles gaan we winnen? Die vraag moet chef de mission Maurits Hendriks de komende 44 dagen tot het begin van de Olympische Spelen van Rio nog vele malen beantwoorden. Tot vervelens toe, zullen we maar zeggen.

Beeld ANP

Woensdag was het niet anders. De sponsors van de waterpoloploeg waren bij auto- en fietsengigant Pon in Leusden bijeen. Het ging over het missen van de Spelen van Rio door de mannen met badmuts en dat het voor Tokio 2020 allemaal wel zal gaan lukken, 'met jullie steun', zoals het bedrijfsleven werd aangesproken.

Hendriks, veelgevraagd en begaafd spreker, was op het podium gehesen om van alles te vertellen over zijn TeamNL dat in Rio de Janeiro zal optreden.

Toen de olympische teamchef zijn voordracht had afgesloten, zonder één woord over de medailledoelstelling van de Nederlandse ploeg, werd hij door waterpolocoach Robin van Galen in al diens Rotterdamse streven naar duidelijkheid toch nog even voor de microfoon gevraagd. Of er een exact aantal te noteren viel qua medailleverwachting? 'Twintig plus één', stelde Van Galen, in 2008 de gouden coach van de Nederlandse waterpolosters, aan Hendriks voor.

Als eerder ging chef de mission niet meer op zo'n getal in. Hendriks introduceerde na zijn aanstelling eind 2008 de 'plus één' prognose voor Olympische afvaardigingen. Het moest altijd beter gaan dan de vorige keer. Eentje meer was al beter, immers. Maar de twintig olympische plakken van Londen worden voor de doelstelling te Rio niet letterlijk verhoogd tot 21, in elk geval niet uit zijn mond.

Vorig jaar, precies een jaar voor de Spelen, was Hendriks nog wel van plan zo'n medailleverwachting te formuleren. Toen, letterlijk, bij het One Year To Go festival: 'We gaan ons echt weer uitspreken over onze minimale doelstelling, dat heb ik voor Londen en Sochi ook gedaan, maar dat kan pas goed onderbouwd in een later stadium.'

Bij de algemene vergadering van de olympische sportkoepel (NOC*NSF) van april was dat voornemen weg. Gekwantificeerde verwachtingen worden binnenshuis gehouden. Met bonden leggen Hendriks en zijn prestatiemanagers de objectieven vast. Maar zelf brengt hij die niet naar buiten.

Maurits Hendriks, technisch directeur en chef de mission tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.Beeld ANP

Zulke bonden hebben daar vaak minder moeite mee. Thorwald Veneberg, de technisch directeur van de wielrenunie KNWU, bracht dinsdag bij de presentatie van de nieuwste baanfietsen naar buiten dat zijn wielerploeg in Rio het resultaat van Londen 2012 (drie medailles) wil verdubbelen. Zes is het doel.

Hendriks zelf houdt de kaken op elkaar. Want hij wil zijn sporters niet met 'onnodige druk' belasten in de dagen voor Rio. 'Mijn eerste taak is om het de sporters die naar Rio gaan niet moeilijker te maken dan het al is', sprak hij in april op Papendal. Zelfs 'toptien', de doelstelling om bij de beste tien van de wereld te horen, valt niet vaak meer uit de mond van Hendriks te noteren.

Zijn adagium is ambitieus: meer medailles in meer sporten. Elke verdere verfijning van die slogan blijft voor de buitenwereld geheim. Ook in Leusden, voor een gehoor van waterpologekke sponsors.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden