'Deze beslissing had veel eerder genomen kunnen worden'

De Russische atleten mogen niet naar de Olympische Spelen. De internationale atletiekfederatie IAAF handhaafde vrijdag de schorsing wegens een omvangrijk dopingschandaal. De Nederlandse oud-atlete Yvonne Hak, die op het EK van 2010 in Barcelona zilver haalde achter de naar later bleek gedrogeerde Russische Maria Savinova, is blij met de beslissing van de IAAF.

Beeld afp

'Het is de uitkomst die ik had verwacht en waarop ik eigenlijk had gehoopt. Het geeft een beetje vertrouwen dat het er bij het olympisch atletiektoernooi in Rio op een eerlijke en juiste manier aan toe zal gaan', laat Hak telefonisch aan de Volkskrant weten.

Volgens de voormalige 800 meterloopster maakt het voor het verleden weinig uit. 'Je kunt je afvragen of deze beslissing niet eerder genomen had moeten worden. Uit diverse rapporten en berichten blijkt steeds meer dat al langer bekend was dat de Russische atleten bezig waren met doping. Het besluit om de Russen niet naar de Spelen te laten gaan had dus ook al in 2008 of in 2012 genomen kunnen worden. Neemt niet weg dat het goed is dat het nu alsnog gebeurt.'

Russische atleten geschorst tot na Olympische Spelen Rio

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft de schorsing van de Russische atletiekbond gehandhaafd tot en met de Olympische Spelen van Rio. De deur naar de Spelen is echter nog niet volledig gesloten voor Russische atleten.

Oneerlijk?

De vraag is of de uitsluiting van alle Russische atleten van de Spelen niet oneerlijk is tegenover de Russen en Russinnen die naar eigen zeggen nooit doping hebben gepakt. Het Internationaal Olympisch Comité vergadert volgende week over 'de moeilijke keuze tussen collectieve verantwoordelijkheid en individuele gerechtigheid'. Zo smeekte de Russische polstokhoogspringster Jelena Isinbajeva in een open brief in The New York Times om de schorsing van Rusland ongedaan te maken.

De internationale atletiekfederatie lijkt van dezelfde mening te zijn en heeft een vluchtroute geboden. Russische atleten die kunnen aantonen buiten Rusland te hebben getraind, en aan alle dopingcontroles te hebben meegewerkt kunnen onder neutrale vlag aan de Spelen deelnemen.

De vraag is of de Russen daartoe bereid zullen zijn: Isinbajeva liet al weten niks te voelen voor deelname onder een neutrale vlag en desnoods naar de rechter te stappen omdat de schorsing 'een schending van de mensenrechten' zou zijn.

Hak snapt dat de beslissing van de atletiekfederatie onrechtvaardig aanvoelt voor Russische atleten die 'schoon' hun sport zouden beoefenen. 'Theoretisch is het lullig voor ze. Toch moet je je afvragen hoeveel dat er in werkelijkheid zijn. Als je alle rapporten en berichten leest, zie je dat doping in Rusland zo ver is doorgevoerd dat sprake is van een door de staat opgelegd systeem. Een of twee Russen sparen die daar niet aan deelnemen, staat in geen verhouding tot de positieve invloed van deze beslissing op de atletieksport.'

Beeld anp

Kenia

Nu Rusland is aangepakt, rijst de vraag of niet ook Kenia, dat eind vorig jaar op de vingers werd getikt door het Wereldantidopingagentschap WADA, van de Spelen zou moeten worden geweerd. 'De dopingbewijzen tegen Kenia zijn minder hard, minder concreet ook. Als je zo'n harde straf als uitsluiting van de Spelen neemt, moet het bewijs sluitend zijn. Je kan het besluit niet terugdraaien.'

Gouden medaille

Hoe dan ook: Hak is verheugd met de uitsluiting van de Russische atleten. En dat de Russische dopingpraktijken worden bestraft. Zo hangt Maria Savinova, de Russin die Hak destijds in Barcelona met een metertje versloeg, een levenslange schorsing boven het hoofd. Betekent het ook dat de Alkmaarse, tegenwoordig werkzaam als arts, ooit alsnog de gouden plak krijgt?

'Stilletjes hoop ik het natuurlijk wel. Aan die dag verandert het niks. Ik kwam toen als tweede over de finish. Maar het voelt alsof er iets ontbreekt in mijn prijzenkast. Dat die gouden medaille daar hoort. Het zou mooi zijn als dat op een dag wordt rechtgetrokken.'

Yvonne HakBeeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden