EK Handbal

Deense dynamiek geeft Nederlandse handbalsters vleugels

De Nederlandse handbalsters hebben zich met hun vijfde zege op rij als groepswinnaar geplaatst voor de halve finales van het EK in Zweden. Het team won woensdag zijn laatste duel in de groepsronde van Spanje met 29-24.

John Volkers
Laura van der Heijden van Oranje tijdens het EK-duel tegen Spanje. Beeld anp
Laura van der Heijden van Oranje tijdens het EK-duel tegen Spanje.Beeld anp

De kracht van het Nederlands handbalteam, nu drie keer op rij halvefinalist in een groot toernooi, ligt tegenwoordig in een systeem met een Deense naam. De ploeg van de Deense bondscoach Helle Thomsen speelt 'hurtig midte', de snelle middenuit zoals Estavana Polman, woensdag na de beslissende EK-zege op Spanje (29-24) in keurig Nederlands uitlegde.

Het is na een goal van de tegenstander de bal zo snel mogelijk naar de middenstip, waar spelverdeler Nycke Groot klaar staat voor een beslissende pass naar een instormende aanvalster. Ook bij de break-out, de snelle uitbraak, is Groot rond de middenstip te vinden om de uitworp van doelvrouw Tess Wester, nog zo'n uitblinker, naar een sprintende handbalster te plaatsen. Het is de Deense dynamiek die ooit door bondscoach Bert Bouwer in het Nederlandse handbal werd geheid.

Alsof het zo was afgesproken, werd de tegenstander van Nederland in de halve finale van vrijdag Denemarken, een grootmacht in het internationale handbal die na de olympische titels van 1996, 2000 en 2004 kenmerken van verval vertoonde. De weg omhoog lijkt onder Klavs Bruun Jörgensen, de opvolger van de succesarchitect Jan Pytlick, ingeslagen. Die is bijkans nog emotioneler dan zijn voor Nederland werkende landgenote Thomsen die woensdag in het duel tegen Spanje weer elke tegenslag haast persoonlijk leek te verwerken.

'Ik voel me vandaag 59', klaagde de 46-jarige Helle Thomsen die in oktober de bedaarde Henk Groener op de Nederlandse bank opvolgde. Zij is een coach die meeleeft, bijna elke balbeweging voordoet en heel veel aanwijzingen van de zijkant geeft. Het wapen van haar ploeg is haar dierbaar: snelheid. Ze heeft er een week lang op gehamerd in het trainingskamp. Het moet snel. 'Hurtig midte', zoals ze haar speelsters nu al heeft aangeleerd.

Nycke Cornelia Groot van Oranje tijdens het EK-duel tegen Spanje. Beeld anp
Nycke Cornelia Groot van Oranje tijdens het EK-duel tegen Spanje.Beeld anp

Spelmakers als Nycke Groot en Maura Visser speelden vele jaren in Denemarken. Zij snappen elk woord uit de Scandinavische taal. Visser, groot geworden bij Horstens, Vejen, Kolding en Viborg, is er opgeleid. De 31-jarige routinier speelt nu in Duitsland. Groot (28) maakte zelfs de tien jaren vol in Holstebro en Ikast (nu FC Mydtjylland), bij de clubs, waar Thomsen ook vele jaren werkzaam was als assistent-coach en hoofdtrainer. Zij speelt nu voor de nummer één-club van Europa, het Hongaarse Audi Györ.

Groot, speelster van de wedstrijd, en Thomsen hadden na afloop van het moeizaam verlopen duel Nederland-Spanje onderonsjes achter de tafel in de perszaal. Ze draaiden de microfoon weg, hun meer dan goede verstandhouding werd er weer eens mee onderstreept.

De Deense connectie in het Nederlandse handbal bestaat nu nog uit drie internationals: Bont, Polman en Van der Heijden. Zij waren met zijn drieën goed voor vijftien treffers. Hoekspeelster Debbie Bont, een Volendams slangenmens, balt voor Kobenhavn Handbold en maakte tegen Spanje drie fraaie goals. In de opbouwlijn stond vooral Estavana Polman met scherp te schieten. Zij maakte tien goals, net zo veel als op de grote dag van haar loopbaan, in december 2015 toen zij met dat aantal het grote Frankrijk uit het WK knikkerde.

Polman speelt samen met Laura van der Heijden voor Esbjerg, de Deense kampioen. Het tweetal weet elkaar goed te vinden, al is de linkshandige Van der Heijden in Zweden minder op dreef dan bij de Olympische Spelen van Rio waar zij met Nycke Groot de weinig talrijke rij van Nederlandse uitblinksters vormde. Van der Heijden maakte twee goals in de wedstrijd tegen het heftig tegenstribbelende Spanje dat twee jaar geleden nog verliezend finalist was bij het EK.

Nederland lijkt Spanje voorbij en zal, als de vorm van EK-wedstrijden als tegen Frankrijk en Zweden weer wordt gevonden, vrijdagavond (18.15 uur) zelfs met licht verschil de favorietenrol bekleden. Het kan verkeren in handballand. Denemarken heeft nu een olympische kampioensploeg met de mannen. De vrouwen waren, tot verdriet van het land, niet eens van de partij in Rio. Hun rol van snelle, verrassende formatie is nu in handen van Nederland dat in Zweden, na zes duels, de hoogste productie van iedereen heeft: 175.

Estavana Polman heeft in Zweden de meeste Nederlandse doelpunten achter de naam. Haar tussenstand is 28, voor Groot met 24. De twee leiden het EK-klassement aller tijden, met 61 doelpunten. Tot woensdag leidde Olga Assink die ranglijst, met 56. Assink, ook al opgeleid in Denemarken en de taal machtig, assisteert Helle Thomsen op de coachbank. De twee hebben naast de taal nog een ding gemeen: versleten knieën.

Estavana Polman zei, nog voor Denemarken zich voorbij Roemenië worstelde, dat zij de Deense ploeg als een 'leuke' tegenstander zag. Later noemde ze het team 'taai'. 'Want ze maakten het de Noren heel lastig.' Noorwegen is wereldkampioen en verdedigt dit weekeinde in Göteborg de Europese titel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden