Den Bakker is nu wel trots op nieuwe trui

Als iemand de Nederlandse kampioenstrui op juiste waarde kan schatten, is het Maarten den Bakker wel. Drie jaar geleden, nog in dienst van TVM, trok hij het tricot voor de eerste keer aan....

Van onze verslaggever Bart Jungmann

Nu, in dienst van Rabo, werd Den Bakker opnieuw Nederlands kampioen en hij nam zich voor deze trui met gepaste trots te dragen. 'Deze titel zegt me veel meer. Het niveau van het Nederlandse wielrennen is enorm gestegen. Ik heb hier toch een paar renners achter me gelaten, die internationaal meetellen.'

Eigenlijk moet de dertigjarige Maarten den Bakker blij zijn met elke zege die hem in de schoot valt. Op zijn schamele erelijst in negen jaar professioneel wielrennen springen de twee nationale titels eruit. De zegereeks staat dan ook in schril contrast tot zijn doorzettingsvermogen en zijn talent om hard te rijden.

Maarten den Bakker is vaak voorin te vinden tijdens finales, maar zelden eindigt hij op de bovenste trede van het erepodium. Zo werd hij dit voorjaar tweede in de Waalse Pijl, derde in Luik-Bastenaken-Luik en derde in de Amstel Gold Race. De goede mens van Heenvliet mist eenvoudigweg het raffinement om zijn tegenstanders een loer te draaien.

Maar in Maarten den Bakker kreeg het NK een onomstreden winnaar, ook al had hij hem onderweg behoorlijk geknepen. Zo geweldig ging het eigenlijk niet tot halverwege, terwijl sommigen van zijn Rabo-ploeggenoten vanaf het begin flink van leer trokken.

Daarmee werden Jeroen Blijlevens en Tristan Hoffman, de speerpunten van het concurrerende TVM, uitgeschakeld, maar toch vond Den Bakker vond het niet zo slim. 'We bliezen ook ons zelf op.' Regerend kampioen Michael Boogerd liet zich verrassen en Den Bakker zelf (samen met Boogerd en Leon van Bon kopman) moest er in zijn eentje nog even stevig aan trekken om het gat naar de kopgroep dicht te rijden.

Den Bakker vroeg zich na afloop ook af wat de ploeg van Theo de Rooy per saldo was opgeschoten met het vroege offensief. TVM en Rabo, de twee machtsblokken, hielden elkaar ook daarna min of meer in evenwicht. Den Bakker: 'De TVM'ers reden erg knap.' Dat gold misschien nog wel meer voor Raymond Meijs die als onafhankelijke van de machtsstrijd kon profiteren en dat omzette in een bronzen medaille.

Met voortdurende demarrages probeerden Jonker, Lotz en Boven de TVM'ers Knaven, Voskamp en Van Steen voorin uit te putten. Ook Koos Moerenhout mengde zich in het gevecht, maar zijn pogingen vielen in slechte aarde bij zijn Rabo-ploeggenoten. Moerenhout had ook niets anders verwacht nu zijn vertrek uit de ploeg aanstaande is.

Twee weken geleden had hij een zijns inziens onbehoorlijk aanbod tot contractverlenging afgewezen. 'Maar ik heb vandaag laten zien dat ik nog altijd een belangrijke rol kan spelen in de ploeg', stelde Moerenhout na afloop grimmig vast. 'Daar moeten ze maar eens goed over nadenken.'

Ondertussen wachtte Maarten den Bakker slim het juiste moment voor een tempoversnelling af. Dat kwam in de voorlaatste beklimming van de Piemert. Jonker en Meijs forceerden een afscheiding die door Den Bakker teniet werd gedaan, waarna hij op zijn beurt ook meteen afstand nam. 'Het was een mooi moment om hun benen te breken.'

Dat was het zeker. In een mum van tijd had hij een halve minuut afstand genomen. Meijs en de aangesloten Servais Knaven konden dat niet meer overbruggen, zodat Patrick Jonker zich op zijn gemak in hun wielen kon laten meezuigen.

In het tweede deel van de nog resterende 25 kilometer vergrootte Maarten den Bakker zijn voorsprong tot meer dan een minuut, zodat veel tijd in gejuich kon worden gestoken. Achter hem toonde Patrick Jonker zich opvallend beleefd. Hij gaf zijn hardwerkende collega's op de streep voorrang, een zeldzaam gebaar onder professionals.

Dankzij de zege van Maarten den Bakker kan de rood-wit-blauwe trui vanaf volgende week bewonderd worden in de Ronde van Frankrijk. Met een renner uit de geweerde ploeg van Steven Rooks was dat zeker niet het geval geweest.

Maar de goede mens van Heenvliet toonde geen spoor van leedvermaak. 'Niet om te slijmen, maar ik vind het heel triest voor die jongens dat ze er niet bij zijn. Maar voor mezelf ook. Je hebt allemaal wel eens een moeilijk moment in die drie weken. En dan is het toch fijn als er veel Hollanders zijn om even mee te kletsen.'

Zie ook pagina 17

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden