De zorgen op een rijtje

De laatste golf wintersporters van het seizoen is dit weekeinde onderweg naar de Alpen, veelal met de auto. Over de milieugevolgen zijn gesprekken gaande tussen reisorganisatoren, wintersport-oorden en milieubeweging....

* Voor de aanleg van pistes worden massaal bomen gekapt. Hellingen krijgen door het gebruik van bulldozers en dynamiet een nieuw profiel. De kans op erosie en lawinegevaar neemt toe.

* De druk groeit om meer pistes aan te leggen (zodat skiërs en snowboarders apart kunnen afdalen) en om pistes met elkaar te verbinden.

* Water is 's winters schaars in de Alpen. Daarom worden spaarbekkens gegraven voor de sneeuwkanonnen. Beken worden verlegd of 'afgetapt'. De natuur verdroogt, plantensoorten verdwijnen. Herstel duurt gemiddeld vierhonderd jaar.

* Voor het gebruik van een piste wordt de sneeuw aangedrukt door een pistevoertuig. Die rol wordt in het seizoen overgenomen door skiërs en snowboarders. De sneeuw werkt niet langer als een beschermende deken voor de begroeiing. De temperatuur van de bodem daalt onder nul. In sommige landen worden chemicaliën op de piste gestrooid om de sneeuw rul te houden.

* Aan het eind van het seizoen dooit de samengeperste sneeuw op de pistes langzamer dan sneeuw waarop niet is geskied. De nog levende planten op de piste hebben minder tijd voor herstel en groei.

* Off-piste-skiërs jagen ongewild reeën, gemzen en vogels op in de omgeving. Die verspelen bij hun vlucht zoveel lichaamswarmte dat ze het einde van de winter niet altijd halen. Auer-, sneeuw- en hazelhoen zijn in aantal sterk geslonken. In Zuid-Duitsland zijn om die reden loipes verlegd. Bij het off-piste skiën sneuvelen de allerjongste bomen. Hun bast wordt onherstelbaar beschadigd.

* Skiërs laten samen tonnen afval achter onder de sneeuw, dat na de dooi vrijkomt en door de wind wordt verspreid.

* Uitlaatgassen in de dalen tasten de bossen aan op steile hellingen. Door de aantasting van dit Schützwald hebben lawines meer kans de dalen bereiken.

* Landbouwgrond in de dalen moet wijken voor verbreding van wegen en aanleg van parkeerplaatsen. Voedsel moet van grote afstand worden aangevoerd, waardoor de luchtvervuiling extra toeneemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.