Degradatie lijkt onvermijdbaar, maar in Twente blijven ze strijdbaar

FC Twente lijkt te gaan degraderen, met verregaande gevolgen voor de financiën. Maar de club blijft belangrijk in de regio en is strijdbaar om zo snel mogelijk terug te keren in de eredivisie.

Assaidi zit er beteutert bij in de laatste minuten van de wedstrijd tegen ADO, een stom balverlies in blessuretijd van de eerste helft was het begin van de ellende. Twente verliest van ADO met 2-1. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

FC Twente wist degradatie twee jaar geleden ternauwernood te ontkomen.  Destijds strafte de licentiecommissie Twente voor het gevoerde wanbeleid, maar  de club werd op het laatste moment gered door een beroepscommissie die het vonnis van de licentiecommissie vernietigde.

Zo'n ontsnapping lijkt onmogelijk na de nederlaag bij ADO Den Haag (2-1) van zaterdagavond. Met nog drie wedstrijden te gaan moet de hekkensluiter, die sinds december geen wedstrijd meer won, vier punten zien goed te maken op Sparta. Een nieuwe Houdini-act wordt steeds onwaarschijnlijker. Kan de gevallen landskampioen van 2010 degradatie nog overleven?

‘Dat wordt een enorme, maar geen onoverkomelijke uitdaging’, zegt algemeen directeur Erik Velderman. ‘Het zal niemand verbazen dat we op meerdere vlakken moeten snijden, maar het voortbestaan van de club is niet in gevaar. We kunnen sowieso één jaar overleven in de eerste divisie.’

Financiële situatie

Twente is daarbij aangewezen op de gemeente Enschede, die een lening van 17 miljoen euro heeft uitstaan bij de club en garant staat voor 8,4 miljoen euro. De nummer laatst van de eredivisie moet het bedrag met een rentepercentage van 3,75 procent in dertig jaar terugbetalen. De gemeente laat weten dat er bij een eventuele degradatie niets verandert aan de gemaakte afspraken.

Toch is het niet ondenkbaar dat Enschede water bij de wijn doet, mocht het nodig zijn. Bij een faillissement van Twente kan de gemeente fluiten naar de 25 miljoen euro. De gemeente heeft het stadion in onderpand, maar wat heeft zij aan een voetbalstadion zonder club?

Transparantie

‘Twente is een sociale en economische motor voor de regio. Veel bedrijven doen zaken bij en rondom FC Twente. De club heeft 18 duizend seizoenkaarthouders en 28 supportersverenigingen. Voor veel Tukkers betekent Twente veel meer dan alleen een voetbalwedstrijd op zondagmiddag’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Om erachter te komen hoe loyaal de achterban en geldschieters zijn, organiseert de club de komende tijd kleedkamersessies: gesprekken met supporters en sponsoren in het kleedlokaal van het eerste elftal om begrip en duidelijkheid te creëren. Velderman: ‘Als de club één ding heeft geleerd uit het verleden, is het dat zij transparant moet zijn.’

Laurens van der Velde, bestuurslid van de grootste supportersvereniging Vriendenkring FC Twente, is ervan overtuigd dat de supporters onvoorwaardelijk achter de club blijven staan. ‘Twente maakt onderdeel uit van ons leven. Dat is niet van het ene op het andere moment weg. We hebben de afgelopen jaren al meerdere klappen te verwerken gekregen.’

Nieuw beleid

Meer zorgen maakt hij zich over het perspectief van de club. Met de vierde begroting (30 miljoen) van de eredivisie en een spelersbudget van zeven miljoen euro – ter vergelijking: VVV heeft een spelersbudget van ongeveer twee miljoen euro – had Twente nooit op de laatste plaats mogen staan.

Het is volgens Van der Velde het gevolg van de keuzen die zijn gemaakt bij de grote saneringsactie twee jaar geleden toen zowel het scoutingapparaat als de jeugdopleiding op zijn gat kwam te liggen. Waar voormalig technisch directeur Ted van Leeuwen kon peuren uit zijn brede netwerk, is het Jan van Halst dit seizoen niet gelukt een winnend elftal samen te stellen. Van der Velde: ‘Van Halst is bij gebrek aan beter op die positie terechtgekomen. Het is zaak dat er weer een degelijk technisch beleid en jeugdopleiding komen.’

Met het terughalen van oud-hoofdscout Evert Bleuming erkent Twente het belang van een goed scoutingapparaat. ‘Met de kennis van nu is dat het fundament van de club. Omdat Twente de laatste jaren een koopclub was, is de jeugdopleiding en scouting achtergesteld. We weten nu dat we daar niet meer op moeten beknibbelen’, aldus Velderman.

Het scoutingapparaat zal het bij een degradatie moeten doen met minder geld. De verwachting is dat de omzet van de club met acht tot tien miljoen euro daalt en het spelersbudget bijna wordt gehalveerd tot ongeveer vier miljoen euro.

Ontgoocheling

Tegen ADO lijkt de ploeg van trainer Marino Pusic de nooduitgang net op tijd te hebben gevonden. Fredrik Jensen zet zijn team na een vlot lopende aanval al snel op voorsprong. Heel even is een sprankje hoop te ontwaren bij het dolende elftal. Maar als ADO na knullig balverlies van sterspeler Assaidi op slag voor rust via Johnsen gelijk maakt, stort het team als een kaartenhuis in elkaar. De ADO-spits maakt na rust ook het winnende doelpunt waardoor FC Oss-uit en Helmond Sport-thuis weer een stap dichterbij zijn gekomen voor Twente.

‘Ik weet het allemaal niet meer’, zegt een ontgoochelde Assaidi na afloop. ‘Ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn fout, maar ik word er moedeloos van dat ik overal hoor dat Assaidi het moet doen voor Twente. Ik speel al weken met pijnstillers. Het kan niet zo zijn dat zo’n grote club afhankelijk is van één speler. Laten we hopen dat we er alsnog mee wegkomen. Op dit moment kan ik niet met en zonder voetbal. Het is mijn leven, maar al die nederlagen doen ontzettend veel pijn.’

Ook Velderman erkent dat degradatie ‘uitermate pijnlijk’ zou zijn. ‘Maar we blijven strijden tot we erbij neervallen. We zijn hier gewend dat we harder moeten knokken om onze positie vast te houden. Waarom weet ik niet. Het is het lot van ons Twentenaren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.