De voetbalquiz krijgt steeds meer allure

Een kleinschalige bijeenkomstin de kantine groeit uit tot eengroots opgezet evenementin de belendende sporthal...

De gymzaal gevuld met liefst 150 houten schrijftafeltjes in Sporthal Olympia van Maassluis herinnert aan de tijd van examens en tentamens. En hoewel de 264 mannen die deze avond vrijwillig zijn komen opdagen, zich zullen terugwanen in de schoolbanken, leggen zij deze test met het grootste plezier af. Het betreft hier namelijk een voetbalquiz.

De deelnemers trachten het juiste antwoord te vinden op vragen als: welke club is de meest zuidelijke winnaar van de Champions League/Europa Cup 1? Tegen welke twee Duitse clubs speelde Roda JC in de Europa Cup-geschiedenis? Wat zijn de namen van de mascottes bij Euro 2008?

Voor alle duidelijkheid: dit betreffen slechts vragen uit de eerste ronde, die als eenvoudig wordt omschreven door de organisatie. Het betreft hier dan ook niet zomaar een quiz. Nee, dit door de amateurclub Excelsior Maassluis georganiseerde evenement trekt kandidaten uit het hele land en voor het eerst ook twee koppels uit België.

Prominenten als Ben Wijnstekers en Alfons Groenendijk leggen voetbalexamen af naast voetbaljournalisten, andere liefhebbers en freaks op het gebied van de statistiek.

De geestelijke vader van de jaarlijkse voetbalquiz is Hans-Jörgen Nicolaï, die dit jaar samen met columnist Hugo Borst Het grote, gezellige quizboek voor het hele gezin publiceerde. Hij heeft zijn beroep gemaakt van het houden van voetbalquizzen. Ook andere verenigingen klopten bij hem aan.

Nicolaï zag het evenement in zeven jaar uitgroeien van een kleinschalige bijeenkomst, in de kantine van de amateurclub, tot de groots opgezette editie van donderdagavond in de naastgelegen Sporthal, waarvoor 132 koppels zich inschreven.

In Maassluis wordt gestreden door deelnemers met een gezonde kennis van voetbal, deelnemers met een bovenmatige kennis van voetbal en deelnemers met een ronduit beangstigende kennis van voetbal. Tot die laatste categorie mogen we Harry Hamer, eindredacteur bij weekblad Voetbal International, rekenen, een naam die in de hal met groot ontzag wordt uitgesproken, omdat hij bijna elk jaar wint.

Nicolaï legt uit hoe dat komt. ‘Toen we de quiz nog in de kantine hielden, zaten de deelnemers naar elkaar toe. Als een zeer lastige vraag werd gesteld, die leidde tot vragende blikken, zat Harry al driftig te knikken en te schrijven. Dat is een tikkeltje intimiderend.’

Op deze avond is de kantine verlaten voor de sportzaal. Als het aan Nicolaï ligt, duurt het niet lang meer voordat ook de tv interesse toont. ‘De quizcultuur komt steeds meer op gang in Nederland, dus waarom niet?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden