De woonboten in Amsterdam lopen dit jaar na het WK geen gevaar

In het radioprogramma De Ochtenden werd woensdag vooruitgeblikt op het wereldkampioenschap voetbal, door een paar verstandige mensen en door Wilfred Genee (Talpa) die zei dat Nederland wereldkampioen zal worden....

Geen idee wat er met je gebeurt als je door John de Mol indienst wordt genomen, maar als iemand zonder aarzeling ofvoorbehoud zegt dat Nederland wereldkampioen zal worden,Nederland, op een toernooi waar ook Brazilië (Kaka, Ronaldinho,Adriano, Ronaldo, Robinho) aan deelneemt, dan heb je deafgelopen jaren niet erg goed opgelet.

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, met zo'nvooruitblik. Voor je het weet struikel je in de media over devooruitblikken. In oktober 2005 werd mij, ook al door de VARA,voor de eerste keer gevraagd naar de kansen van Oranje inDuitsland.

Wat ik heb gezegd weet ik niet meer. Kwartfinale, vermoed ik,maar misschien was ik in een goede bui en liet ik de luisteraarsweten dat de Volkskrant het helemaal ziet zitten en niet verbaasdzal zijn als we op 9 juli in Berlijn naar een finale met hetNederlands elftal zitten te kijken.

Het blad Sportweek gooide er deze week ook een vooruitbliktegenaan, het is begin januari per slot van rekening, en kwam meteen Oranje Hitparade op de proppen. Voor elke positie in denationale ploeg werden vijf kandidaten geselecteerd.

Verslaggever Simon Zwartkruis stelde met een percentage deWK-kans vast van alle spelers en zette hun plus- en minpunten opeen rij. Mark van Bommel bijvoorbeeld heeft 50 procent kans dedefinitieve selectie te halen. Dat valt mee.

Die arme Ron Vlaar wordt niet eens meer genoemd. PatrickKluivert ook niet. Clarence Seedorf krijgt welwillend 1 procent.

Vier spelers zijn 100 procent zeker van een uitverkiezing:Edwin van der Sar, Phillip Cocu, Ruud van Nistelrooij en ArjenRobben. Henk Timmer, Khalid Boulahrouz, Giovanni van Bronckhorst,Denny Landzaat, Rafael van der Vaart en Dirk Kuijt scoren 90procent.

Dit zou kunnen betekenen dat we in Leipzig in het eersteWK-duel, met de Serviërs en Montenegrijnen, kunnen aantreden metde volgende ploeg:

Van der Sar.

Ooijer (70), Mathijsen (80), Boulahrouz, Van Bronckhorst.

Landzaat, Cocu, Van der Vaart.

Kuijt, Van Nistelrooij, Robben.

We kunnen wat schuiven - Van Persie (70) er in, Cocu libero,Davids (50) voor Van der Vaart - maar dan nog kan ik menauwelijks voorstellen dat deze ploeg op 10 juli een tocht doorde Amsterdamse grachten zal maken en de woonboten gevaar lopen.

Het middenveld is de zwakste schakel. Dat was in dekwalificatie-groep al zo en het zal in Duitsland niet anderszijn. Aan de andere kant: Van Bommel, Cocu en Davids, dat kanook, temeer daar Marco van Basten in zijn kerstrede vertelde dathij op zoek gaat naar stoere mannen.

Sinds deze week de onderzoeksresultaten van een trioAmerikaanse wetenschappers bekend werden gemaakt, kunnen wenergens meer zeker van zijn. In het Los Alamos NationalLaboratory werd ontdekt dat voetbal de meest onvoorspelbareteamsport is, en dat al honderd jaar.

De upset frequency, zeg maar de kans op een verrassendresultaat, is in het voetbal het grootst, volgens deonderzoekers; groter althans dan in het ijshockey, AmericanFootball, honkbal en basketbal. Daar zullen we dan maar opvertrouwen.

De Europese titel van Griekenland - het is nauwelijks nog tebevatten, de Grieken kampioen van Europa - bewijst dat nietalleen in clubcompetities een daverende verrassing tot demogelijkheden behoort.

En dan is natuurlijk Maurice de Hond er nog. De Hond bliktniet zelf vooruit, maar peilt meningen. Uit een in decembergehouden peiling bleek dat 80 procent van de Nederlandersgelooft dat Oranje de eerste ronde van het WK zal overleven.

Bijna 40 procent denkt dat de ploeg de halve finales haalt.11 Procent, onder wie Wilfred Genee, voorspelt een wereldtitelvan Nederland.

Ik geloof daar niet in. Ik heb meer vertrouwen in de mannendie woensdag in De Ochtenden aan het woord kwamen.

Frank Snoeks (NOS): 'Kwartfinale zeker. Halve finale? Geenidee.'

Maarten van Bottenburg (bijzonder hoogleraarsportontwikkeling): 'Nederland strandt in de kwart- of de halvefinale.'

Humberto Tan (Talpa): 'Ik denk dat Nederland redelijk ver kankomen.' (Pittige uitspraak trouwens.)

Simon Kuper (schrijver): 'Met leuk voetbal misschien dekwartfinale.'

Barbara Barend (RTL): 'Ik denk dat we de halve finale halenen dan sneuvelen.'

De Twaalfde Man (de Volkskrant): 'Ik denk dat voorspellen eenzinloze bezigheid is; leuk, maar zinloos, en dat het geen baluitmaakt of je een willekeurige voorbijganger vraagt eenvoorspelling te doen of een journalist.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden