Doek definitief gevallen voor DKOD en Fortuna

DKOD en Fortuna zijn de laatste twee ploegen geworden die de hoofdklasse veldkorfbal vaarwel hebben gezegd. Beslissingswedstrijden tegen AKC en Rohda bepaalden hun lot....

Van onze korfbalmedewerker

ZUTPHEN

Twee jaar geleden werd DKOD na winst op PKC nog kampioen. Vorig jaar eindigden de Heelsummers op een onbedreigde vijfde plaats. Dit seizoen ging te veel mis.

De opstandige DKOD-spelers ontdeden zich nog voor de eerste wedstrijd van coach Ben Crum, die verweten werd niet te kunnen communiceren. Tijdens het seizoen stonden er vier trainers voor de ploeg. Uiteindelijk nam Margrita Budding, oud-speelster, de technische leiding in handen, op de achtergrond gesouffleerd door Tjeerd de Jong die met de clubleiding inmiddels gebrouilleerd was.

Enkele langdurige blessures (Gilles, Hopster) en het voortdurend gediscussieer over hoe korfbal gespeeld moet worden nekten DKOD. Al een paar maanden geleden lieten zes van de acht spelers weten te zullen vertrekken.

Alleen Kim Gilles en Dirk Sercu, de twee Belgen, weten het nog niet. 'Wij moeten er nog eens goed over nadenken, want we zijn hier gekomen om hoofdklasse te spelen. Bij DKOD kan dat volgend jaar alleen in de zaal, zei Sercu na het verloren beslissingsduel. De kans bestaat dus dat DKOD het komend seizoen met louter nieuwe spelers aantreedt.

De Heelsumse club verloor het duel van AKC omdat de collectieve druk van de Almeloërs de schotpogingen van DKOD forceerde. AKC toonde ook meer vechtlust.

Vlak na de hervatting (12-8) leek het of Tjeerd de Jong als invaller het tij nog kon keren (12-10). Ook hij moest echter ervaren dat de organisatie in de ploeg ondergeschikt werd gemaakt aan individualistische opportuniteit. En omdat vrijwel alle spelers onzichtbaar waren, leidde dat tot verlies (17-13) en degradatie.

Rohda won met 14-10 van Fortuna na een 5-5 ruststand. Opmerkelijk was de inbreng van twee jeugdige spelers in de Amsterdamse ploeg. Helen Clerc (20) scoorde driemaal en Arjan Rietel (19), die na een kwartier inviel, wist de korf vijfmaal te vinden.

Gepromoveerd naar de hoofdklasse zijn De Meeuwen, Dalto, BW Heerenveen en Vada'25.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden