'De Vloek van Montpellier': Zonderland verspeelt titelkans na val

Epke Zonderland is zijn Europese titel op de rekstok voor zeker een jaar kwijt. De olympisch turnkampioen viel donderdag in de kwalificatieronde van de Europese titelstrijd te Montpellier van de stok. Zijn normaliter vierde vluchtelement, de lastige Gaylord 2, mislukte.

John Volkers
null Beeld anp
Beeld anp

De Fries ketste tegen het schuimrubber en klom vervolgens weer op de stok, om zijn oefening 'netjes' uit te turnen. 'Het was maar voor het idee. Ik geloofde er helemaal niet meer in', zo beschreef hij na afloop zijn laatste omwentelingen aan de stok.

Met de score van 13,700 punten wist hij zich uitgeschakeld voor de finale die zondag wordt geturnd. Zonderland was al tweemaal kampioen van Europa aan het lastigste turntoestel. Hij won in 2011 in Berlijn goud en vorig jaar in Sofia was hij ook de beste rekstokturner van het continent.

De tweevoudig wereldkampioen verklaarde na zijn mislukte wedstrijd dat hij niet de juiste aanpassingen had doorgevoerd in zijn oefening op de rekstok van Franse makelij. Hij had in Naaldwijk, bij het laatste trainingskamp van de Nederlandse ploeg, volop geoefend op de Gymnova-stok. 'Daar vloog ik. Een geweldige stok. Ik heb er zelfs een viervoudige combinatie van vluchtelementen geturnd.'

In Montpellier bleken de Franse stokken van andersoortige kwaliteit. In de oefenhal stond een apparaat met een andere werking dan het toestel in de wedstrijdhal. Vooral de stok in de Park & Suites Arena voelde anders aan. Het had te maken met de opbouw van het apparaat. Een rekstok die vast aan het beton is bevestigd heeft een andere karakteristiek dan een stok die op een podium is gebouwd. Podiums geven mee, beton niet.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Verjaardag

Meestal kan Zonderland, met zijn grote ervaring, dat soort puzzels oplossen. Donderdag, op zijn 29ste verjaardag, lukte dat niet. Hij zei te balen, maar er was niet meer dan een titel verloren gegaan. Als zoiets bij de WK van oktober in Glasgow gebeurt, dan wordt het lastig zich voor de Olympische Spelen van Rio te plaatsen. Zonderland voorzag die complicatie direct. 'Dan stond ik hier met een wel ander gevoel.'

Volgens zijn coach Daniël Knibbeler zal Zonderland vasthouden aan zijn vaste stramien. Hij zal in Glasgow en mogelijk in Rio (2016) ook in de kwalificatie de risicovolle combinaties van vluchtelementen (Cassina plus Kovacs en de Kolman plys Gaylord) blijven doen. 'Die zitten er bij hem stabiel in. Normaal gesproken dan. We hebben die kwalificatiewedstrijd in die specifieke uitvoering ook nodig om voldoende vertrouwen te bouwen voor de finale. Je moet de stok leren aanvoelen.'

Missers van Zonderland zijn zeldzaam. Maar dit voorjaar viel hij intussen drie keer. In Cottbus, bij een wereldbekerfinale op rek, in Ljubljana, een valpartij op de brug, en deze donderdag in Montpellier.

De val in de Zuid-Franse stad werd aangemerkt als de Vloek van Montpellier. Drie jaar geleden werden de EK turnen ook in de stad aan de Middellandse Zee gehouden. Toen knalde Zonderland bij een supermoeilijke rekoefening - het olympische triple-programma met liefst drie vluchtelementen achter elkaar - zelfs tweemaal van de stok. Zonderland: 'Dat was toen een gripprobleem. Nu ging het om aanpassing en afstelling. Dus iets heel anders.'

'Laten we het maar op toeval houden', sprak coach Knibbeler toen hem werd gevraagd of Montpellier voor Zonderland een duistere geschiedenis inhield.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden