De week van de grunbot, zomer en sportvrouwen

De week van de hoofdredacteur

Van der Breggen wint de Giro Rosa. Foto afp

V zomermagazine

Vandaag gaat het zomerschema van de Volkskrant in. Ik verheug me daar altijd een beetje op. V Zomermagazine, samengesteld door Chris Buur en Bart Koetsenruiter, is een vrolijke mengeling die lekker wegleest en toch inhoud heeft. Het blad beviel sommigen in voorgaande jaren dusdanig dat ze voor voortzetting na de zomer pleitten. Dat zullen we niet snel doen, omdat de tweedeling in Magazine en Sir Edmund in onze ogen goed werkt. Maar ik ben wel benieuwd naar uw mening. Probeert u V Zomer en laat u me weten wat u vindt.

De krant wordt gedurende die zes weken iets dunner. Een boze lezer mailde me hierover. Hij betaalt toch ook niet minder abonnementsgeld in de zomer? Dat klopt, maar de kranten die je over het hele jaar geleverd krijgt, variëren nu eenmaal. Net als de maandagkrant dunner is dan die van woensdag en die weer dunner dan de zaterdagkrant.

Het valt ook wel mee. In papier brengen we een procent of 15 minder, maar er zijn ook minder advertenties, en politiek, bedrijven en organisaties, die normaliter veel nieuws genereren, draaien op een laag pitje. Op de redactie werken we hard door, want juist in nieuwsluwe tijden moet je creatief zijn, met een bezetting die door vakanties dunner is. Zomerseries kunnen dat probleem verhelpen, maar daar moet je mee oppassen: ze kunnen weinig urgent aanvoelen.

Bovendien bleek in de afgelopen jaren de redactie zo actief en de actualiteit zo rijk, dat het nog dringen werd op de pagina's en we tot in de herfst met afleveringen van onze zomerseries bleven zitten. Dus op naar een nieuwsrijke zomer.

Sportvrouwen

Ik vroeg de avondchef en sportchef zondag nog speciaal om de winnares van de Giro Rosa, Anna van der Breggen, in het zonnetje te zetten, me bewust van het terugkerende verwijt dat we vrouwensport te weinig aandacht schenken.

Dat deden ze, maar helaas niet met een coverfoto op sport. De mooie eigen foto van een spectaculaire touretappe ging voor. Mannen dus. Met als gevolg ontstemde ingezonden brieven. Maar, voert de chef sport aan, de Giro Rosa wordt niet uitgezonden, heeft weinig fans en dus weinig sponsors. Wij volgen de aandacht van het grote publiek. Bij zwemmen, turnen, schaatsen, atletiek en tennis besteden we dus veel aandacht aan vrouwen. De Nederlandse sportvrouwen presteren ook vaak beter dan de mannen.

Vrouwenwielrennen is nog een relatief onontwikkelde tak van sport en de Giro vindt tegelijk plaats met de Tour de France. Maar Anna van der Breggen krijgt wel degelijk aandacht, rond de Giro hadden we twee interviews. En bij de Waalse Pijl, een voorjaarsklassieker, schreven we het grote stuk over haar overwinning, met een klein inzetje over de mannen. Dat oogstte overigens ook kritiek. We maken het vandaag hoe dan ook goed met een special over het EK vrouwenvoetbal. Willem Vissers interesseert zich daar al lang voor. Dit wordt het vierde grote landentoernooi voor vrouwen dat hij sinds Finland 2009 verslaat.

Anna van der Breggen wint de Waalse Pijl. Foto Klaas Jan van der Weij

Artificiële creativiteit

Van de week was Arnon Grunberg ter redactie omdat tech-verslaggever Laurens Verhagen op het idee was gekomen bij zijn stuk over computers en creativiteit in V Zomer zelf een Grunbot in elkaar te zetten: zouden we een computerprogramma Voetnoten kunnen laten genereren?

Programmeur Hay Kranen ging aan de slag. Als hoofdredacteur was ik zeer geïnteresseerd, zei ik tegen Arnon en twee andere columnisten. Een bot voor de voorpaginacolumn, een bot voor de sportcolumn, zo wordt een krant maken steeds makkelijker. Maar de Grunbot bleek opzichtig te falen. 'We blijven nodig', sprak Willem Vissers opgelucht.

Grunbergs conclusie: de computer heeft in elk geval humor.