Deze IOC-leden kwamen al eens in opspraak vanwege hun wangedrag

Camiel Eurlings is het zoveelste lid dat de IOC-reputatie schaadt met zijn wangedrag. Deze zeven brachten zichzelf eerder al in de problemen.

Lamine Diack (84) Senegal

Voorzitter atletiekfederatie IAAF, IOC-lid (geschorst en zelf opgestapt)

Hij lachte in 2011 de aanklager van de ethische commissie van het Internationaal Olympisch Comité weg. Hij, Lamine Diack, corrupt? Omgekocht? Nee, hij had driemaal dertigduizend dollar ontvangen van vrienden om zijn verbrande huis te herbouwen. Het IOC-lid kwam ermee weg. Vier jaar later bleek de Senegalese voorzitter van de IAAF (1999-2015 was zijn regeringsperiode) zo corrupt geweest bij een verzwijgingsoperatie van Russisch dopingbedrog dat hij voorlopig werd geschorst. Een dag later stapte hij zelf op als IOC-lid.

Als IAAF-voorzitter stelde Lamine twee zoons aan als werknemer en adviseur. Zoon Papa Massata zou 1,5 miljoen dollar smeergeld hebben ontvangen van de Braziliaanse zakenman Soares, drie dagen voordat het IOC in Kopenhagen ging stemmen over de toewijzing van de Zomerspelen van 2016. Die gingen, bij grote verrassing, naar Rio de Janeiro. Het onderzoek door de Franse justitie loopt nog.

Lamine Diack.Beeld reuters

Carlos Nuzman (76) Brazilië

Erelid IOC, voorzitter organisatiecomité Rio 2016, voorzitter Braziliaans olympisch comité (geschorst)

Zeventig politieagenten kwamen aan het onderzoek te pas. Ze vielen vorig jaar september elf huizen en het kantoor van het Braziliaans Olympisch Comité binnen, vergezeld door een Amerikaanse en een Franse onderzoeksrechter. De actie, in het kader van de operatie Unfair Play, ging om omkoping door Carlos Nuzman, de oud-volleybalinternational die in IOC-kringen een meer dan gewaardeerd figuur was en op basis van zijn warme persoonlijkheid de Olympische Spelen naar Rio wist te halen.

Dat laatste was een misvatting. Nuzman betaalde, zo beweren de openbare aanklagers, Afrikaanse IOC-leden om voor Rio te stemmen. Hij zou 1,5 miljoen dollar smeergeld tot zijn beschikking hebben gehad. Nuzman werd twee weken in hechtenis genomen. De agenten ontdekten in zijn huis anderhalve ton cash. In een Zwitserse bankkluis bezat hij twee miljoen aan goudstaven. Samen met twee aangeklaagde zakenmensen bezat Nuzman 300 miljoen euro. Zijn tegoeden werden vastgezet en hij werd geschorst door het IOC.

Carlos Nuzman.Beeld afp

Frankie Fredericks (50) Namibië

IOC-lid sinds 2004, voorzitter IOC-atletencommissie (2008-2012), voorzitter atletiekbond Namibië, hoofdbestuurslid IAAF, lid evaluatiecommissie Spelen 2024 (geschorst)

De wereldrecordhouder indoor op de 200 meter verloor olympisch goud aan grootheden als Michael Johnson en Donovan Bailey, maar kon zich troosten met viermaal zilver. In bestuurlijke kringen kreeg Frankie Fredericks evenwel te maken met andersoortige snelheden. In september 2017 kwam zijn naam in opspraak bij een Frans justitieel onderzoek naar omkoping rond de Braziliaanse kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2016. Twee maanden later werd hij al uitgesloten van zijn activiteiten voor het IOC en de IAAF.

Fredericks zou 280 duizend euro hebben ontvangen in 2009, op de dag van de toewijzing van de Spelen aan Rio. De som werd betaald door de zoon van Lamine Diack. Hij zou het geld verdiend hebben met adviseurswerk en promotionele arbeid voor de atletiek in Afrika. Het IOC wilde niets van die verklaring weten en zette de man vlotjes met een schorsing buiten de deur. De atletiekfederatie had hem acht maanden eerder al geschorst.

Frankie Fredericks.Beeld reuters

Patrick Hickey (72) Ierland

Voorzitter Europese Olympische Comités (EOC), hoofdbestuurslid IOC, voorzitter Iers olympisch comité (geschorst)

Deze vriend van de overleden tatamigrootheid Anton Geesink deed toen hij verdacht raakte iets opmerkelijks. Nog voor het EOC of IOC de kans kreeg, zette de Ier zichzelf op non-actief. Hickey werd in de laatste dagen van de Spelen van Rio gearresteerd; naakt in een hotelkamer. De Braziliaanse justitie was erachter gekomen dat de invloedrijke bestuurder zijn activiteiten in Rio deels uit eigen belang behartigde.

Hij vroeg IOC-voorzitter Bach om extra tickets en verkocht deze, samen met zijn zoon. Hickey draaide achter de tralies, zelfs een tijdje van de beruchte Bangu-gevangenis waar regelmatig schietpartijen plaats vonden. Hij kwam uiteindelijk op borgtocht vrij. De 400 duizend euro daarvoor werd hem geleend door Anoc, de organisatie van nationale olympisch comités. In september 2017 nam Hickey definitief ontslag uit zijn IOC-functie.

Patrick Hickey.Beeld afp

Ahmad Al-Fahad Al-Sabah (54) Koeweit

Lid IOC, voorzitter Oca (Aziatische olympisch comités), voorzitter Aziatische handbalfederatie, voorzitter Anoc (niet geschorst)

Secretaris van de Opec, de olielanden, minister van informatie in Koeweit, weinig sportbestuurders zullen zo'n hoogstaande achtergrond kennen als sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah. Hij wordt geacht de invloedrijkste man te zijn in de olympische sportwereld. Al-Sabah is volgens velen de man achter de uitverkiezing van Thomas Bach tot voorzitter van het IOC. Hij wordt 'kingmaker' genoemd. Zijn naam wordt vrijwel nooit uitgesproken. Het noemen van 'De Sjeik' is voldoende.

Al-Sabah, neef van de oude vorst van Koeweit, strooit met geld om invloed te kopen. Zo dook zijn naam op in een Amerikaanse justitiezaak tegen Richard Lai, een voetbalbons uit Guam. Al-Sabah werd als samenzweerder aangemerkt. De Oca-voorzitter zou een miljoen smeergeld hebben doorgesluisd via zijn hulp Al-Musallam, een vicevoorzitter van de wereldzwembond.

Al-Sabah legde zijn taken bij de wereldvoetbalbond Fifa neer. Hij miste belangrijke vergaderingen van het IOC in 2017, voordat hij weer opdook bij een vergadering van de 205 olympische comités te Praag, verenigd in Anoc, en daar, als voorzitter, werd onthaald op applaus.

Ahmad Al-Fahad Al-Sabah.Beeld epa

Alexander Zjoekov (61) Rusland

Lid IOC, voorzitter Russisch olympisch comité, voorzitter Russische schaakbond, voorzitter coördinatiecommissie Peking 2022 (geschorst)

Zjoekov werd ingezet om de schorsing van Rusland voor de Olympische Spelen van Rio tegen te houden. Dat plan slaagde grotendeels. Anderhalf jaar later daalden de gevolgen van het grootscheepse dopingbedrog bij de Winterspelen van Sotsji alsnog op het hoofd van Alexander Zjoekov en zijn Russische olympisch comité neer. Beiden werden geschorst: Zjoekov als IOC-lid.

Zijn comité kreeg 15 miljoen dollar boete, deels de kosten van het omvangrijke onderzoek naar de Russische malversatie. Zjoekov is in eigen land een grootheid. Hij was vicepremier en plaatsvervangend voorzitter van de Doema, het Russische parlement. Zijn rol van voorzitter van de coördinatiecommissie voor Peking 2022 raakte hij ook kwijt.

Alexander Zjoekov.Beeld ap

Wu Ching-kuo (71) Taiwan

Vicevoorzitter zomersporten Asoif, voorzitter wereldboksbond Aiba, lid hoofdbestuur IOC (teruggetreden, niet geschorst)

Mister Wu, een ogenschijnlijk uiterst vriendelijk mens die als basketballer het succesvolle Tunghai universiteitsteam aanvoerde, verdween in 2017 uit de hoogste geledingen van de internationale sport. Hij werd door zijn eigen boksbond beschuldigd van 'financieel mismanagement' en van het inpikken van 'substantiële financiële middelen' voor het eigen kantoor in Taipeh.

Het eigen bestuur schorste hem, advocaten bestreden elkaar en na twee maanden strijd leverde de Taiwanese voorzitter, na elf jaar chefschap, zijn portefeuille in. Wu Ching-kuo, sinds 1992 lid van het IOC, verdween op eigen initiatief ook uit het hoofdbestuur van de sportorganisatie. Hij bleef wel aan als gewoon lid. Als belangrijkste publicatie heeft Wu 'Mijn Olympische Eed' achter de naam staan. Die behelst fairplay. Hij zit de commissie filatelie en memorabilia voor en wordt gewoon verwacht voor de commissievergadering van de postzegelclub tijdens de Spelen van Pyeongchang, over een maand.

Wu Ching-kuo.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden