Digitale meldplicht voor hooligans dichterbij

Vandaag praat de Eerste Kamer over de voetbalwet. Brengt de afschuw over vernielingen door Nederlandse supporters in Rome een digitale hooliganmeldplicht dichterbij?

Fans van Feyenoord in Rome Beeld Stefano Montesi / Demotix
Fans van Feyenoord in RomeBeeld Stefano Montesi / Demotix

Een digitale meldplicht voor voetbalhooligans kan een grote rol spelen in het voorkomen van voetbalgeweld. Dat zeggen het Openbaar Ministerie en de KNVB. Ze pleiten ervoor deze nieuwe vorm van meldplicht zo snel mogelijk in te voeren.

De digitale meldplicht voor hooligans komt vandaag aan bod in de Eerste Kamer, tijdens de behandeling van een nieuwe versie van de Nederlandse voetbalwet. De Tweede Kamer gaf eerder brede steun aan de plannen.

Minder politie-inzet

Als de wet dit voorjaar wordt aangenomen, kunnen hooligans met een stadionverbod worden gedwongen met een speciale telefoon hun positie door te geven voor, tijdens en na afloop van een wedstrijd. Zo weet de politie zeker dat ze zich niet in een voor hen verboden gebied bevinden.

Daarnaast geeft de wet burgemeesters vergaande bevoegdheden om hooligans tegen te werken. Ze kunnen straks zonder tussenkomst van de rechter relschoppers een meldplicht opleggen. Die hoeven daarvoor maar één keer betrokken te zijn geweest bij ongeregeldheden. Op die manier kunnen burgemeesters hooligans ook beletten mee te doen aan rellen bij internationale wedstrijden, zoals vorige week in Rome. Toen hielden Feyenoord-hooligans huis in het centrum van de stad. Tussen de relschoppers zaten waarschijnlijk ook hooligans met een stadionverbod.

Het OM en de KNVB vinden het digitale melden een goed alternatief voor de klassieke, fysieke meldplicht voor supporters die over de schreef zijn gegaan. Die moeten zich nu tijdens wedstrijden presenteren op het politiebureau.

De rechter vindt die maatregel echter in veel gevallen te ver gaan, omdat het de bewegingsvrijheid ernstig beperkt. Het digitale alternatief biedt uitkomst. 'Je bereikt ermee dat de hooligans overal in Nederland mogen zijn behalve in het stadion', aldus een woordvoerder.

Volgens voetbalbond KNVB leidt de digitale meldplicht er ook toe dat er minder politie-inzet nodig is en dat er minder problemen zijn in en rond de stadions. De bond noemt het 'een essentieel instrument om notoire relschoppers te weren'.

De KNVB heeft het systeem laten testen bij aanhangers van RKC, Ajax en NEC. De hooligans deden vrijwillig mee aan de test. Voor, tijdens en na wedstrijden van hun club hoorden ze een vervelend geluid op hun telefoon. Dat alarm stopte pas als ze zich hadden gemeld door hun vingerafdruk te laten scannen. Zodra het apparaat de identiteit van de hooligan had geverifieerd werd diens locatie doorgestuurd.

Minister Opstelten van Justitie was zeer te spreken over de test en noemde het digitale melden 'kansrijk'. Volgende maand praat hij met onder anderen burgemeesters en politie over verbetering van het instrument.

null Beeld Arie Kievit
Beeld Arie Kievit

Vingerafdruk

De minister wil onder meer zeker weten dat de digitale melder fraudebestendig is. Volgens Ronald Prins van digitaal beveiligingsbedrijf Fox-IT is het bijvoorbeeld mogelijk het gps-signaal van de telefoon te verstoren en te vervangen door een ander gps-signaal. 'Maar dat is vrij complex, en voor deze doelgroep net een stap te ver.'

Ook bij het scannen van een vingerafdruk kunnen fraudeurs hun slag slaan. Een lid van de Chaos Computer Club (CCC) omzeilde al eens de beveiliging van een iPhone 5S, door een vingerafdruk van de telefooneigenaar op een fles zichtbaar te maken met behulp van een poeder, de vingerafdruk te fotograferen en er dan een reliëfafdruk van te maken op een transparant stuk folie. Deze 'kunsthuid' werd tot slot op een echte vinger gedaan en op de sensor van het apparaat gelegd.

René Hiemstra van beveiligingsbedrijf G4S, die de pilot uitvoerde voor de KNVB, erkent dat er een kans bestaat op fraude. 'Anderzijds nemen ook fraudeurs een groot risico, want wie zich niet aan de meldplicht houdt pleegt een misdrijf.'

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden