De verdwenen Ajax-ziel

Met een mengeling van bezorgdheid, teleurstelling en ergernis beziet de Ajax-fan het lot van zijn club. Want na het gelijkspel tegen Heracles (0-0) en de 1-0 nederlaag tegen NEC - om de twee wonderlijkste resultaten van dit seizoen er maar eens bij te pakken - luidt de vraag waartoe dit...

Het is een vraag die Frits Abrahams, columnist van NRC Handelsblad, nietlanger kwelt. Na vijf seizoenen besloot hij zijn seizoenkaart van Ajax niette verlengen, want de voetballiefhebber Abrahams kwam verdomd weinig aanzijn trekken, zo liet hij in een recente column weten.

Steeds maar weer een ondermaatse Griek in de spits; hij was het beu.'Toen ik de nieuwste vondst, de brave Charisteas, verweesd zagrondhuppelen, brak er iets in me. Moest ik nu wéér enkele seizoenen ditmenselijk leed van nabij aanschouwen?'

Nee, dat moest hij zichzelf maar niet meer aandoen, zo kwam Abrahams metzichzelf overeen. Het was overigens een optelsom van factoren (depretenties van de club, de verafgoding van het verleden, degeheimzinnigheid rond het beleid, en de minachting voor het publiek) dieleidde tot zijn besluit.

Daniel Dekker, presentator en eindredacteur voor Radio 2 en 3FM, heeftzo zijn eigen grieven. De presentator van 'De Gouden Uren' werd deze weekbenoemd tot voorzitter van de supportersvereniging van Ajax en mocht in hethuisorgaan Ajax Life alvast zijn plannen als nieuwe voorzitter ontvouwen.

In een goed onderbouwd betoog maakt Dekker duidelijk dat hij graag zouzien dat de supporters van de club zich weer wat meer thuis gaan voelen inde Arena. 'De Ajax-ziel moet terug' is de kop boven het interview, waarinDekker niet schroomt gevoelige onderwerpen aan te snijden.

Als de klachten van Abrahams zijn onder te brengen onder het kopje'technische zaken', dan vallen de grieven van Dekker toch meer in decategorie 'commerciële zaken'. Opa's die met een Arena-Card koffie moetenhalen. Publiek dat tegen beeldschermen met 'Philips' moet aankijken. Weinigtypisch Amsterdamse sfeer in de Arena. Dekker wordt er niet vrolijk van.

'Als Ajax bij thuiswedstrijden het veld opkwam, stond het door het shirten de hele entourage al met 1-0 voor. In de Arena begint de wedstrijdgewoon op 0-0.'

Abrahams zal de eerste zijn om Dekker hierin gelijk te geven, al zullenbeiden een andere motivatie hebben. Waar Dekker met zijn opmerking vooraldoelt op (het ontbreken van) sfeer, zal Abrahams de oorzaak zoeken in hetontbreken van kwaliteit in de selectie. Tegenstanders komen, populairgezegd, niet meer met poep in de broek naar Amsterdam.

En zo lang trainer Danny Blind nog moet werken met deze spelersgroeplijkt daar vooralsnog geen verandering in te komen. Vandaar dat de komendetransferperiode, de maand januari, zo veel Ajax-supporters nu al in degreep houdt. Vooral vanwege de vraag: blijkt technisch directeur Martin vanGeel ook bij Ajax succesvol met zijn kennis van de spelersmarkt?

Wie luistert naar de voorzichtig rondzingende namen - Ron Vlaar, GijsLuirink, Klaas Jan Huntelaar - hoopt dat zijn gehoor hem bedriegt. Want isAjax niet in de eerste plaats gebaat bij op z'n minst één internationaalervaren speler met leiderschapskwaliteiten?

Vlaar, Luirink, Huntelaar: het is allemaal leuk en aardig, maar zo staatAjax bij het betreden van het veld nog steeds niet met 1-0 voor.

Abrahams zal dan na de winterstop nog niet met spijt terugkijken op zijnbesluit zijn seizoenkaart niet te verlengen. En Dekker kan ondanks al zijngoede plannen blijven wachten op sfeer. Want ook de sfeer wordt bepaalddoor de resultaten. Zijn die goed, dan verstommen de geluiden over hetontbreken van de Ajax-ziel vanzelf.

Charles Bromet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden