Directeur spelersbeleid Blind zag geen toekomst bij Ajax

Ajax heeft er alles aangedaan om Danny Blind voor de club te behouden, maar de oud-speler die voor dit seizoen werd benoemd tot 'directeur spelersbeleid' zag in deze functie voor hem geen toekomst bij de club....

Van onze verslaggever

'Mister Ajax' stapte al na zeven maanden op en directeur Frank Kales moest toegeven dat beide partijen zich hebben vergist in het gewicht van de nieuwe rol. 'Blind dacht: ik flikker mijn kicksen in de prullenmand en word directeur. Maar dat viel hem tegen. En ons ook', aldus penningmeester Van Os.

Nadat Ajax en Blind zelf zich aanvankelijk op de vlakte hielden over de reden van de breuk, besloot de leiding van de club, met instemming van Blind, met de motieven naar buiten te treden. Blind zag af van een verdere toelichting op de gang van zaken, maar het is algemeen bekend dat hij zich onvoldoende meende te kunnen ontplooien op grote afstand van het veld en de spelers. Bovendien verschilde zijn visie van die van Wouters.

'Om Blind voor de club te behouden hebben we vorig jaar de technische drieheid ontworpen, met Jan Wouters als technisch directeur, Hans Westerhof als hoofd opleidingen en Danny Blind als directeur spelersbeleid. Blind moest de brug slaan tussen Wouters en Westerhof met een specifieke verantwoordelijkheid voor het aan- en verkoopbeleid, de scouting en het elftal van de toekomst. Je kunt erover twisten of je dit werk door drie man moet laten doen, maar dat was nu eenmaal onze keuze en Blind kon zich daarin wel vinden', aldus Kales.

Volgens de algemeen directeur van Ajax heeft Blind zes weken geleden voor het eerst kenbaar gemaakt niet erg gelukkig te zijn met zijn rol. Kales drong er bij de oud-speler op aan het karwei in elk geval in het eerste seizoen af te maken, desnoods met enige aanpassingen van zijn takenpakket. 'Bovendien, zo heb ik hem voorgehouden: 'Als je wilt doorgaan in het management dan kan het geen kwaad om met frustratie te leren omgaan.'

Maar ook na zijn bedenktijd kwam Blind er achter dat er voor hem in deze rol geen toekomst was weggelegd bij Ajax. Kales weigerde op Blinds persoonlijke motieven in te gaan, maar zei wel 'ze te begrijpen. Ik voel ook geen enkele rancune of haat. Ik heb altijd een goede relatie met hem gehad. Voor hem blijft de deur bij Ajax altijd open staan.'

Dat het tussen Wouters en Blind minder goed boterde, erkende ook Kales. 'Nadat ze elkaar in de publiciteit hadden bekritiseerd, hebben we wel gezegd dat we de rijen gesloten moeten houden. Die zaak is volledig uitgesproken.' Kales ontkende dat de beslissing van Wouters om af te stappen van Ajax' huisregel om onder alle omstandigheden met drie spitsen te spelen uiteindelijk tot de definitieve breuk heeft geleid.

Ajax zal zich beraden op de samenstelling van zijn technisch apparaat. Eind dit seizoen vertrekt Hans Westerhof naar Willem II. In principe is Jan Wouters dan van de technische driehoek nog als enige in functie.

Ajax legt prioriteit bij het aantrekken van een opvolger van Westerhof en zal zich pas daarna uitspreken over de technische driehoek.'Onze grootste zorg blijft hoe we de jeugd kunnen laten doorstromen naar het eerste elftal', aldus Kales.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden