Directeur NOC*NSF blijft op gepaste afstand tijdens Spelen Tokio

De nieuwe technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF zal bij de Spelen van Tokio in 2020 niet in het olympisch dorp verblijven. 'Maar hij is wel in de buurt', zo verklaarde algemeen directeur Gerard Dielessen donderdag bij de evaluatie van de Spelen van Rio 2016.

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC NSF, tijdens een persconferentie op sportcentrum Papendal. De sportbond geeft een toelichting op de evaluatie van TeamNL tijdens de Olympische Spelen in Rio de JaneiroBeeld anp

Tot en met Rio was technisch directeur Maurits Hendriks ook aanvoerder van de olympische sportploeg, de chef de mission. Die combinatie van functies is in de 29 pagina's tellende nabeschouwing van Rio 2016 als te lastig aangemerkt.

Hendriks, sinds 2012 in die dubbelrol, kwam in de problemen door zich in Rio, tegen het calamiteitenplan in, zeventien dagen stil te houden over incidenten als het wegsturen van turner Yuri van Gelder en het voortijdig op het vliegtuig zetten van verliezers, de 'losersvlucht'. De kritiek daarover - vooral op sociale media in Nederland - dwong de top van NOC*NSF tot een herijking van beide functies.

Die gaan niet meer gecombineerd worden, maakte de sportkoepel twee weken geleden al bekend. Als eerste stap in de reorganisatie wordt de tweehoofdige leiding van de technische staf, nu in handen van technisch directeur Hendriks en manager topsport Jeroen Bijl, een enkel hoofd. Die functie behoudt de naam 'technisch directeur'. Bijl en Hendriks hebben naar die functie gesolliciteerd. De vacature is door NOC*NSF niet opengesteld. De sportkoepel wil voor 1 mei de nieuwe baas presenteren.

De nieuwe man 'zou zich moeten focussen op de sporttechnische pijler binnen de missie', aldus de rapportage van NOC*NSF. Daarmee kan hij buiten het olympisch dorp verblijven. Het logistieke en het communicatieve pakket zou puur voor rekening moeten komen van de chef de mission. Dat wordt opnieuw een professional, in een nieuw te creëren functie.

De tijd van een erebaan, zoals in 2000 voor de supervrijwilliger Jan Loorbach, is voorbij. In 2008 (Peking) werd Charles van Commenée de eerste professional die het chef de mission-schap ter hand nam. Hij was ook technisch directeur en zei dat 'amateurs' niet op die plek thuishoorden.

Evaluatie Spelen Rio

Zijn opvolger Hendriks pakte het in 2012, 2014 en 2016 ook zo aan. In 2018, bij de Winterspelen van Pyeongchang, zal Jeroen Bijl de Nederlandse equipe leiden. Aan dat besluit wordt, ook als Bijl de nieuwe 'td' wordt, niet getornd.

Alle kritiek die vorige zomer over het Nederlandse optreden in Rio neerdaalde, werd donderdag gepareerd door de eindverantwoordelijke Dielessen. Hij sprak van tevredenheid, van goede Spelen voor Nederland, met een mooie medailleoogst en met uitzicht om door te dringen tot de toptien van het medailleklassement. In Rio werd Nederland elfde.

In de evaluatie is ook vastgesteld dat in drie pijlers van de Nederlandse medaillefabriek, paardensport, zwemmen en zeilen, in gebreke is gebleven. De - geheime - prognose stond op 30; er werden in werkelijkheid 19 medailles veroverd.

Het was paardensport: min 3,6 medailles, zwemmen min 2,4 en zeilen min 1,5. Op andere onderdelen als judo, hockey en atletiek werd ook een min van 3,4 genoteerd. De plussen in Rio waren voor wielrennen (plus 1,3) en roeien (plus 1,0 boven de verwachting).

Hendriks is niet afgerekend op de niet gehaalde doelstelling van 'meer medailles' dan in Londen. Het werd er in Rio één minder. De tiende plaats in het landenklassement werd ook (nipt) gemist: elfde. Wat wel werd gehaald, was dat er in meer sporten dan in Londen 2012 medailles werden veroverd: 12 om 11.

De scheiding tussen technisch directeur en chef de mission ligt vooral in de werklast die op het bord van Hendriks in Rio lag, erkende Dielessen. Hendriks reisde vooraf 21 keer ter verkenning naar Rio; Dielessen 'een keer of twaalf'. Het was een investering die bij aankomst in het kapot gesaboteerde olympisch dorp weinig waard bleek. Dielessen: 'Ik dacht: jeetje hebben we er zoveel energie ingestopt en overkomt ons dit nog.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden