Dezelfde Dafne, een andere wereld

Rustig in de woonkamer zitten is er niet meer bij voor Dafne Schippers: voorbijgangers zwaaien en maken foto's. Maar op de atletiekbaan valt het 'Dafne-effect' mee, blijkt bij de eerste thuiswedstrijd na haar WK-medailles.

Mark van Driel
Schippers sprint in het Olympisch Stadion naar de winst. Ze zegeviert met een vanzelfsprekendheid die Nederlandse sportliefhebbers alleen uit het schaatsen kennen. Beeld Klaas Jan van der Weij
Schippers sprint in het Olympisch Stadion naar de winst. Ze zegeviert met een vanzelfsprekendheid die Nederlandse sportliefhebbers alleen uit het schaatsen kennen.Beeld Klaas Jan van der Weij

Het ene Olympisch Stadion is het andere niet. In het Vogelnest van Peking trof Dafne Schippers tijdens de WK atletiek ideale sprintomstandigheden: minimaal 25 graden, afgeladen tribunes, inspirerende tegenstanders. In Amsterdam, bij de Flame Games van zaterdagavond, moest ze het doen met 12 graden, slagregens en tribunes die ondanks haar recentelijk verworven faam nog niet voor eenderde waren gevuld.

Met zesduizend betalende bezoekers was het stadion beter gevuld dan bij eerdere edities van de Flame Games. Maar de vele lege vakken maakten ook duidelijk dat de Nederlandse atletiek geen wonderen hoeft te verwachten van het 'Dafne-effect'. Er blijken in Amsterdam weinig mensen geld over te hebben voor een avondje sprinten, springen en werpen, zelfs bij prijzen van 5 tot 20 euro.

Het publiek dat het slechte weer wel trotseerde, gaf Schippers een warm onthaal. Zodra ze op de baan verscheen, werd ze hartstochtelijk aangemoedigd. Ze stelde niet teleur. Ze won haar beide races over 100 meter met een vanzelfsprekendheid die Nederlandse sportliefhebbers alleen kennen uit het schaatsen. Haar 11,21 en 11,12 waren voldoende om zelfs een olympisch estafettekampioene als Sherone Simpson (uit Jamaica) op geruime achterstand te zetten.

'Bekaf'

Het publiek smulde van haar overmacht. 'Ik denk zelfs dat er gejuich zal opklinken als ze in Nederland over straat loopt', zei de stadionspeaker. Dat bleek nauwelijks overdreven, zo bleek na de races tijdens een persconferentie met Schippers. Die was ingekort tot vijf minuten, omdat de atlete volgens een voorlichtster 'bekaf' was.

'Het is een andere wereld waarin ik terecht ben gekomen', verklaarde Schippers. 'Ik kan bijna niet meer over straat of er komen kinderen op me afgerend. Ik kan niet eens in onze eigen woonkamer zitten, want iedereen kijkt naar binnen en maakt foto's. Het is een heel gekke, nieuwe wereld. Het is leuk, hoor, maar het kost me wel energie. Ik moet eraan wennen.'

Hoe anders die wereld is, bleek ook tijdens de persconferentie. In het bovenzaaltje van het Olympisch Stadion stond de 23-jarige atlete plotseling oog in oog met Edwin Moses, de Amerikaanse atletieklegende die voor haar geboorte, tussen 1977 en 1987, onverslaanbaar was op de 400 meter horden. Moses is sinds 2000 voorzitter van de Laureus World Sports Academy, een even prestigieuze als pretentieuze sportprijs (waarvoor Schippers nu ongetwijfeld in aanmerking komt). Hij was in Nederland en wilde de sprintster graag de hand schudden.

Het leidde tot een wat ongemakkelijk fotomoment. Schippers' lichaam straalde kracht uit terwijl ze kaarsrecht naast de 60-jarige tweevoudig olympisch kampioen (1976 en 1984) stond, maar de twijfel in haar ogen verried dat ze de onverwachte gast, in eenvoudige regenjas en op platte gympen, niet meteen kon plaatsen. Ze is geen groot kenner van de sportgeschiedenis.

Dafne Schippers zaterdagavond voor de start van de 100meter bij de Flame Games in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Er waren zesduizend betalende bezoekers op het evenement afgekomen. Beeld Klaas Jan van der Weij
Dafne Schippers zaterdagavond voor de start van de 100meter bij de Flame Games in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Er waren zesduizend betalende bezoekers op het evenement afgekomen.Beeld Klaas Jan van der Weij

Opbloeien

Schippers zal zich moeten leren verhouden tot de roem. Ze heeft in Peking laten zien dat ze op de atletiekbaan opbloeit onder de aandacht. Hoe het haar vergaat buiten de veilige ring van 400 meter, moet ze nog ontdekken. Sommige atleten krijgen energie van aandacht, zoals oud-marathonkampioen Haile Gebrselassie. Anderen moeten er juist rekening mee houden dat roem vermoeiend is en trainingen zelfs ongunstig kan beïnvloeden.

Schippers behoort vooralsnog tot die laatste categorie, maar leert snel. Vorig jaar, na haar twee Europese titels in Zürich, meed ze de Nederlandse media door op vakantie te gaan met haar ouders. Vorige week besloot ze te accepteren dat sportief succes vele verplichtingen schept. Wie zo hard kan rennen als zij, kan nauwelijks nog bescheiden leven. Ze werd bij de Flame Games vergezeld door twee managers.

'Ik ben blij dat ik een goed managementteam hebt', zei Schippers toen de talrijke verzoeken om huldigingen en andere activiteiten ter sprake kwamen. Ze loopt dit seizoen nog twee serieuze wedstrijden, de Diamond League in Brussel en een lucratieve stratenrace in Newcastle. Daarna hoopt ze onopgemerkt op vakantie te kunnen, een voorwaarde om uitgerust te kunnen beginnen aan een nieuw seizoen met drie doelen: de WK indoor in het Amerikaanse Portland, de EK atletiek in Amsterdam en de Zomerspelen van Rio de Janeiro.

Of dat gaat lukken? 'Volgens mij ben ik nog redelijk dezelfde', zei ze in antwoord op de vraag of ze zich sinds Peking een 'ander mens' voelt. 'Maar ik merk dat de buitenwereld anders op me reageert.'

Kort daarop werd ze afgevoerd, omringd door vertrouwenspersonen, weg van het vuurwerk waarmee de Flame Games werden afgesloten. Een vedette op zoek naar rust.

Schippers (links) met atletieklegende Edwin Moses. Beeld Klaas Jan van der Weij
Schippers (links) met atletieklegende Edwin Moses.Beeld Klaas Jan van der Weij

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden