De Vries verslaat een 'slappe Kramer' op 5.000 meter, Kramer wel naar Pyeongchang

'Hij heeft er te gemakkelijk over gedacht', oordeelde Jac Orie over de 5 kilometer van zijn pupil Sven Kramer. De Friese stayer werd dinsdagmiddag in Thialf verrassend verslagen door Bob de Vries.

Beeld anp

Het enige lichtpuntje voor de 31-jarige Kramer was dat zijn nederlaag geen consequenties had voor zijn olympische deelname. Als tweede op de 5 kilometer heeft Kramer het ticket voor Pyeongchang gewoon binnen. Het was een schrale troost voor hem, of eigenlijk helemaal geen troost. 'Ik ben niet blij dat ik geplaatst ben. Ik ben daar niet mee bezig. Ik wil winnen.'

De vorm van Kramer was goed. Daar had het niet aan gelegen. Hij volgde de analyse van zijn coach. Hij had te slap gereden. Aanvankelijk had Kramer willen mikken op een tijd rond 6 minuten en 10 seconden, maar hij zag daarvan af toen in de eerste ritten de tijden tegenvielen, ondanks de lage luchtdruk in Thialf.

Het was een veelgehoorde klacht in Heerenveen: het ijs was zwaar. Eerder, bij de vrouwen vielen de tijden van op de 1.000 meter ook al tegen. Kramer sloot zich aan bij de kritiek op de ijsvloer. 'Met deze luchtdruk en deze tijden moet je vaststellen dat het ijs niet goed is.' Aan de temperatuur van het ijsvloer lag het niet. De ploeg van Kramer had het zelf nog nagemeten. Wat het precieze euvel was, daar waren Kramer en zijn coaches niet over uit. Ze hadden wel een vlekkerige ijsvloer opgemerkt. Op bepaalde plekken verloor het ijs zijn glans en dus het glijvermogen. 'Dat kon iedereen zien.'

Met dat in gedachten had de regerend olympisch en wereldkampioen had zijn ambitie bijgesteld naar een tijd net onder die van De Vries, een tijd die hij normaal relatief eenvoudig rijdt. Die conservatieve benadering bleek een inschattingsfout. 'Het was een te matte rit.'

Beeld anp

Bij de start ontsnapte Kramer aan een nog groter drama. 'Ik viel bijna', vertelde hij. Hij bleef op de been, maar opende voor zijn doen langzaam. In het vervolg bleef Kramer te traag. Orie: 'Zijn opbouw was niet goed. Hij liet het te veel vieren in het begin. Hij dacht dat hij het nog wel recht kon zetten.'

Dat erkende Kramer zelf ook. Bij de doorkomst na 3.000 meter keek hij nog tegen een achterstand van bijna twee seconden aan. 'Ik gokte op een versnelling met nog vier of vijf ronden te gaan.' Die versnelling kwam er ook. Met vijf ronden op het bord bracht hij een rondetijd van 29,3 op de klok. Een typische Kramer-versnelling, maar in dit geval eentje die hij geen vervolg kon geven.

Orie kon er langs de kant van de baan maar weinig verandering in brengen. Hij gebaarde en riep wat hij kon, maar Kramer was niet bij machte om het om te buigen. Uiteindelijk bleef hij met 6.15,79 bijna driekwartseconde van de winnende tijd van De Vries verwijderd.

Beeld anp

Kramer was wat in slaap gedommeld op weg naar het OKT. Hij had geen sprankje spanning gevoeld op weg naar het toernooi. Met zijn vorm, zijn palmares en zijn ervaring was olympische deelname zo goed als zeker. 'Ik stond hier niet superzenuwachtig aan de start. Normaal is dit een formaliteit.'

Er stond te weinig op het spel voor de man die de laatste twee seizoen weer gewend is om te winnen waar hij wil. 'Ik heb waarschijnlijk het beste geslapen van iedereen hier, terwijl er om me heen grote paniek was.' De nederlaag in Thialf is geen reden tot zorg bij Kramer. 'Er zit altijd wel een keer een slechte rit bij', stelde Orie schouderophalend. Tijdens de Spelen in februari is het scenario van dinsdagmiddag zo goed als onmogelijk. Dan komen de druk en de zenuwen vanzelf en zal zelfs Kramer onrustig slapen.

Beeld anp

Het is geen unicum in Kramers loopbaan dat hij op zijn lievelingsafstand naast de zege greep. Van de 101 ritten die hij bij de senioren reed, verloor hij er 18 en eenmaal - bij het NK allround van 2014 in het olympisch stadion in Amsterdam - werd hij gediskwalificeerd. Toch was het lang geleden dat Kramer een 5 kilometer verloor. In oktober 2015 gebeurde dat voor het laatst. Toen was in Enschede bij de KNSB Cup Jorrit Bergsma hem te snel af.

Die was dinsdagmiddag juist de ongelukkigste van de erkende stayers. Hij wilde zelfs de schrijvende pers niet meer te woord staan, nadat hij buiten de top-3 was geëindigd. Hij gaf veel tijd toe op nummer drie, Jan Blokhuijsen. Als belangrijke schakel in de achtervolgingsploeg lijkt de Noord-Hollander goede papieren te hebben om ook naar Zuid-Korea te mogen. Bergsma heeft alleen nog de 10 kilometer om zich voor de Spelen te plaatsen. Dan zal de regerend olympisch kampioen op die afstand het opnieuw moeten opnemen tegen een wakker geschudde Kramer en een goedgeluimde De Vries.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden