‘Dit heeft niet veel meer te maken met zwemmen’

Vanuit het niets zwom Lennart Stekelenburg de derde tijd ooit op de 100 m schoolslag. Dankzij het omstraden Jaked-pak. ‘Van mij mag het zwemmen terug naar de basis.’

Nee, Lennart Stekelenburg kijkt niet elke dag naar de wereldranglijst op de 100 meter schoolslag. Sinds half april staat hij op die lijst der allersnelsten derde, met 59,50 seconden, zijn nieuwe Nederlandse record. En derde van de wereld, dat is onwaarschijnlijk hoog voor een zwemmer uit een land dat hoegenaamd niet meetelt op deze lastigste slag aller zwemslagen.

Als Stekelenburg thuis achter de computer de webpagina met de ranglijsten aanklikt, is dat volgens hem om te zien hoe de rest van de wereld zich ontwikkelt. Hij ziet tijden ‘die me niet zo veel zeggen, want ik weet niet welke pakken die zwemmers bij hun snelle races hebben gedragen’.

Rubberpak
Het is het verhaal van dit naolympische zwemseizoen. Wie het rubberpak van de Italiaanse fabrikant Jaked aantrekt, is sneller dan hij ooit geweest is. Maar sinds begin mei is het J01-pak door de wereldzwembond FINA verboden.

Het is het pak dat Stekelenburg bij de Swim Cup in Amsterdam voor één keer uit de kast haalde om solo zwemmend een recordaanval te doen. ‘Dat pak maakt een verschil op de schoolslag. Dat heb ik met die recordpoging op zondagmiddag, tussen de series en de echte finale van de 100 school, duidelijk willen maken. In de aanloop naar de Swim Cup zwom Lia Dekker bij de vrouwen in zo’n pak al enorme sterke tijden. Nu had dat op zich nog pure progressie kunnen zijn. Ze zwemt pas sinds een jaar serieus in de top mee. Die verklaring klonk toen niet onlogisch. Maar toen kwam bij de Swim Cup Robin van Aggele op de 50 meter in het water en die haalde zes-tiende van een seconde van zijn toptijd af. Dat zijn stappen, die zijn niet normaal. Dat heeft niet veel meer met zwemmen te maken.

‘Toen zijn wij van NZA Amsterdam naar bondscoach Jacco Verhaeren gegaan. Hij zei bij de Swim Cup dat ze het pak in Eindhoven hadden getest, op vlinderslag en borstcrawl. En dat daaruit bleek dat niet heel veel verschil aan te tonen was.’

Time trial
De volgende dag – er was in het Sloterparkbad veel rumoer over de pakken – vroeg Stekelenburg een time trial aan. ‘De scheidsrechter en de organisatie stemden ermee in. Het was vooral een test voor mezelf. Wat doet zo’n pak voor een schoolslagzwemmer? Ik had het één keer eerder gedragen, bij de NK van december, op de kortebaan. Toen had ik twee pakken over elkaar gedragen, om dat gevoel ook te testen. Dat was geen succes. Er kwam water tussen de pakken, en het aantrekken was een complete ramp.

‘Een enkel Jaked-pak bleek het snelste. Daar ben ik nu achter. Ik wist aan de hand van mijn tijden op de 50 en de 200 school op de Swim Cup dat ik redelijk in vorm was. Ik dacht 1.00,2 te gaan zwemmen in een LZR Racer, mijn normale pak. De grens van 60 seconden had ik in het hoofd. En mijn Nederlands record was 1.00,56. En dan tik je aan na 59,5. Zes-tiende van een seconde boven het wereldrecord van de Japanner Kitajima, ja.

‘Het pak is sneller. De rubberen stof zorgt ervoor dat het waterafstotend is, plus dat het zo goed afsluit dat de lucht die erin komt, er niet meer uitgaat. En dan heb je een soort vlot waar je op kan drijven. Het pak is ook gunstiger voor schoolslag. Bij die slag ga je meer door het water dan bij de andere slagen.

Prettig is anders
‘Normaal test je zo’n pak op een trainingskamp. Toen ik het op de Swim Cup droeg, wist ik niet hoe het zou reageren. Het is een volledig pak, een full suit. Je wordt in die pakken wel heel erg beperkt in je beweging. Maar dat het hard gaat, is duidelijk. Prettig is anders. Wat dat betreft ga ik liever weer in een kort broekie zwemmen. Van mij mag het zwemmen terug naar de basis. In de zwemwereld denkt iedereen er zo over. Maar de zwemmers nemen niet echt een standpunt in. Ze zouden moeten zeggen: we doen het niet langer zo.’

Het pak is inmiddels verboden. ‘Maar mijn Nederlands record van 59,5 blijft staan. Dat is reglementair niet meer terug te draaien.’

Lennart Stekelenburg (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden