Derikx nog even 100 procent SCHC’er

Aan tafel ging het natuurlijk ook over de twijfel van Geert-Jan. Zou hij bij SCHC blijven of overstappen naar Amsterdam?...

Van onze hockeymedewerkster Emilie van Outeren

Vorige week zondag aten de broertjes Derikx met hun familie. De belangrijke wedstrijd in de vorige competitieronde hadden ze die vrijdag glorieus gewonnen van Amsterdam. Daarom hadden Rob en Geert-Jan een zondag vrij. In plaats van die ver van het hockeyveld door te brengen, bezochten ze de wedstrijd tussen de achterblijvers in de hoofdklasse en tevens hun oude clubs, Den Bosch en Klein Zwitserland, en bleven ’s avonds in de plaats waar ze opgroeiden.

Rob (24) hoopte die avond nog dat hij zijn grote broer (26) had overgehaald, zoals hem dat twee jaar geleden was gelukt. Maar maandag belde Geert-Jan hem met teleurstellend nieuws: ‘Ik ga.’

Sindsdien heeft de oudere international een hectische week achter de rug. De aanvoerder van SCHC maakte bekend dat hij volgend seizoen voor Amsterdam speelt. ‘Ik ben opgelucht dat het eruit is.’ Hij had zijn beslissing uitgesteld tot na de rechtstreekse confrontatie, maar niet tot het spannende slot van de hoofdklasse.

Niemand in zijn huidige team reageerde verbaast. Iedereen wist dat hij twijfelde en dat hij werd begeerd. Amsterdam aasde al jaren op de verdediger. Twee jaar geleden bijvoorbeeld, toen hij vertrok bij KZ. ‘Toen gaf mijn broertje de doorslag’ en koos hij voor SCHC.

Nu spelen er meer factoren. ‘De carrousel begint in het hockey al in november te draaien. Aan alle Stichtsche coryfeeën wordt getrokken,’ aldus Geert-Jan. Maar het waren niet het getrek, het geld of de voorwaarden van Amsterdam die de doorslag gaven, zegt hij.

Wat wel meespeelt, is de reistijd die de in Amsterdam woonachtige bedrijfskundestudent bespaart. En zijn hereniging met een van zijn beste vrienden Taeke Taekema. Zij speelden zes seizoenen samen bij KZ en Derikx geeft Taekema de strafcorner aan in het Nederlands elftal.

Bovendien was de coach van cruciaal belang. Sjoerd Marijne komt van Tilburg naar Amsterdam en met hem wil Geert-Jan graag samenwerken. Ten slotte spreekt de ambitie van Amsterdam hem aan. ‘De ambitie om altijd play-offs te spelen.’

Wat hem in de afgelopen seizoenen teleurstelde bij SCHC spreekt hij niet uit. Er is hem alles aangelegen de schijn dat hij zich dit seizoen niet meer 100 procent voor zijn huidige club inzet te vermijden. Dat maakt hij waar door beslissend te zijn in de confrontatie met Amsterdam en dominant gisteren tegen Rotterdam.

De 1.92 meter lange laatste man is de steunpilaar van de Bilthovense formatie. Als hij niet bij het spel betrokken is, sjokt hij over het veld, maar als hij moet verdedigen toont hij opperste concentratie. Hij positioneert zich laag bij de grond, concentreert zijn ogen op de bal en weet die vervolgens vaak te onderscheppen. Vanuit balbezit kan hij direct omschakelen, de aanvallers wegsturen en inspelen, en zijn team organiseren.

Zijn vertrek is een aderlating voor Stichtsche dat verdediger Jan Jorn van ’t Land met pensioen ziet gaan. De andere internationals, Rob Derikx, Rogier Hofman en Roderick Weusthof hebben aangegeven te blijven. Maar ook naar hen wordt nog gelonkt door andere clubs. ‘Als ik volgend jaar de coach van Stichtsche was, zou ik me zorgen maken tot het moment dat ik ze in augustus allemaal op het veld zag staan,’ zegt Jacques Brinkman die vertrekt.

Hoewel de coach en spelers de transfer respecteren als Geert-Jans persoonlijke keuze, zijn ze het niet eens met zijn argumenten. Derikx heeft aangegeven bij Amsterdam te willen hockeyen omdat ze vrijwel altijd play-offs spelen. Het is echter SCHC dat de beste papieren heeft om volgende week de vierde play-off-plaats te bemachtigen, ten koste van Amsterdam.

Die kans wil Geert-Jan Derikx dolgraag nog grijpen. ‘Ik wil niets liever dan met deze jongens kampioen worden.’ Of anders volgend jaar met Amsterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden