ANALYSE

De wereld kijkt reikhalzend uit naar Duits onderonsje

Over 34 wedstrijden, de looptijd van de Bundesliga, was Bayern München liefst 25 punten beter dan Borussia Dortmund. Maar zaterdag, op Wembley in Londen, voor de hoogste Europese voetbaleer, met de mooiste beker als inzet en 10,5 miljoen euro premie, gaat het om één duel. Wie weet is de uitkomst dan anders, hoewel Bayern zich logischerwijs favoriet mag wanen.

Foto reuters

Groot, groter, grootst is de Champions League, het marketingconcept dat kritiek krijgt omdat het de rijken en groten alsmaar rijker en groter maakt, doch dat steviger staat dan vrijwel elk ander evenement, in welke sport dan ook. Sponsorbedragen groeien tegen de stroom van verschraling in, de wereld kijkt toe.

Iedereen wil bij de Champions League horen, met zijn apotheose de laatste jaren op zaterdag, op primetime. De ene week Eurovisie Zingen, de week erop Eurovisie Voetbal. Ruim een half miljoen supporters van Borussia wilden naar Londen, terwijl de club bijna 25 duizend kaarten kreeg.

Een Duitse finale, het is een bijzonder affiche. Is Duitsland dan zo goed in clubvoetbal? Ja dus. Duitsland, trekpaard van de Europese economie, heeft bovendien geld en hoeft zijn sterspelers niet per se meer aan buitenlandse clubs te verkopen, al zijn de toppers Özil en Khedira dan avonturiers bij Real Madrid.

(Klik HIER voor een uitvergroting van de grafiek rechts met alle weetjes van de eindstrijd.)

Menigeen verwacht dat Duitsland voor jaren van hegemonie staat, ook in de Champions League. Dat is, hoe verleidelijk ook, niet zomaar te zeggen. In 2000 speelden Real Madrid en Valencia de volledig Spaanse finale, maar in 2001 won Bayern. In 2003 voetbalden AC Milan en Juventus om de Italiaanse eer. In 2004 won Porto, uit Portugal. In 2008 troffen Manchester en Chelsea elkaar in Moskou, in 2009 won Barcelona.

Met name Valencia en Juventus vielen (tijdelijk) terug, door geldgebrek en een omkoopschandaal. Het gezegde dat aan de top blijven moeilijker is dan er komen, geldt ook hier.

Wat in de jaren zeventig gebeurde met Ajax en Bayern, drie maal op rij winnaar van de beker, lijkt nu uitgesloten. Sinds 1989 en 1990 (AC Milan) heeft geen club de belangrijkste beker twee keer op rij gewonnen. Zelfs Barcelona lukte dat niet, terwijl dat elftal door menigeen wordt beschouwd als het beste aller tijden.

Een aantal clubs is de afgelopen bijna twee decennia, na het Bosman Arrest van 1995, goed geworden, mede door de samenballing van talent en het opheffen van de beperking op buitenlanders. Het aantal landen dat meedoet om de hoofdprijs is beperkt, maar voor overheersing door één club lijkt minder ruimte nu vrijwel elke topclub toegang heeft tot het miljoenenbal.

Het valt nog te bezien of Duitsland de uitzondering zal zijn, als het om overheersing gaat. In Duitsland is evenwel meer aan de hand dan 'blind' kopen van topspelers. Dortmund bijvoorbeeld ,is een relatief goedkoop elftal waarin de jeugdopleiding een prominente rol speelt. Bayern en Dortmund zullen ook niet zo gauw terugvallen door geldgebrek. De florerende Duitse competitie is gezond in een aanstaand tijdvak van door de UEFA opgelegd Financial Fairplay. Clubs mogen schulden hebben, maar de begroting moet kloppen. Dat kun je aan Duitsers overlaten.

Kleinere landen als Nederland en België zien met een mengeling van berusting en bewondering toe, waarbij weinig anders rest dan hopen op het overleven van de groepsfase en het koesteren van het verleden.

De laatste Nederlandse finale dateert uit 1996, de door Ajax na strafschoppen verloren wedstrijd tegen Juventus. Over dat duel is de laatste dagen wat ophef ontstaan, om vermeend dopinggebruik van de Italianen in die periode. Het is een verhaal waarover in 2004 een rechtszaak diende, met getuigenissen over gebruik van epo en meer, maar door een aflevering van Andere Tijden Sport (zondag) is de zaak opgerakeld. De illusie van menig Ajacied om de beker alsnog op te halen, vervliegt snel omdat de vergrijpen zijn verjaard.

Tegenwoordig glorieert de Nederlandse eenling. In 2010 was Sneijder belangrijk voor winnaar Inter, in 2011 mocht Afellay één minuutje meedoen met Barcelona. De opvallendste rol is voor Arjen Robben, voor de derde keer in vier jaar finalist.

De vraag is of hij danwel een ander zaterdag dermate uitblinkt dat de Gouden Bal voor beste voetballer van Europa in zicht komt. De onderscheiding was de laatste vijf jaar voor Ronaldo (1) en Messi (4). Voor Robben en Nederland zou het mooi zijn als Bayern wint. Als Dortmund de beste is, kan Ajax stellen dat het is uitgeschakeld door de latere winnaar. Dat is niet veel, maar tenminste iets.

Borussia Dortmund ziet Götze definitief afhaken

Borussia Dortmund speelt zaterdag in de finale van de Champions League tegen Bayern München zonder Mario Götze. De international, een van de belangrijkste spelers van de club, is onvoldoende hersteld van een spierscheuring die hij enkele weken geleden opliep. Het eventuele meedoen van de speler op Wembley was delicaat, omdat hij volgend seizoen van Bayern München is. Met die deal is een bedrag van 37 miljoen euro gemoeid. In de halve finale tegen Real Madrid liep Götze de blessure op. 'Ik heb er alles aangedaan om op tijd fit te zijn, maar het is helaas niet gelukt', zei de 20-jarige middenvelder. 'Voor mij is dat een zeer grote teleurstelling. De finale was mijn grote doel. Ik had heel graag op Wembley willen staan. Ik reis nu naar Londen om mijn team te steunen.'

Foto afp
Foto afp
Foto anp
Foto afp
Foto afp
Foto afp
Foto afp
Foto afp
Foto reuters
Foto reuters
Foto reuters
Foto reuters
Foto getty
Meer over