Diskwalificatie Rus bezorgt Verbij tweede wereldbeker, 'maar ik heb nog geen een keer écht gewonnen'

De diskwalificatie van de Rus Koelizjnikov leverde de Nederlandse schaatser Kai Verbij zaterdag zijn tweede wereldbekerzege op. Hij zei er niet echt blij mee te kunnen zijn. 'Mijn eerste wereldbeker op de 1.000 meter won ik, omdat Kjeld Nuis toen in Berlijn had afgezegd. En deze door een diskwalificatie van Koeli. Ik heb dus nog niet echt een World Cup gewonnen', aldus de winnaar.

Kai Verbij Foto anp

Verbij zegt zich altijd happy te voelen op het ijs van Calgary, waar hij in maart van dit jaar wereldkampioen op de sprintvierkamp werd. Het ijs was toen echter sneller, stelde de Nederlander vast. 'Dit was vandaag lastig ijs. Het brak snel. Niemand reed hier foutloos. Je moest echt zoeken naar goede stukken. Het was natuurlijk ook de twintigste rit over 1.000 meter', zo schetste hij de slijtage van de toplaag.

De Nederlander werd aanvankelijk, na zijn ritzege tegen de Noor Lorentzen, als tweede geklasseerd. Vervolgens ging er een streep door de naam van Koelizjnikov, die een rit eerder de Nederlandse wereldkampioen op die afstand, Kjeld Nuis, had verslagen. Na de deklassering van de Rus, hij ging illegaal door de blokjes op kruising één, kwamen de twee Nederlanders aan de top van het klassement.

Omstandigheden

Nuis had in Calgary het wereldrecord van de Amerikaanse veteraan Shani Davis (1.06,42) willen aanvallen, maar volgens Verbij zijn daar de omstandigheden niet naar. 'Kramer zou ook het wereldrecord op de 5 kilometer aanvallen. Na twee ronden wisten we wel dat dat niet zou lukken', zo zette de jonge schaatser de zaak in perspectief.

De toptijden van Verbij (1.06,93) en Nuis (1.06,96) werden toch als teleurstellend ingeschat. Verbij vond dat niet vreemd. Hij kwam met zijn team Plantina laat in Calgary aan, omdat hij in Nederland nog een trainingsblok van zes dagen moest afwerken. Hij had zich niet in topvorm gewaand. Die moet in Salt Lake City nog komen. Daar staat over een week de volgende wereldbeker op het programma.

Nuis, die in Salt Lake zal ontbreken, rekende zich al rijk voor de olympische kwalificatie. 'Kai en ik zijn stabiel', stelde hij als inzicht voor de plaatsingswedstrijd die eind december in Heerenveen plaats heeft. Drie Nederlandse rijders gaan zich daar voor Pyeongchang 2018 plaatsen. Verbij hield zich in bij zijn calculatie: 'Nu ben ik in vorm. Maar één griepje en het kan allemaal weg zijn.'

Kjeld Nuis Foto anp
Meer over