Djokovic put inspiratie uit coach Becker en wint weer Wimbledon

In 1985 verbijsterde een Duits jochie van 17 jaar de elite op Wimbledon door met gemoderniseerd service- en volleyspel de titel te veroveren. Dertig jaar later zag Boris Becker als intens meelevende coach hoe zijn pupil Novak Djokovic hem evenaarde met een derde eindzege op Wimbledon. De mentale kracht van zijn Duitse regisseur was wederom een bron van inspiratie voor de nummer 1 van de wereld, die Roland Garros met een gebroken hart had verlaten.

Djokovic wint wederom de Wimbledon-titel. Beeld anp
Djokovic wint wederom de Wimbledon-titel.Beeld anp

Ondanks een onvergetelijke ontsnapping in de tiebreak van de tweede set moest Roger Federer erkennen dat hij vrijdag te vroeg had gepiekt tegen Andy Murray, gevoelsmatig een eerste finale. In de derde set vloeide de energie uit zijn benen en heerste Djokovic als vanouds vanaf de baseline. In vier sets (7-6, 6-7, 6-4, 6-3) won de 28-jarige Serviër zijn negende grandslamtitel, die de diepe wond na zijn nederlaag tegen Wawrinka in Parijs moet helen.

Juist op die zwarte dag in de carrière van Djokovic bewees Becker zijn meerwaarde. De corpulente Duitse tennisicoon lijkt nauwelijks nog op de topatleet, die de 'duikvolley' introduceerde op Wimbledon. Maar hij weet hoe je een depressie moet overwinnen. De samenwerking tussen Becker en Djokovic sinds 2014 riep zo veel scepsis op dat de Duitse oud-prof zich verwonderd afvroeg of hij soms een andere sport had beoefend.

De extraverte persoonlijkheden passen veel beter bij elkaar dan velen veronderstelden. In een BBC-documentaire vertelde Becker hoe zijn eerste Wimbledontitel in 1985 hem in één klap van zijn jeugd beroofde. 'Ik was een puber, die genoot van het leven en vrijuit speelde op Wimbledon. Mijn titel veranderde alles. Vanaf dat moment had ik geen privacy meer.'

Novak Djokovic. Beeld anp
Novak Djokovic.Beeld anp
Boris Becker. Beeld anp
Boris Becker.Beeld anp
Roger Federer. Beeld anp
Roger Federer.Beeld anp

Het was de tragiek van Becker dat hij als toptennisser werd geleefd en na het beëindigen van zijn carrière stuurloos door het leven ging. De beruchte scène na zijn laatste Wimbledon in 1999 was illustratief voor de gestopte topsporter, die de bodem onder zich voelt wegzinken. In een bezemkast verwekte hij een kind bij een Russisch model. Rust vond Becker pas bij zijn huidige, Nederlandse echtgenote.

Enkele jaren geleden vertelde Becker bij zijn bezoek aan het ATP-toernooi in Rotterdam dat hij de competitie miste. Het aanbod van Djokovic om zijn team te versterken, kwam als geroepen. 'Boris voelt nu dezelfde adrenaline als toen hij zelf op de baan stond', aldus Djokovic. Ze hebben aan elkaar moeten wennen, erkende de Wimbledonkampioen. 'Die chemie kwam niet vanzelf, we hebben veel tijd in elkaar gestoken. Nu werken we in perfecte harmonie samen.'

Becker wist wat Djokovic doormaakte na zijn mislukte missie op Roland Garros om de nog ontbrekende grandslamtitel aan zijn verzameling toe te voegen. 'Boris kent de pijn van verlies, maar hij heeft in zijn loopbaan alles meegemaakt', aldus Djokovic. Voor Wimbledon vertelde Becker aan de BBC dat hij soms de regels overtrad door zijn speler met signalen te ­coachen. 'We zijn geen bedriegers', zei Djokovic. 'Ik zoek soms bevestiging bij de mensen in mijn box. Een blik is vaak voldoende.'

Novak Djokovic. Beeld anp
Novak Djokovic.Beeld anp

Als speler verloor Becker twee Wimbledonfinales van tegenpool ­Stefan Edberg. De coach Becker versloeg de Zweedse begeleider van Federer voor de tweede, achtereenvolgende keer in wat hij ooit zijn huiskamer noemde. Ook nu was Djokovic mentaal onbreekbaar, nadat hij in de tweede set maar liefst zeven setpoints had verspeeld, waarvan zes in de tiebreak.

In dat zenuwslopende naspel riepen Federer en Djokovic herinneringen op aan de moeder aller tiebreaks, die tussen Björn Borg en John Mc­Enroe in hun Wimbledonfinale van 1980. McEnroe won die tiebreak met 18-16 en verloor de finale. Federer redde zich op fenomenale wijze na een achterstand van 6-3 en setpoints voor Djokovic op 7-6, 9-8 en 10-9, maar hij moest zich eveneens gewonnen geven.

Het cruciale verschil was de efficiëntie met de opslag. In de halve finales tegen Murray was de service van Federer van een andere planeet, in het fascinerende duel met Djokovic lag zijn percentage een stuk lager. Hij behaalde slechts 49 procent van de punten met zijn tweede opslag.

Dubbelspel

De finale dubbelspel werd gewonnen door Nederlander Jean-Julien Rojer en zijn Roemeense partner Horia Tecau. . 'Hier heb ik van gedroomd, toen ik als jochie van 12 jaar Curaçao verliet', zei Rojer na afloop.

Roger Federer. Hij moest vandaag zijn meerdere erkennen in Djokovic. Beeld anp
Roger Federer. Hij moest vandaag zijn meerdere erkennen in Djokovic.Beeld anp

Toch zou je de 33-jarige Zwitser alleen al voor die tiebreak en zijn meesterwerk in de halve finales tegen Murray een achtste Wimbledontitel hebben gegund. Een Oscar voor zijn oeuvre is een passende geste, maar voor Federer raakt een 18de grandslamtitel steeds verder uit zicht.

Nadat Djokovic zijn titel opnieuw had gevierd door een hapje van het heilige gras te nemen, stond Becker op in de spelersbox. 'Boem Boem' ­Boris zag dat Djokovic zijn twijfels en de pijn had overwonnen, zoals ook hij het had gedaan op Wimbledon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden