Dode bladeren en een dode broer; het was een heel mooi wielerjaar

Paolo Bettini schreef zaterdag de laatste regels van een mooi, maar triest verhaal. Drie weken geleden werd hij wereldkampioen, een week later verongelukte zijn broer en nu won hij voor Sauro la classica delle foglie morte – de klassieker van de dode bladeren, de Ronde van Lombardije....

Bert Wagendorp

Het was, hoewel je ook wel anders hoort beweren, het slot van een prachtig wielerseizoen. Dat eigenlijk nog niet eens voorbij is ook, want wie wint de Tour?

Floyd Landis heeft Howard Jacobs erbij gehaald, de Johnny Cochran van de dopingzaken. Cochran pleitte in 1994 O.J. Simpson vrij van dubbele moord, hoewel het er alle schijn van had dat de footballer het had gedaan.

Floyd Landis zal ook wel iets hebben gedaan, maar Amerikaanse advocaten laten zich door de waarheid niet ontmoedigen. Ongetwijfeld komt Jacobs binnenkort met het sluitende bewijs dat de testosteronspiegel van mennonieten van nature veel hoger is dan die van andersdenkenden, door veelvuldig bijbellezen, het strenge masturbatieverbod en een traditionele voorliefde voor chicken nuggets.

Ik hoop dat Howard Jacobs Landis geel bezorgt en Floyds Zwitserse sponsor, de UCI, de dopingjagers én de Tour de France-organisatoren een geweldige poot uitdraait. Ik mag graag zien hoe een eenling een heel systeem omver kegelt. Bovendien beginnen veel mensen pas tekenen van gezond verstand te vertonen als ze flink moeten dokken.

Floydje moet hangen, zodat de zonden van alle Tourwinnaars vóór hem alsmede die van de nummers twee tot en met twintig in de laatste editie worden schoongewassen, sponsors hun lucratieve marketingplaatjes weer kunnen invullen, ploegen fijn hun gang kunnen gaan, de organisatoren zich weer kunnen concentreren op de poen en het publiek – geholpen door de media- de illusie van schone sport weer kan omarmen.

Voor een enkele zwartkijker was de kwestie Fuentes, Operacion Puerto, reden het wielerjaar 2006 als een annus horribiles te omschrijven. Inmiddels heeft de Spaanse aanklager gezegd dat hij het bewijs niet rondkrijgt. Weliswaar berichtte de Süddeutsche Zeitung zaterdag nog dat de politie in Madrid twee medewerkers van dokter Fuentes een hotel had zien verlaten in het bezit van twee bloedzakjes met ‘Jan’ erop, maar de rechter ziet je al aankomen, met dergelijk ‘bewijs’.

Het dreigt een slecht jaar te worden voor de dopingjagers, terwijl het er nog wel zo veelbelovend uitzag, met al die grote vissen aan de haak. En nu mag Basso ook alweer meedoen.

Het was tevens een vrij matig jaar voor de wielerjournalistiek. Schrijf je een half jaar lang over ‘het Spaanse dopingschandaal’, blijft er uiteindelijk van het ‘Spaanse dopingschandaal’ niets anders over dan zo’n ballonnetje dat nog even frrrrrrt zegt en op de grond valt. Blijkt alle morele verontwaardiging nogal voorbarig. Al heb je erbij die rustig beweren dat coureurs schuldig zijn, ook bij gebrek aan bewijs.

Wanneer Jacobs straks Landis vrijpleit, verwacht ik dat de eerste wielerverslaggevers zich in arren moede voor het aanstormende peloton zullen gooien.

Er zijn er in de perszalen van de sport genoeg die zich meer hulpsheriff in de dopingstrijd wanen dan objectief waarnemer. Als het wereld anti-dopingagentschap straks ook de hogedruktent gaat verbieden, liggen er binnen de kortste keren een paar uitslovers bij de klassiekerkoning thuis in de bosjes, om te zien of hij een tentje opslaat.

Nieuw dopingschandaal.

De kijkcijfers van het wielrennen schijnen danig te zakken en sponsors dreigen af te haken. Dat komt niet door de dope, want die is er altijd geweest. Dus komt het door al het vermoeiende gedoe over dope.

Want als er al iets vreselijk was aan het wielerjaar 2006, dan betrof het de wijze waarop sportbestuurders, organisatoren en media de doping en het zogenaamde dopingprobleem door je strot duwden, of je wilde of niet.

Doping bestaat niet. Er bestaat alleen een dopinglijst.

Is Bettini een schone renner? Onbelangrijke vraag. Toen ik hem huilend over de streep zag komen, was ik ontroerd; of mag dat tegenwoordig pas na de uitslag van de dopingcontrole?

Bert Wagendorp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden