'Deze winst van Niek is écht ongekend'

'Ik juich niet en ik ben een heel saaie toeschouwer', zegt Laura Smulders ruim voor de halve finale.

Niek Kimmann passeert zondag Dean Anthony bovenlangs in de halve finale van de wereldbekerwedstrijd op Papendal. Beeld Jiri Buller
Niek Kimmann passeert zondag Dean Anthony bovenlangs in de halve finale van de wereldbekerwedstrijd op Papendal.Beeld Jiri Buller

Voor de ontknoping van de wereldbekerwedstrijd in de sport die zij zo graag beoefent, BMX, zoekt ze zondagmiddag de viptribune op in Papendal. Het is de plek met het beste zicht op de baan. Op de startheuvel na, maar daar mag zij deze keer niet komen.

De 21-jarige Smulders is de succesvolste Nederlandse BMX'er van het moment. Ze won in 2012 brons op de Olympische Spelen in Londen en in 2014 brons bij de WK. Ze is sinds kort ook de eerste Nederlandse in een commercieel team. Maar sterk is ze niet. Althans, momenteel is ze niet sterk genoeg. Ze zat vier maanden aan de kant met een knieblessure. Om die reden doet ze vandaag niet mee in Papendal.

Het podium op in Rio

Niek Kimmann, een 18-jarig talent dat zijn eerste jaar bij de senioren beleeft, gaat naar beneden. Een jaar geleden werd hij wereldkampioen bij de junioren. Smulders kent hem, mag hem graag, maar juicht niet.

Hoewel hij lang is en zij niet, lijkt Kimmann wel wat op Smulders. Allebei zijn ze op jonge leeftijd goed. Voor beiden is hun start - een van de belangrijkste facetten van hun sport - niet hun beste onderdeel. Zij floreren als ze eenmaal op gang zijn, genereren als geen ander snelheid op de rest van het hobbelige parcours. Eén verschil: hij hoopt ooit de Spelen te halen, maar zij, ouder en ervarener, durft zelfs te zeggen: zij wil op het podium in Rio. Liefst hoger dan de vorige keer.

Daarom stapte ze in november over van de nationale ploeg naar een commercieel team. Op financieel gebied wordt ze er niet beter van, ze verdient er niks mee, maar nu kan ze haar programma zelf bepalen. 'Zorgen dat ik voor 100 procent doe wat ik denk dat het beste is. In het nationaal team volg je een programma voor een hele groep. Ik wil niet dat ik straks na de Spelen kan zeggen dat ik er niet alles aan heb gedaan', zegt Smulders.

Dan, plots, mompelt ze: 'Wat dóét hij?' Haar blik rust op Kimmann. Zijn gebalde vuist gaat in de lucht. Nooit eerder plaatste hij zich voor de finale tijdens een wereldbekerwedstrijd. 'Dat hij dit nu zo makkelijk doet, is knap', zegt Smulders.

Hecht

Ze praat met haar jongere zus Merel, ook een BMX'er, maar dan uit de nationale talentengroep. De twee zijn hecht, al is het leeftijdsverschil vier jaar. Zo hecht, dat ze uit solidariteit tegelijkertijd kampen met een knieblessure, zeggen ze spottend. De een heeft last van links, de ander van rechts, dus dat maakt één fit lichaam. Of, voor de pessimistische denker: 'Een volledig slecht lichaam', aldus de oudste van de twee.

Het commerciële team van Smulders is het eerste in Europa. Zo kunnen ze de verzuiling in de BMX-wereld tegengaan, zegt Smulders. 'Voorheen gold: als je niet in een nationale selectie zit, kun je het wel vergeten. Dit maakt dat de sport in de breedte groter wordt.' Haar voormalig trainer en bondscoach Bas de Bever is het met haar eens.

'Niek gaat op 8 gokken in de finale, ik weet het zeker', zegt Smulders opgetogen tegen haar zusje. Sinds dit jaar geldt tijdens de wereldbekerwedstrijden: wie kiest voor baan 8 en vervolgens wint, krijgt een verdubbeling van het prijzengeld van 10 duizend dollar. De buitenste baan is voor velen de minst favoriete, het is de langste weg naar de bocht. Het is vrij zeldzaam om vanaf die positie te winnen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Juichen

Voor de iets minder snelle Kimmann heeft baan 8 ook een voordeel: hij komt niet vast te zitten in het gedrang rond de binnenbocht. Smulders krijgt gelijk: Kimmann kiest plaats 8.

Winst is voor hem in zijn eerste jaar bij de senioren te hoog gegrepen, zegt Smulders terwijl de mannen naar beneden gaan. Smulders kruist haar armen strak voor de borst. Toekijken gaat niet zonder spanning. Kimmann pakt de koppositie en toekijken blijkt ook niet zonder juichen te gaan. Smulders brult mee met de rest van het publiek.

Als hij wint, rent ze naar de finish voor een uitgelaten high five. Hoe zat het met de saaiheid en het niet juichen? Smulders, lachend: 'Ja, maar deze winst van Niek is écht ongekend.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden