Dit zijn de verdachte FIFA-officials

In opdracht van de FBI werden vanochtend zes FIFA-officials van hun bed gelicht in hetzelfde vijfsterrenhotel in Zürich. Over de gehele wereld staan nog eens acht mensen - vijf sportmarketeers en drie officials - op de lijst van de FBI. Ze worden allemaal verdacht van corruptie. Om wie gaat het?

Redactie
Rafael Esquivel, Nicolas Leoz, Jeffrey Webb, Jack Warner, Eduardo Li, Eugenio Figueredo and Jose Maria Marin. Beeld afp
Rafael Esquivel, Nicolas Leoz, Jeffrey Webb, Jack Warner, Eduardo Li, Eugenio Figueredo and Jose Maria Marin.Beeld afp

Jeffrey Webb

Webb is een van de kroonprinsen van de FIFA. Volgens Volkskrantverslaggever Mark Misérus wordt hij genoemd als een van de opvolgers van Blatter. De 50-jarige Webb is afkomstig van de Kaaimaneilanden. Hij studeerde in de Verenigde Staten en is al ruim dertig jaar actief in de voetbalwereld. In 1991 werd hij voorzitter van de voetbalbond van de Kaaimaneilanden.

In 1995 kwam hij bij de FIFA terecht. Bij de wereldvoetbalbond werkte hij zich gestaag omhoog. Tegenwoordig is hij vicevoorzitter van het uitvoerden comité van de FIFA en is hij daarnaast president van de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF.

Jeffrey Webb Beeld getty
Jeffrey WebbBeeld getty

Eugenio Figueredo

Figueredo is een 83-jarige Uruguayaan. Tussen 1997 en 2006 was hij president van de Uruguayaanse voetbalbond. Tussen 1993 en 2013 was hij vicepresident van de Zuid-Amerikaanse voetbalorganisatie CONMEBOL. In 2013 volgde hij Nicolás Leoz - die vandaag ook werd opgepakt - op als president van die organisatie. In 2014 werd hij alweer vervangen. Daarnaast was hij de grote man achter de organisatie van het WK voetbal in Brazilië, vorig jaar.

Net als Webb is Figueredo vicepresident van het uitvoerend comité van de FIFA.

Eugenio Figueredo Beeld getty
Eugenio FigueredoBeeld getty

Jack Warner

Warner is een voormalig vicepresident van het uitvoerend comité van de FIFA. Tussen 1990 en 2011 was hij president van de CONCACAF. In 2011 nam hij afscheid van al zijn functies in het internationale voetbal.

Rond de 72-jarige Warner hangt al jaren een zweem van corruptie. Zo weigerde hij de spelers van Trinidad en Tobago de beloofde premiers voor het WK in 2006 te betalen. De FBI had hem al langer in het oog. Onder meer door een onderzoek van de Engelse krant The Telegraph. De krant ontdekte dat de familie Warner ruim twee miljoen kreeg van een Qatarees bedrijf in de periode toen het WK van 2022 aan het oliestaatje werd toegewezen.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Eduardo Li

Eduardo Li is is baas van de Costaricaanse voetbalbond. Hij zou vrijdag zitting nemen in het Uitvoerend Comité van de FIFA.

Eduardo Li Beeld epa
Eduardo LiBeeld epa

Julio Rocha

Julio Rocha is oud-president van de Nicaraguaanse voetbalbond.

Costas Takkas

Costas Takkas is functionaris van de CONCAFAF, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika.

Rafael Esquivel

Rafael Esquivel is voorzitter van de Venezolaanse voetbalbond.

José Maria Marin

José Maria Marin is sinds 2012 voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond. Hij volgde Ricardo Teixeira op, die moest wijken vanwege de trage gang van zaken rond de organisatie van het WK Voetbal in 2014.

Maar rond Marin was ook al snel vanalles te doen. Zo dook er een video op van een omstreden moment. Tijdens een toernooi voor spelers tot 18 jaar in São Paulo mocht Marin na afloop de spelers hun medailles overhandigen. Tijdens het uitdelen stak Marin een van de exemplaren in zijn zak. Ondanks de duidelijke beelden ervan, ontkende Marin de diefstal.

Jose Maria Marin Beeld getty
Jose Maria MarinBeeld getty

Nicolás Leoz

Leoz was tussen 1986 en 2013 president van CONMEBOL, de voetbalorganisatie voor Zuid-Amerika. De Paraquayaan vroeg in 2008 het Colombiaanse staatsburgerschap aan. Leoz stopte als president en als FIFA-functionaris in 2013 wegens gezondheidsproblemen. Hij werd in 1990 door de BBC in verband gebracht met malversaties rond de uitzendrechten van het WK.

Vijf sportmarketeers

Naast de FIFA-officials werden er ook nog een paar sportmarketeers opgepakt: Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis, Mariano Jinkis en José Margulies. Zij zijn allen werkzaam voor het sportmarketingbureau van de wereldvoetbalbond.

Foto van het moment waarop via de zij-ingang van het hotel in Zürich één van de FIFA-officials wordt weggeleid door de politie. Beeld ap
Foto van het moment waarop via de zij-ingang van het hotel in Zürich één van de FIFA-officials wordt weggeleid door de politie.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden