Deze 'vegan' voetbalclub speelt op koeienstront en rijdt elektrisch

Forest Green Rovers wint met 'groen' beleid

De spelers eten veganistisch, de grasmat wordt bemest met koeienstront en de spelersbus rijdt op elektriciteit. Forest Green Rovers, dat zondag voor het eerst in haar 128-jarige bestaan naar de Engelse profcompetitie promoveerde, is niet zomaar een club: het is een veganistische club. Er gaat zelfs geen koemelk in de thee. Bier vloeit er wel, mits duurzaam gebrouwen.

Een klein deel van Wembley kleurde zondag groen. Enkele duizenden aanhangers van Forest Green Rovers waren vanuit de pittoreske Cotswolds naar het voetbalmekka gereisd om een historisch moment mee te maken. In de play-offfinale van de National League, Engelands hoogste amateurdivisie, won de club uit het dorp Nailsworth (5.974 inwoners) met 3-1 van favoriet Tranmere Rovers, de derde club van Liverpool.

Dale Vince liet 's werelds eerste 'organische' voetbalveld aanleggen, bemest en geknipt door een op zonne-energie rijdende grasmaaier

De promotie naar de vierde profdivisie is een groot succes voor voorzitter Dale Vince, die de The Little Club on the Hill zeven jaar geleden kocht. De voormalige New Age Traveller, multimiljonair geworden in de groene energie, had één ambitie: een groene revolutie veroorzaken in de voetbalwereld. Zijn eerste daad was het afschaffen van het rood vlees in de spelerskantine. Voortaan konden de spelers alleen nog vegetarisch eten, of, als het echt moet, organisch pluimvee of vis.

Daar bleef het niet bij. Vince, geboren in het groene stadje Stroud, liet zonnepanelen installeren. Tevens liet hij 's werelds eerste 'organische' voetbalveld aanleggen, op een natuurlijke wijze bemest en geknipt door een op zonne-energie rijdende grasmaaier. Ook voetbaltechnisch bleek de voorzitter vooruitstrevend te zijn. Voor het werven van spelers introduceerde hij het zogeheten Moneyball-model, een computersysteem dat afkomstig is uit de honkbalwereld.

Hippie van Honderd Miljoen

Er liggen plannen voor een nieuw stadion met twaalfduizend plaatsen. Geheel gemaakt van hout

De spelers, die sinds 2015 een veganistische dieet hebben maar thuis mogen eten wat ze willen, gingen steeds beter presteren. Vorig jaar haalde het al de play-offfinale maar toen bleek Grimsby Town te sterk te zijn. Dit seizoen slaagde de missie wel.

Het was niet de eerste prijs van het seizoen. Eerder dit voorjaar won de club met haar Q-taart de British Pie-awards. De quorntaart is gemaakt van een vleesvervanger met prei en bechamelsaus op basis van sojamelk.

Voor de 55-jarige Vince, bijgenaamd de Hippie van Honderd Miljoen, is promotie slechts een eerste stap. Hij wil met de club naar de Championship, de op een na hoogste divisie van het Engelse voetbal. Er liggen al plannen voor een nieuw stadion met twaalfduizend plaatsen. Geheel gemaakt van hout.