De vertrouwde stank van corruptie dringt zich op bij de FIFA

Een dik jaar na Gianni Infantino's uitverkiezing tot baas van de FIFA gaat het nog steeds over cash en corruptie, in plaats van over voetbal.

President Gianni InfantinoBeeld afp

Een voorzitter die een frontale aanval doet op de media en beweert dat er bij de wereldvoetbalbond geen vuiltje aan de lucht is: de tirade van Gianni Infantino was er donderdag één in de geest van zijn 81-jarige voorganger Sepp Blatter. Al trokken aanwezige journalisten bij het FIFA-congres in Bahrein nog vaker de vergelijking met Donald Trump.

Nepnieuws en alternatieve feiten

Infantino haalde donderdag in een zaal vol bondsvertegenwoordigers uit naar degenen die er volgens hem op uit zijn om de reputatie van de FIFA te beschadigen en zijn positie te ondermijnen. Volgens hem doen 'veel nepnieuws en alternatieve feiten' de ronde en is 'FIFA bashen een nationale sport geworden in bepaalde landen'. Welke dat zijn, zei hij niet.

Na afloop leek Infantino terug te krabbelen. Hij benadrukte tegen journalisten dat hij niet de media verantwoordelijk houdt voor het verspreiden van het nepnieuws. Toen een verslaggever hem uitdaagde voorbeelden van gefabriceerde berichtgeving te noemen, moest hij passen: 'In algemene zin is dit mijn gevoel.'

Hans-Joachim Eckert (L) en Cornel BorbélyBeeld afp

De frontale aanval bij het jaarlijkse bondscongres volgde een dag na het plotselinge vertrek van twee hooggeplaatste corruptiebestrijders van de FIFA. De Zwitserse advocaat Cornel Borbély en de Duitse rechter Hans-Joachim Eckert trokken namens de ethische commissie de afgelopen jaren met een bezem door de top van de FIFA, daarbij geholpen door de corruptieonderzoeken van de Amerikaanse en Zwitserse justitie. Ze verbanden onder meer Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini voor jaren uit het voetbal.

Hun vertrek deed denken aan het plotselinge ontslag van FBI-directeur James Comey. Die moest deze week via de tv vernemen dat de Amerikaanse president Donald Trump geen prijs meer op zijn diensten stelt. Borbély en Eckert wisten van niets toen ze begin deze week in Bahrein landden. Daar hoorden ze dat hun tijd bij de FIFA erop zit.

Politiek gemotiveerd

Volgens de twee is hun vertrek 'politiek gemotiveerd'. En de door Infantino aangekondigde hervormingen zijn volgens hen tot stilstand gekomen nu ze hun functie niet meer kunnen uitoefenen. Wat er gebeurt met de honderden zaken die de ethische commissie in behandeling heeft? Ze zeiden het niet te weten.

Maar dat de grote schoonmaak in het wereldvoetbal na twee jaar nog niet voorbij is, werd onlangs pijnlijk duidelijk voor de FIFA en voor Infantino. Zo bekende een lid van FIFA's auditcommissie, Richard Lai uit Guam, tegen de Amerikaanse justitie schuldig te zijn aan corruptie. De Koeweitse sjeik Al-Sabah vertrok kort daarop uit het FIFA-bestuur, waarschijnlijk omdat de Amerikanen ook achter hem aan zitten.

Zo leeft het tijdperk-Blatter, dat ten einde kwam met de geruchtmakende arrestaties van FIFA-bestuurders in Zürich, voort onder de hoede van zijn opvolger. Infantino (47) beloofde de rust en de geloofwaardigheid te herstellen bij de FIFA, maar vijftien maanden na zijn verkiezing heeft hij nog een lange weg te gaan. De FIFA en haar voorzitter kunnen nog altijd op weinig krediet rekenen bij de media en de voetbalfans, mede doordat Infantino's uitgelekte salariseisen (meer dan 1,8 miljoen euro per jaar) het beeld opwekten van een op geld en macht beluste bestuurder. Zo gaat het nog steeds over cash en corruptie, in plaats van over voetbal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden