Defensie - Politie staat voorlopig nog gelijk: 17-17

In anderhalf jaar tijd is het aantal topsporters onder contract bij het Nederlandse politiekorps fors toegenomen. De pioniers van 2006, schaatsster Marieke Wijsman en baanwielrenner Teun Mulder, hebben in het preolympisch jaar gezelschap gekregen van vijftien collega’s....

Van onze verslaggever John Volkers

Volgens NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra, die de ploeg maandag ontving op haar Nationaal Sportcentrum Papendal, is de pas ontloken ambitie van Politie Nederland op zijn minst opmerkelijk. ‘Ze zijn de militaire sporters al voorbij’, was haar getalsmatige inschatting.

Die bewering werd tegengesproken door Chris Kipp, de in Arnhem aanwezige coördinator van de Defensie Topsport Selectie (DTS). ‘De stand is 17-17’, aldus de luitenant-kolonel die in de wandelgangen in alle bescheidenheid opmerkte dat zijn militaire team meer allure heeft dan de in recordtijd opgebouwde politieploeg.

Defensie heeft toppers als Yuri van Gelder, Bram Som en Mark Huizinga onder contract en hanteert strengere eisen voor atleten die niet aan de (sportieve) prestatienorm voldoen. Zo moest vorig jaar hoogspringer Wilbert Pennings DTS verlaten. Hij had twee jaar op rij zijn niveau niet gehaald.

Van de politieselectie hebben slechts Teun Mulder, judoka Claudia Zwiers en roeister Femke Dekker (vrouwenacht) olympische kwaliteit. Mulder is genomineerd voor Peking, Zwiers en Dekker zitten nog in het kwalificatietraject.

De voorwaarden om het blauw te dragen, zijn bovendien minder stringent. Wie zijn topsportcarrière beëindigt, zoals trampolinespringer Alan Villafuerte vrijdag deed na het mislukken van zijn olympische kwalificatie, wordt toch in het team gehandhaafd.

De politie lijkt voor kwantiteit te kiezen. Een groot korps als Rotterdam Rijnmond heeft al drie topsporters in dienst. Amsterdam Amstelland – zesduizend politiemensen – wil ook drie sporters in dienst nemen, maar heeft er pas een gevonden. Mustafa Jebari, een rolstoelbasketballer, is paralympiër. Tonnie Heijnen, een lichamelijk beperkte tafeltennisser die in 2004 goud won in Athene, is de andere paralympiër in politiedienst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden