DNB: banken doen te weinig om louche praktijken in voetbal te voorkomen
Banken en trustkantoren kunnen veel meer doen om corruptie in de voetbalwereld te voorkomen, meent De Nederlandsche Bank (DNB). Zij onderzocht hoe de financiële sector omgaat met het risico op louche praktijken in de voetbalwereld.
In het voetbal gaan grote sommen geld om. 'In combinatie met andere factoren zoals een gesloten cultuur, perverse prikkels, mogelijke belangenverstrengeling en het mogelijk gebruik van vennootschapsrechtelijke structuren om geldstromen te versluieren, maakt dit de sector kwetsbaar voor witwassen en andere integriteitsrisico's', schrijft DNB. Uit een steekproef van de toezichthouder blijkt echter dat het overgrote deel van de ondervraagde banken en trustkantoren geen rekening houdt met die risico's. Dergelijke instellingen dienen vaak als tussenpersoon bij financiële transacties in de voetbalwereld.
Zeventien van de negentien ondervraagde instellingen zouden geen specifieke maatregelen hebben genomen om te vermijden dat zij bewust of onbewust betrokken raken bij bijvoorbeeld witwaspraktijken.
Met name transacties op de transfermarkt zouden gevoelig zijn vanwege een gebrek aan transparantie.
Maatregelen
DNB stelt een aantal specifieke maatregelen voor om risico's in te dammen. Zoals beter onderzoek naar cliënten uit het voetbal en beter onderzoeken waar hun geld vandaan komt. Ook moeten instellingen beter letten op de geldstroom in en rond de sport, onder meer door te letten op de transactiepatronen van clubs en door hun geldnetwerken beter in kaart te brengen. Tot slot vragen de transacties van en naar voetbalbobo's vanwege het verhoogde corruptiegevaar meer aandacht.
DNB vindt dat het aan de instellingen zelf is om te kijken welke maatregelen zij het best kunnen nemen om verdachte praktijken tegen te gaan.
De waarschuwing volgt op een reeks omkoop- en matchfixingschandalen waardoor Sepp Blatter en Michel Platini hun posten moesten verlaten als respectievelijk FIFA- en UEFA-preses. Het Zwitserse sporttribunaal CAS handhaafde in december Blatters schorsing van zes jaar die hij kreeg opgelegd vanwege een onderhandse miljoenenbetaling aan Platini.
Ook in andere takken van sport en in de entertainmentindustrie zou volgens de toezichthouder beter gelet kunnen worden op 'integriteitsrisico's'. Ook daar gaan grote sommen geld om en is er weinig transparantie, wat zou vragen om extra alertheid.