'Dit is de Tour van de wederopbouw'

In het historische themapark van Le Puy-du-Fou (Vendée) horen ridders te vechten, of Noormannen, maar deze vrijdag zijn het cameralieden, fotografen en mannen met geluidshengels die elkaar vertrappen in het middeleeuwse decor....

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout

De binnenplaats van het kasteel wordt gevangen in een zandverstuiving als Virenque zich meldt voor de gebruikelijke gezondheidscontrole, de dag voor aanvang van de Tour de France. Hij verdwijnt in de gewelven van het kasteel, komt binnen tien minuten naar buiten, waarop er een tweede veldslag dreigt. Tot zover de aandacht voor een wielrenner die op bestelling een plasje komt doen.

Nou goed, niet zomaar een renner. Virenque maakt in Frankrijk in juli per definitie veel los en deze keer al helemaal: hij mocht niet aan de Tour deelnemen (te zeer met doping geassocieerd, vindt de Tourdirectie) en uiteindelijk toch weer wél (de Tourdirectie maakte een procedurefout en moest mokkend met Virenque's komst instemmen).

De 86e Tour de France moet nog beginnen en nu al steunt en kreunt Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc alsof hij naar het einde snakt. Hij wil deze vrijdag zo graag over wielrennen praten, maar dat wil niet lukken. Hij krijgt louter vragen voorgelegd over aanverwante zaken. De Tour de Dopage van vorig jaar ijlt na.

Of er afspraken zijn gemaakt met politie en justitie over het met rust laten van de Tour? 'Wij hopen en verwachten een wapenstilstand.' Wie er verantwoordelijk is voor welk dopingonderzoek? 'Wij voegen ons naar de criteria van de internationale wielerfederatie UCI.'

Of hij boos is op de Nederlandse UCI-president Verbruggen wiens organisatie de Tourstart van Virenque mogelijk maakte? 'Ik heb gisteravond gedineerd met de heer Verbruggen en vanmorgen zijn we wezen hardlopen.'

Het is heet in Le Puy-du-Fou maar écht warm krijgt Leblanc het als hij geacht wordt iets over Virenque te zeggen: 'Het zou een kaakslag zijn voor alle renners als hij de Tour zou winnen.'

Niet dat dat gaat gebeuren. 'Dit is de Tour van de wederopbouw, de Tour van de jeugd! Van de jongeren! Van Vinokourov, van...' Hapert even: '..Van Boogerd!' Hapert weer, de zaal helpt. 'Van Casper! Casero!' De jeugd, de onschuld!

Is er veel veranderd na die tumultueuze Tour van vorig jaar? Later die vrijdag steekt Leblanc zijn traditionele verhaal af over het mooie van de sport, en van de Tour in het bijzonder. Zijn gehoor bestond altijd uit de ploegleiders, deze keer zijn ook alle 180 coureurs, de artsen en verzorgers op het appèl.

Het pleidooi voor een dopingvrije sport wordt ten behoeve van het gehoor ter plekke in het Duits, Spaans, Italiaans en Engels vertaald. Zaterdagochtend vroeg moet blijken of het peloton ook nog hele domme renners met gehoorproblemen herbergt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden