Dirk Kuijt bezorgde Feyenoord met drie doelpunten tegen Heracles Almelo de eerste landstitel in 18 jaar.
Dirk Kuijt bezorgde Feyenoord met drie doelpunten tegen Heracles Almelo de eerste landstitel in 18 jaar. © ANP

Dirk Kuijt (36) beeïndigt loopbaan na titel Feyenoord

Dirk Kuijt geeft het begrip 'stoppen met voetbal op het hoogtepunt' een nieuwe dimensie. Drie dagen nadat hij Feyenoord met drie doelpunten tegen Heracles naar de eerste landstitel in achttien jaar had geschoten en de stad onderdompelde in bijna niet te bevatten vreugde, liet de 36-jarige aanvaller de club weten te stoppen met profvoetbal.

Dirk Kuijt

Geboren 22 juli 1980, Katwijk
Clubs: FC Utrecht (1998-2003), Feyenoord (2003-2006), Liverpool (2006-2012), Fenerbahçe (2012-2015), Feyenoord (2015-2017).
Interlands: 104, 24 doelpunten.
Debuut in Oranje: 3 september 2004, Nederland - Liechtenstein (3-0).
Laatste interland: 4 september 2014, Italië - Nederland (2-0).
Erelijst: twee KNVB-bekers (met FC Utrecht in 2003, met Feyenoord in 2016), Engelse League Cup (Liverpool, 2012), Turkse beker (Fenerbahçe, 2013), kampioen van Turkije (Fenerbahçe, 2014), Turkse Supercup (Fenerbahçe, 2014), kampioen van Nederland (Feyenoord, 2017), tweede op WK 2010 met Oranje, derde op WK 2014 met Oranje.
Persoonlijke onderscheidingen: beste speler eredivisie (2003 en 2006), topscorer van de eredivisie (2005, 29 doelpunten).

Zijn missie is daadwerkelijk voltooid en de beslissing was derhalve niet heel verrassend. Op de website van Feyenoord zei hij woensdag te hebben gehandeld op gevoel, zoals hij al zijn beslissingen in zijn rijke loopbaan op gevoel nam. 'Al mijn dromen zijn verwezenlijkt.' Kuijt was er al een tijdje uit voor zichzelf, maar wilde zich concentreren op het behalen van de landstitel.

De opties waren duidelijk: stoppen of nog een jaar bij Feyenoord, met de Champions League als aantrekkelijke lokker. Het Midden-Oosten, Amerika of China, het hoefde voor hem niet zo, met vier opgroeiende kinderen. Kuijt besefte dat hij alsmaar minder speeltijd zou krijgen. Dat vond hij moeilijk te accepteren. Hij is een trainingsbeest, een man die zijn energie kwijt moet, die oprecht vindt dat hij hoort mee te doen, ook als de trainer anders beslist. Zijn geregelde plek op de reservebank na de winterstop leidde tot spanningen met de trainer, al liet Kuijt daarvan weinig merken. Het winnen van het eerste kampioenschap sinds 1999 ging boven persoonlijke gevoelens.

Afgelopen weekend was hij vermoedelijk reserve geweest als Vilhena niet was geschorst. Kuijt speelde en scoorde al na 38 seconden, in een duel dat onder hoogspanning stond en waarin Feyenoord moest winnen, na de uitglijder van een week eerder bij Excelsior. Hij maakte als aanvoerder ook de 2-0 en 3-0. De titel was de mooiste prijs in zijn loopbaan, in elk geval de trofee met de puurste emoties omgeven.

Terugkeer

Kuijt keerde twee jaar geleden terug bij Feyenoord om de beleving van topsport in Rotterdam-Zuid een impuls te geven en prijzen te winnen met de club, die nauwelijks meer uit de schaduw van zijn reputatie wist te treden. Dat lukte wonderwel: beker in 2016, titel in 2017.

Kuijt had een geweldige loopbaan, zeker afgezet tegen de verwachtingen. Dat begon al toen hij met Hendrik van Beelen naar Utrecht ging, als tiener van Quick Boys uit Katwijk. Van Beelen was het grote talent, Kuijt de hardwerkende visserszoon. Altijd vermoedden critici dat de volgende stap te moeilijk zou zijn voor de noeste werker Kuijt. Telkens presteerde hij veel meer dan verwacht, ook omdat hij beschikte over een uitmuntende functionele techniek en ontembare werklust.

Liverpool

Meer lezen over Dirk Kuijt bij kampioen Feyenoord:

Een voetbalsprookje, zo omschreef Volkskrant-journalist Bart Vlietstra de manier waarop Dirk Kuijt Feyenoord na 18 jaar weer een landstitel bezorgde. Een kampioenschap vol symboliek, oordeelde Volkskrant-journalist Willem Vissers.

Bij Utrecht, Feyenoord, Liverpool, Fenerbahçe en weer Feyenoord presteerde hij uitstekend. Hij voetbalde zelfs 104 keer in Oranje, met een speciale rol als vleugelverdediger op het WK in Brazilië, in 2014, toen de ploeg van bondscoach Van Gaal verrassend als derde eindigde. Kuijt voetbalde in de WK-finale van 2010 en scoorde in de finale van de Champions League in 2007 met Liverpool, al gingen beide duels dan verloren.

Kuijt blijft bij Feyenoord. Hij ambieert een rol in het technisch management. Onder de hoede van technisch directeur Martin van Geel zal hij zich in die richting ontwikkelen.