REPORTAGE

De wielerdynastie uit Zevenhuizen

Michel en Raymond Kreder fietsen al voor Roompot, broer Stefan staat te trappelen. Neef Wesley hult zich volgende maand in het oranje shirt. Dennis Kreder onderhoudt de fietsen.

Michel (links) en Raymond Kreder in actie voor de Sprint Cup tijdens de Zesdaagse van Rotterdam.Beeld Klaas Jan van der Weij

'Ze zijn broers en ze zijn maatjes.' Om 12.30 uur zondagmiddag schalt de speaker van de Zesdaagse van Rotterdam zijn wetenswaardigheden door Ahoy. De deelnemende koppels rijden hun eerste rondjes van de dag op de wielerbaan.

Michel en Raymond Kreder, de broers en de maatjes, zijn als zevende aan de beurt vlak nadat hun neef Wesley Kreder in het spotlicht is gezet. Een uurtje eerder rolt het trio, in carpool afkomstig uit het nabije Zevenhuizen, zijn koffers het middenterrein op. Ze zoeken hun cabines op. Een nieuwe werkdag breekt aan.

Op zondag is dat altijd het lastigst, zegt Michel, met 27 jaar de oudste van de drie Kreders. 'Zaterdagavond wordt het altijd laat. We waren pas om 2.00 uur thuis en de volgende dag moet je er alweer vroeg uit.' Maar op de baan is de vermoeidheid, zo leert zijn ervaring, er snel uit gereden.

Samen met de twee jaar jongere broer Raymond Kreder vertegenwoordigt hij in Rotterdam de spiksplinternieuwe sponsor Roompot. Daarmee zullen ze in 2015 ook op de weg goede sier maken. Hun 24-jarige neef Wesley dient in Rotterdam zes dagen een andere broodheer. Begin volgende maand rijdt ook hij zijn eerste koers in het oranje tenue dat vrijdag in Ahoy werd gepresenteerd.

Voeg daaraan de naam van Dennis Kreder toe en je vraagt af welk bacil in Zevenhuizen aan het drinkwater is toegevoegd. Deze Kreder, broer van Wesley, kon ook behoorlijk wielrennen, maar niet zo uitzonderlijk goed als de rest van de familie. Hij zal dit seizoen de fietsen in orde maken waarmee Roompot hoopt potten te breken.

Bakermat van het wielrennen

Zevenhuizen, een Zuid-Hollands dorp van nog geen zevenduizend inwoners, was tot een jaar of vijf geleden onder sportliefhebbers bekend als geboortegrond van Jan Monster. De linksbuiten van FC Utrecht werd dertig jaar geleden een grootse toekomst toegedicht, maar een slechte knie gooide roet in het eten. Nu is de verzameling huizen ten westen van Gouda een bakermat van het wielrennen.

In de jaren zeventig maakten de broers Jan, Piet en Fons van Katwijk van het wielrennen een familiebedrijf. Nog langer geleden voegde het Limburgse gezin Harings de broers Ger, Huub en Jan aan het peloton toe. En nu dus een nieuwe dynastie, in 2015 nota bene voor het eerst in hetzelfde shirtje te bewonderen.

Het begon allemaal met Michel Kreder, algemeen beschouwd als het grootste talent binnen de familie. Vier jaar geleden deed hij zijn intrede bij de broodrenners als coureur van Garmin. Met ritzeges in de Ronde van de Middellandse Zee en de Vierdaagse van Duinkerken maakte hij de belofte aanvankelijk waar, maar vervolgens stagneerde de progressie.

Michel (R) en Raymond Kreder op het onderdeel koppelkoers tijdens de eerste dag van de zesdaagse van Rotterdam.Beeld anp

Vorig jaar hoopte Michel Kreder bij het bescheiden Wanty uit België zijn erelijst meer gestalte te geven, maar dat bleek een ongelukkige keuze. 'Er werd vaak gekozen voor Björn Leukemans als kopman. Bij Roompot hoop ik vaker voor mezelf te rijden.'

Liggen zijn mogelijkheden vooral op een heuvelachtig parcours, Raymond Kreder moet het hebben van zijn kwaliteiten als sprinter. In navolging van zijn broer kon ook hij in 2012 bij Garmin aan de slag, maar hij moest altijd genoegen nemen met een bescheiden plek in de hiërarchie. Wesley Kreder begon zijn loopbaan bij Vacansoleil, een ploeg die na anderhalf seizoen ophield te bestaan. Vorig jaar reed hij samen met neef Michel voor Wanty. Veel meer dan een derde plaats op het NK leverde dat niet op.

Handige zet

Toen de plannen van Michael Zijlaard voor een nieuwe, puur Nederlandse ploeg in augustus eindelijk gestalte kregen, gingen in Zevenhuizen de telefoons al snel over. 'Daar hoefden we niet lang over na te denken', spreekt Raymond Kreder namens de familie over de aanbieding. Hij zelf had nog best bij het Amerikaanse Garmin kunnen blijven. 'Maar dit kwam precies op het goede moment. Ik was toe aan een andere omgeving.'

Ze beseffen dat het publicitair een handige zet is, getuige ook dit artikel, maar denken er ook beter van te worden. Michel: 'We kunnen bij elkaar op de kamer slapen, onderling overleggen. Als familie voel je je elkaar toch beter aan.' Raymond: 'Het maakt het wielrennen gewoon extra leuk.' Behalve broers zijn ze inderdaad ook elkaars maatje.

Het beste voorbeeld daarvan werd geleverd bij de twee ritzeges van Michel Kreder in de Ronde van de Middellandse Zee drie jaar geleden. Michel: 'De eerste keer zette Raymond mij perfect af. Ik hoefde er alleen maar overheen te springen.' Raymond: 'De volgende dag trok Michel voor mij de sprint aan. Ik had drie sprinters in mijn wiel en liet een gat vallen. Toen kon hij het gemakkelijk afmaken.' Michel: 'Zoiets doet alleen een broer.'

Met neef Wesley reed hij vorig seizoen zelden of nooit dezelfde koers. Zo'n familietruc zat er dus niet in, maar in 2015 kan dat anders zijn. Terwijl Raymond Kreder zijn seizoen begint in Mallorca, rijden Wesley en Michel Kreder over een maand samen in de Ster van Bessèges. De laatste hoopt in optimale vorm te verkeren wanneer de Brabantse Pijl op het programma staat in april.

Michel Kreder viert een ritzegen in de Ronde van de Middellandse Zee drie jaar geleden.Beeld afp

Het is de wedstrijd waarin zijn nieuwe ploegleider Michael Boogerd vaak excelleerde en het zou mooi zijn in diens voetsporen te treden. Boogerd was voor hem een reden te meer om de overstap naar Roompot te maken. 'Hij kan van mij een betere wielrenner maken. Trainingstechnisch merk ik dat nu al.' Ze overleggen nu al geregeld. Michael Boogerd ziet in Kreder nog altijd een talent dat nu even een extra duwtje nodig heeft om zich alsnog te ontplooien.


En dan heeft Zevenhuizen nog één Kreder in de kraamkamer. Het is de 18-jarige Stefan, broer van Raymond en Michel. Hij rijdt komende jaargang bij de continentale ploeg van Metec. Michel Kreder: 'Straks met z'n vieren in één ploeg, dat zou helemaal mooi zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden