Dewulf blijft schrik van gravelbijters

PARIJS: Open Franse kampioenschappen: mannen, derde ronde: Rafter (Aus) - Krajicek (Ned/6) 6-3, 4-6, 6-4, 6-2, Chang (VS/2) - Simian (Fr) 6-1, 5-2 opgave, Korda (Tsj) - Ferreira (ZA/13) opgave, Bruguera (Sp/16) - Norman (Bel) 6-3, 6-1, 6-3, Rios (Chi/7) - Boetsch (Fr) 7-6, 6-3, 6-4, Woodforde (Aus) - Albert...

WYBREN DE BOER

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

PARIJS

In de tombola van Roland Garros heeft een 25-jarige Vlaming de harten van het publiek gestolen en met name de Spaanse gravelbijters tot uiterste wanhoop gedreven. Filip Dewulf reisde anderhalve week geleden naar Parijs in de hoop het hoofdtoernooi te zullen halen en mag morgen proberen om als eerste qualifier in de historie van de Open Franse door te dringen tot de halve finales.

Dewulf zorgde zondag voor een sensatie door Alexander Corretja in vier sets de doorgang te versperren . Na het eerdere wegvallen van Sampras uit de bovenste helft van het schema leek Corretja de voornaamste kandidaat om tot de eindstrijd door te dringen. Als enige speler won de Spanjaard in de aanloop naar Roland Garros twee graveltoernooien .

Dewulf won twee partijen op gravel in de achterliggende weken en zijn slachtoffers waren bepaald geen grootheden, de Denen Carlsen en Fetterlein. Die zeges kwamen tot stand in het kader van de Davis Cup. Maar met al te veel illusies kwam Dewulf niet naar Parijs. 'Mijn doel was om drie ronden in het kwalificatietoernooi te winnen zodat ik een wedstrijd in het hoofdtoernooi zou mogen spelen. '

Zondag, in zijn zevende partij inmiddels, leek Dewulf bij vlagen als in trance. Brutaal en getruct strafte de speler uit Mol enkele malen een met topspin doordrenkte forehand van Corretja met een dropshot af. Voornaamste uitgangspunt was echter om zo snel mogelijk het net op te zoeken, om aldus zijn onzeker ogende tegenstander uit te dagen.

Dewulf: 'Er stond een stevige wind over de baan, waardoor de bal soms raar dwarrelde en ik zag dat Corretja daardoor niet voluit durfde te slaan. Door naar het net te lopen dwong ik hem om passeerslagen te maken, maar omdat hij zich niet safe voelde sloeg hij veel van die ballen uit.'

Als eerste qualifier in de geschiedenis van de Open Franse kan Dewulf zichzelf toegang verschaffen tot de halve finales. Zeven jaar geleden drong de Fransman Thierry Champion na een mars door het kwalificatietoernooi door tot de kwartfinales, om daarin ten onder te gaan tegen de latere winnaar Anders Gomez. In een grijs verleden schaarde eenmaal een Belg zich onder de laatste vier in Parijs, Jacky Brichant in 1959.

Twee Spanjaarden (Portas ging Corretja voor) vonden hun meerdere in Dewulf - 'zij lusten mijn spel niet' - waarmee de Belg een belangrijke bijdrage leverde aan de ontmanteling van het Iberische gevaar. Met achttien tennissers begonnen de Spanjaarden aan de strijd, maar na de eerste week mogen nog slechts oud-winnaar Bruguera en Galo Blanco terugkeren voor het vervolg.

In dat beeld past ook het groot aantal verrassingen dat de eerste week bij de mannen te zien gaf. Van de zestien geplaatste spelers zijn nog slechts vier acteurs op het toneel aanwezig: Chang (2), Kafelnikov (3), Rios (7) en Bruguera (16).

Het voorbeeld van Dewulf werd gevolgd door de Zweed Norman en de Australiër Woodforde. Eerstgenoemde was in de derde ronde verantwoordelijk voor de eliminatie van Sampras en trok die lijn zondag tegen de Zwitser Rosset, als vijftiende geplaatst, door. Dubbelspecialist Woodforde zette de Spanjaard Costa, elfde geplaatst, opzij. Vandaag verlaat nog een geplaatste speler het podium wanneer Chang en Bruguera elkaar ontmoeten.

De vrouwen houden zich beter aan het scenario. De enige ongeplaatste speelster die zich daar tot de kwartfinales wist op te werken is de Roemeense Ruxandra Dragomir, die gisteren de eveneens ongeplaatste Nicole Arendt de baas was.

Ook Brenda Schultz-McCarthy kon haar status niet waarmaken. De als nummer veertien in het plaatsingsschema opgenomen Heemsteedse vond zaterdag in de derde ronde haar meerder in de Witrussische Natasha Zvereva, in 1988 verliezend finaliste op Roland Garros. Met 7-6, 6-4 werd Schultz verslagen.

Schultz paarde zoals vaker briljante acties aan onbegrijpelijke missers, een balans die zaterdag op een volslagen onverwacht moment maar daarom niet minder bruut doorsloeg naar de negatieve kant. Schultz verschafte zich in de tweede set een 4-1 voorsprong, creëerde een handvol fraaie kansen om de marge naar 5-1 te vergroten, maar kreeg desondanks de bevrijdende slag niet van haar racket.

Nederlagen, hoe bizar ook tot stand gekomen, vormen voor Schultz echter zelden aanleiding om een sombere toon aan te slaan. En al had ze enkele dagen terug nog zo oprecht laten weten van een 'goed Roland Garros' te dromen, reden om gedeprimeerd te zijn zag Schultz na de zeperd tegen Zvereva niet. 'Ach, ik heb twee goeie wedstrijden gespeeld en ik ben toch wel tevreden dat ik tot de derde ronde gekomen ben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden