Nieuws

Deense bondscoach Kasper Hjulmand: ‘We hadden niet verder moeten voetballen’

De Deense bondscoach Kasper Hjulmand betreurt het dat de wedstrijd Denemarken - Finland zaterdag is uitgespeeld. De spelers kregen kort na de reanimatie van Christian Eriksen de keuze voorgelegd: nu spelen of zondag. Hjulmand zei gisteren op een persconferentie dat de spelers de kans hadden moeten krijgen om eerst tot rust te komen.

Willem Vissers
De spelers van Denemarken hebben zaterdag een cordon gevormd rond Christian Eriksen. Beeld EPA
De spelers van Denemarken hebben zaterdag een cordon gevormd rond Christian Eriksen.Beeld EPA

De Deense sterspeler Eriksen zakte tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland in elkaar als gevolg van een hartstilstand, zoals teamarts Morten Boesen heeft bevestigd. Beide teams gaven zaterdag te kennen ondanks alles door te willen spelen in Kopenhagen, mede op verzoek van Eriksen zelf, was het verhaal. Die liet dezelfde avond via een groepsapp van Internazonale uit Milaan aan zijn ploeggenoten weten dat hij zal terugkeren in het voetbal.

Christian Eriksen at zaterdag rond middernacht alweer een stevig Deens gerecht gegeten, om maar aan te geven dat het relatief goed met hem gaat. De voormalige Nederlandse bondsvoorzitter Michael van Praag hoorde van het gerecht, waarvan hij de naam is vergeten, toen hij belde met de Deense preses Jesper Møller. ‘Møller vertelde me dat als je dat kunt eten, je behoorlijk bij kennis moet zijn.’

Hartslag viel weg

De Deense sterspeler Eriksen zakte tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland, zaterdag in Kopenhagen, in elkaar. Hij werd al op het veld gereanimeerd. De Deense bondsarts Martin Boesen vertelde dat de middenvelder buiten bewustzijn was en dat de eerst nog gevoelde hartslag wegviel, waardoor het zaak was zo snel als mogelijk te reanimeren.

Eriksen was spoedig weer bij kennis en blijft nog een tijdje in het ziekenhuis voor nader onderzoek en herstel. Beide teams gaven zaterdag te kennen ondanks alles door te willen spelen in Kopenhagen, mede op verzoek van Eriksen zelf. Die liet aan zijn ploeggenoten van Internazonale uit Milaan weten dat hij zal terugkeren in het voetbal.

En dus, mede omdat Eriksen het wilde, werd de wedstrijd, die om zes uur was begonnen, om half negen hervat met de laatste minuten van de eerste helft, een rustpauze van vijf minuten en de tweede helft. Daarin won Finland, dat debuteert op een EK, met 1-0, door een kopbal van Joel Pohjanpalo, na een voorzet van Uronen. Denemarken miste de uitgelezen kans op 1-1, toen Höjbjerg een strafschop miste. Normaliter trapt Eriksen van elf meter. De ontredderde Denen vielen massaal aan, maar wisten geen kans te benutten. De spelers is na afloop psychologische hulp aangeboden, ook van de Uefa, die veel kritiek te verduren kreeg omdat de wedstrijd niet definitief werd gestaakt.

Zorgen bij de Deense selectie.  Beeld AFP
Zorgen bij de Deense selectie.Beeld AFP

Onvoorstelbaar droevig waren de beelden van zaterdagavond, en intens. Christian Eriksen (29), de sterspeler van Denemarken en een van de sieraden van het voetbal, zakte in de 43ste minuut van het duel tegen Finland in elkaar, bij de stand 0-0. Dat gebeurde voor de ogen van duizenden landgenoten in het Parken Stadion, onder wie zijn echtgenote. Even lag hij op zijn buik, want hij was struikelend gevallen na de inworp en blijven liggen.

Aanvoerder Kjaer

Snel was de ernst van de situatie duidelijk. Een hoofdrol speelde de Deense aanvoerder Simon Kjaer, die wist wat hem te doen stond, onder meer door te zorgen dat Eriksen zijn tong niet inslikte. Toen de specialisten het van hem overnamen, vormde hij een cordon van spelers om Eriksen, om hem af te schermen van media, en om een zekere vorm van privacy te creëren. Kjaer was ook degene die de echtgenote van Eriksen troostte en probeerde gerust te stellen. Het waren, ondanks de schokkende gebeurtenis zelf, indrukwekkende beelden van de 32-jarige aanvoerder, verdediger van AC Milan, die zich een krachtige, prachtige leider toonde.

Intussen stroomden van overal ter wereld steunbetuigingen voor Eriksen binnen. In de andere wedstrijd in de groep, tussen België en Rusland, rende spits Romelu Lukaku na de 1-0 naar de camera, waarna hij een liefdesbetuiging uitsprak. Lukaku en Eriksen spelen samen bij Inter.

Eriksen werd snel en langdurig gereanimeerd, naar wat een hartstilstand bleek. Dat gebeurde snel en professioneel, hetgeen cruciaal is, onder meer om zuurstoftekort in de hersenen te voorkomen. Op 8 juli 2017 ging het bijvoorbeeld fout met de behandeling bij Abdelhak Nouri, die tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk met Ajax, tegen Werder Bremen, in elkaar zakte. De behandeling kwam veel te laat op gang, vanwege twijfel over wat was gebeurd met Nouri. Hij leeft sindsdien bij laag bewustzijn.

De ploeggenoten van de spelmaker stelden zich zaterdag op in een kring rond de speler, met de ogen afgewend. Alleen Kjaer bleef kijken. Sommigen huilden, anderen baden. Na ruim tien minuten werd hij met een brancard weggevoerd. Op Radio 1 zei zaakwaarnemer Martin Schoots vrij snel dat Eriksen ‘ademt en kan praten’. Hij had contact met de vader van Eriksen.

Jong talent

Christian Eriksen is een van de beste Deense spelers in de rijke geschiedenis van het kleine land uit Noord-Europa, dat in 1992 verrassend de Europese titel veroverde, toen het invaller was van het in oorlog verwikkelde Joegoslavië. Hij kwam als jong talent, geboren in Middelfart, naar Ajax, waar hij debuteerde in het eerste elftal en drie kampioenschappen won met Frank de Boer als trainer. Via Tottenham Hotspur ging hij naar Internazionale, waarmee hij onlangs de landstitel vierde, nadat hij in het begin van het seizoen nog reserve was, omdat trainer Conte meer van hem eiste.

Eriksen, vervangen door Mathias Jensen, is de toonaangevende speler van het Deense team. Het was zijn 109e interland voor Denemarken, waarin hij 36 doelpunten maakte. Het ziekenhuis in Kopenhagen ligt vlakbij het stadion. Hij werd daar snel naartoe vervoerd. Er was spoedig beeld waarop hij met geopende ogen op de brancard lag, met de hand op het voorhoofd.

De Finse supporters klapten voor de Denen. Ook zij scandeerden de naam van Eriksen. Ze reageerden nochtans opgetogen op de zege, omlijst door het gejuich van hun supporters. De Denen bleven ontredderd achter en spelen donderdag opnieuw in Kopenhagen tegen de Belgen.

Eriksen wordt afgevoerd van het veld. Beeld AFP
Eriksen wordt afgevoerd van het veld.Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden