NieuwsProfvoetbal vrouwen

Directeur amateurvoetbal KNVB: gelijke betaling van voetbalvrouwen ‘nog niet reëel’

De Australische vakbond van voetballers PFA strijdt voor gelijke financiële behandeling van mannen en vrouwen, maar het gelijktrekken van prijzengelden is voorlopig nog een brug te ver.

Willem Vissers
Davina Philtjens (FC Twente) vecht een duel uit met Ellen Jansen (Ajax), in 2016. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Davina Philtjens (FC Twente) vecht een duel uit met Ellen Jansen (Ajax), in 2016.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Het gelijktrekken van door de Fifa uitgekeerd prijzengeld op de WK’s voetbal voor mannen en vrouwen is vooralsnog ‘totaal niet reëel, hoe graag we dat ook willen’. Zo reageert Jan-Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, op een Australisch protest van de vakbond PFA, die zich verzet tegen het grote verschil in betaling.

‘Gelijke behandeling is een van de grote thema’s van deze tijd’, aldus Van der Zee, tevens delegatieleider van Oranje tijdens het WK in Frankrijk. Vrouwenvoetbal valt in Nederland onder de amateursectie. ‘Het duurt geen tien jaar meer voordat de situatie helemaal is veranderd. Het duurt zelfs geen twee WK’s meer. De bedragen zullen naar elkaar toegroeien. Maar voor nu is het totaal niet reëel. Bij de mannen zijn alle bedragen veel hoger, ook bijvoorbeeld in het fonds dat uitkeert bij blessures van spelers.’

Kijkcijfers

De marktwaarde van mannenvoetbal is nog steeds veel groter, als gevolg van onder meer hogere kijkcijfers. Bij de mannen is het WK al maanden vooraf een groot, internationaal thema, met talloze verhalen over aanstaande vedetten. Het vrouwentoernooi groeit snel, maar het is nog zoeken naar speelsters die internationaal bij een groot publiek tot de verbeelding spreken. De ploeg van Nederland, Europees kampioen, vertrok dinsdag naar het WK, dat vrijdag begint in Parijs. Nederland speelt op 11 juni zijn eerste wedstrijd, tegen Nieuw-Zeeland in Le Havre.

Terwijl bijna alle landenteams die aan een mannen-WK meedoen bestaan uit fullprofs, is vrouwenvoetbal volop in ontwikkeling. Speelsters vechten voor gelijke rechten. De beste speelster van de wereld, de Noorse Ada Hegerberg, mijdt het WK zelfs door een conflict met de Noorse bond, al gaat dat over meer dan beloning. Noorwegen zet juist de toon bij gelijke beloning van de seksen in het voetbal.

Van der Zee, over het in zijn ogen nog onrealistische scenario van gelijke betaling: ‘De marktwaarde van het WK bij de mannen is tien tot vijftien keer groter’. Frankrijk ontving vorig jaar ruim 32 miljoen euro prijzengeld voor de in Rusland behaalde wereldtitel, bij de vrouwen ontvangt de winnaar op 7 juli ongeveer tien procent van dat bedrag. In andere sporten is het proces van gelijke financiële behandeling al verder gevorderd. Mannen en vrouwen in het tennis krijgen evenveel voor de zege in Grand-Slamtoernooien, zelfs al leveren ze daarbij minder inspanning. Vrouwen tennissen om twee gewonnen sets, mannen om drie. De Australische vakbond van voetballers PFA verwijst naar de website ourgoalisnow.com, waarop beelden zijn te zien van toptennisser Serena Williams , een van de pleitbezorgers voor gelijke beloning.

Verlies

Het is niet zo dat de Fifa geen geld heeft om de vrouwen nu al meer te betalen. Van der Zee: ‘De Fifa bulkt van het geld.’ Hij weet bijvoorbeeld dat de KNVB verlies zal lijden op het WK, zelfs als de vrouwen behoorlijk ver komen. Dat verlies kan oplopen tot een miljoen euro. ‘Dat zou niet mogen gebeuren.’

De KNVB is tevreden met de vorderingen binnen de eigen gelederen, als het gaat om gelijke behandeling. De faciliteiten, zoals trainingsvelden, vervoer en hotels, zijn gelijkgetrokken. Maandag bracht de bond plannen naar buiten om de bondsvergoedingen binnen een paar jaar gelijk te trekken. Van der Zee: ‘Dat gaat dan om de vergoeding voor de periode van twee interlands in tien dagen waarin spelers het oranje shirt aantrekken. Die behoort gelijk te zijn.’ Dat is nu nog niet het geval. De KNVB hoopt de gelijkheid over een jaar of drie te hebben verwezenlijkt. Van der Zee wil niet reageren op in de media genoemde bedragen.

De KNVB financiert de vergoedingen voor de internationals deels uit het prijzengeld van de Fifa, en voor een ander deel uit de eigen begroting: onder meer kaartverkoop, sponsors en mediagelden. Voor het eerst is bij de Nederlandse vrouwen voor een toernooi een weelderige markt ontstaan, met grote sponsors en tal van uitingen, tot poppetjes en plaatjes toe.

Het Volkskrantgeluid
Vrouwenvoetbal is in opmars, zeker ook in Nederland. Chef Volkskrant Magazine Aimee Kiene vond het daarom hoog tijd voor een special, volledig gewijd aan het aankomend WK. We praten met haar over vrouwen in een testosteronwereld. En wat betekent de opkomst van het vrouwenvoetbal voor de vrouwenzaak? Aimee Kiene bespreekt het met Laura van der Haar in de nieuwe aflevering van Het Volkskrantgeluid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden