Deel van Amerikaanse ploeg ziek na toernooi op olympisch roeiwater

Diarree, overgeven. Nee, fris was het niet binnen het Amerikaanse team dat tot en met zondag streed op de WK roeien voor junioren in Rio de Janeiro. Dertien roeiers van de veertigkoppige ploeg kampten met maagproblemen. De dokter van de ploeg noemde al snel een oorzaak: de erbarmelijke kwaliteit van het roeiwater.

De Rodrigo de Freitas-lagune tijdens de WK roeien voor junioren. Beeld getty

Over ruim een jaar worden in hetzelfde water olympische medailles verdeeld in het roeien en kanoën op de Olympische Spelen in de Braziliaanse stad.

Naast de dertien roeiers waren er ook vier leden van de begeleidingsploeg van de Amerikanen tijdens het toernooi ziek geworden. Daarmee had Amerika verreweg de meeste zieken in de equipe vergeleken met de andere landen die meededen aan de WK voor junioren.

Onderzoek

Het Amerikaanse persbureau AP publiceerde twee weken geleden de resultaten van een eigen onderzoek naar vervuiling in het water van Rio. Onder meer water uit de bewuste Rodrigo de Freitas-lagune werd geanalyseerd. Een Braziliaanse viroloog verzamelde in opdracht van AP de monsters sinds maart. Daaruit bleek dat het water een hoog aantal virussen en bacteriën uit rioolwater zou bevatten. Het was de eerste keer dat er een uitgebreid onderzoek naar de kwaliteit van het olympische water werd gedaan.

Dokter Kathryn Ackerman van de Amerikaanse roeiploeg zat na de WK hardop te speculeren over de oorzaak tegenover het persbureau. 'Ik weet niet of het de waterflesjes in de boten waren, of dat sommige atleten wat losser om zijn gegaan met de hygiënevoorschriften', zei ze. 'Maar mijn gevoel zegt dat het door de lagune komt.'

Daar had ze overigens geen direct bewijs voor, 'maar het lijkt gewoon niet normaal'.

Aan de andere kant werden er ook vraagtekens gezet bij de klaagzang van de Amerikanen. Met slechts één gouden plak, een zilveren medaille en drie bronzen medailles kende het grote roeiland een teleurstellend toernooi. Nederland stond met twee gouden medailles (voor de mannen acht en skiffeuse Marieke Keijser) drie plekken boven de Amerikanen op de medaillespiegel.

De Amerikaanse meiden van de vier-zonder. Zij werden niet ziek en wonnen als enige Amerikaanse ploeg goud op de WK. Beeld ap

Klaagzang

Amerikaanse officials proefden de achterdocht en roeibaas Glenn Merry stuurde maandag een verklaring naar persbureau Reuters waarin hij benadrukte dat er vooralsnog geen causaal verband was tussen de ziektegolf binnen de ploeg en het vervuilde water. Volgens Merry kwam het wel vaker voor dat een virus een equipe teisterde. De enige Amerikaan die tijdens de WK omsloeg - en dus veel lagunewater binnenkreeg - werd niet ziek, schreef hij.

Het was volgens hem nog te vroeg om het water de schuld te geven. Het zou net zo goed het eten of drinkwater kunnen zijn. Wel gaan de Amerikanen onderzoeken waarom hun roeiers ziek werden. Ook AP blijft de kwaliteit van het water tot en met de Spelen testen via de eigen viroloog.

De lokale overheid heeft volgens AP niet de middelen om het water uitgebreid te controleren. Ondertussen denken sportfederaties erover na zelf het water door te lichten als er geen duidelijkheid komt vanuit de organisatie van de Spelen zelf. Naast de roeiers krijgen zeilers, openwaterzwemmers, kanoërs en triatleten met het buitenwater van Rio te maken.

Het olympische roeiwater. Beeld getty

Hoofdpijndossier

Het buitenwater blijft een hoofdpijndossier voor de Spelen van Rio. Zo is het niet de eerste keer dat de olympische roeilagune - gebruikt als uithangbord van de Spelen vanwege de ligging rechtstreeks onder het befaamde Christusbeeld - negatief in het nieuws komt. Begin dit jaar dreigde de lagune nog op te drogen vanwege de extreme droogte in Brazilië. Een aantal maanden later lag er plots een deken van dode vis over het water.

Het olympische zeilwater in een baai bij de stad is sinds de toewijzing van het toernooi onderwerp van discussie. Windsurfer Dorian van Rijsselberge moest tijdens trainingen om koelkasten en dode huisdieren manoeuvreren.

Het Christusbeeld, gezien vanaf de lagune. Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden