Dit zijn antwoorden van de Volkskrant-voetbalquiz

De voetbalquiz van de Volkskrant met Kerst begon bijna vijftien jaar geleden als een zaak van louter papier. De laatste tijd is het beantwoorden van de vragen over de wetenswaardigheden van het voetbal in het afgelopen jaar vooral een kwestie van het invullen van meerkeuzevragen op de website. Onder de bijna 500 deelnemers van de editie 2017 was nog een tiental dat een ouderwetse briefkaart stuurde, waarop weer ruimte is voor toelichting.

Jackie Groenen kust de beker na het winnen van het EK. Foto anp

Zo schrijft Arnold Spaans uit Nijmegen: 'Met wat moeite is alles wel op te zoeken, of bijna alles.' Zo is dat. De quizmasters vinden dat de quiz te doen moet zijn. Ze achten het van belang dat de antwoorden te vinden zijn in de Volkskrant en dat de oplossing ook een soort beloning is voor goed lezen door het jaar heen.

Spaans is vol zelfvertrouwen in zijn kerstkaart: 'Ik vermoed dat alle antwoorden juist zijn, maar dat zien we de 13e wel.' Spaans heeft gelijk. Hij bleef foutloos, en hij behoort ook nog tot de winnaars. Voor wie de antwoorden nog wil nakijken. De juiste reeks was: 1. A, 2. B, 3. B, 4. A, 5. B, 6. A, 7. B, 8. B, 9. A, 10. A, 11. B, 12. C, 13. A, 14. C, 15. A, 16. A, 17. B, 18. B, 19. A, 20. C, 21. C, 22. C, 23. A, 24. B, 25. B, 26. C, 27. A, 28. C, 29. B.

Liefst 116 deelnemers maakten geen fout. Er waren 24 boeken te winnen, met Sportret van fotograaf Klaas Jan van der Weij als hoofdprijs. 22 Winnaars zijn per mail op de hoogte gebracht. De andere twee met een prijs zijn dus Arnold Spaans en Marjan van de Klok uit Groningen, die heel graag het boek over Johan Neeskens wil winnen ('Op mijn meisjesslaapkamer hing zijn foto boven mijn bed!'). De 22 voetbalkenners zijn inmiddels per mail op de hoogte gebracht. Alle winnaars krijgen binnenkort een boek.


De Volkskrant Voetbalquiz

De titel van Feyenoord, Oranje mannen en vrouwen, de Europese finale van Ajax. Het was een voetbaljaar van euforie en tragiek. Traditioneel: de voetbalquiz van de Volkskrant.