De verdachte duels van Willem II

De KNVB vond bij twee wedstrijden van Willem II bewijzen voor matchfixing of een poging daartoe. Eerder bleek uit onderzoek van de Volkskrant dat de uitduels tegen Ajax en Feyenoord zijn gemanipuleerd. Maar dat is nog niet alles, en er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar matchfixing bij Willem II. Een overzicht.

Ibrahim Kargbo ontvangt de gouden Bahco voor zijn hulp aan Sierra Leone. Beeld Toin Damen
Ibrahim Kargbo ontvangt de gouden Bahco voor zijn hulp aan Sierra Leone.Beeld Toin Damen

FC UTRECHT - WILLEM II (1-0)

9 AUGUSTUS 2009
De KNVB acht bewezen dat deze wedstrijd is gefixt. Dat blijkt uit deze e-mails, die de indruk wekken dat ook de aanvoerder in het complot zat:

29 juli 2009, mail Ibrahim Kargbo aan matchfixer Wilson Raj Perumal: 'I have talked to the captain and he has agreed. But we have [come] to the conclusion that the game that we are to arrange should not be less than two hundred thousand [euro], because we are three guys.'

29 juli, mail Perumal aan Kargbo: '200.000 is way above my budget, brother. I have to be careful not to stir anyone's attention when I place the bets... I pay 25.000 euro for each of you.'

Na het duel hebben ze weer contact. Volgens de fixer had Utrecht met twee goals verschil moeten winnen.

14 augustus 2009, Perumal aan Kargbo: 'Small brother, we were quits that day... The handicap was 1 ball. So a 1-0 for Utretch leaves us with no win or no lose.'

14 aug, Kargbo aan Perumal: 'Hi big brother, I said to you: play winning for me. Winning is winning, 1-0 or 2-0... Call me please. Thanks.'

Bewezen

De KNVB bevestigt dat er in 2009 matchfixing heeft plaatsgevonden in de eredivisie. De integriteitseenheid van de voetbalbond heeft daar na een jaar onderzoek voldoende bewijs voor gevonden. Lees meer in ons nieuwsbericht.
Of er meer matchfixing plaatsvindt? KNVB-bestuurder Gijs de Jong: 'We kunnen niet aantonen dat het niet zo is.' Lees het interview hier (+).

WILLEM II - SIERRA LEONE (1-1)

14 NOVEMBER 2009
Deze benefietwedstrijd is waarschijnlijk georganiseerd om deze te manipuleren voor gokdoeleinden. De KNVB trekt die conclusie op basis van e-mails van onder anderen Abu Bakarr Kabba, toenmalig official van de nationale voetbalbond van Sierra Leone. Kabba vroeg Wilson Raj Perumal contact op te nemen met Kargbo over de gewenste uitslag:

27 oktober 2009, mail Kabba aan Perumal: 'You need to talk to Kargbo - result of the match and how much they stand. I also need to know as I will be talking to him tomorrow.'

Kargbo beweerde destijds dat hij de wedstrijd had georganiseerd om geld in te zamelen voor zijn door oorlog geteisterde geboorteland. 'We hebben onze eigen tickets betaald', zei hij tegen Omroep Brabant. Het duel trok 2.500 toeschouwers. Uit onderzoek van de integriteitseenheid blijkt dat Perumals bedrijf Football 4U de organisatiekosten voor zijn rekening nam.

AJAX - WILLEM II (4-0)

17 OKTOBER 2009

In januari 2015 publiceerde de Volkskrant over matchfixing bij Willem II. Uit onderzoek van de krant bleek dat de uitwedstrijd bij Ajax (4-0 is gemanipuleerd door een Aziatisch goksyndicaat. Willem II moest met minstens drie doelpunten verschil verliezen. Deze krant baseerde zich op e-mails, gesprekken met drie matchfixers en interviews met onder anderen Ibrahim Kargbo. De integriteitseenheid heeft in mails van de middenvelder en Wilson Raj Perumal geen bewijs hiervoor gevonden.

Het brein

De Singaporees Wilson Raj Perumal kocht niet alleen voetballers om, hij liet nationale teams de wereld over vliegen met slechts één doel: met voorkennis een vermogen inzetten op hun gemanipuleerde wedstrijd. Lees hier het profiel. (+)

FEYENOORD - WILLEM II (1-0)

19 DECEMBER 2009

Niet alleen het duel bij Ajax, ook dat bij Feyenoord is volgens deze krant gefixt. Kargbo heeft volgens bronnen van deze krant ook geld aangenomen om met minstens twee doelpunten verschil te verliezen in Rotterdam. Feyenoord miste kans op kans, met name Roy Makaay had het vizier niet op scherp. Het werd slechts 1-0. Volgens bronnen van de Volkskrant was een matchfixer in Nederland rond deze wedstrijd.

SPARTA - WILLEM II (2-1)

15 AUGUSTUS 2009

Dit duel komt ter sprake in e-mailverkeer tussen Ibrahim Kargbo en Wilson Raj Perumal. Voor de bond is deze informatie te vaag om daaruit de conclusie te trekken dat het duel is gefixt.

Bekijk hier beelden van de wedstrijd.

NAC - WILLEM II (4-0)

8 NOVEMBER 2009

E-mails bevatten aanwijzingen dat deze beladen wedstrijd is gefixt. Bij rust stond Willem II al 4-0 achter in Breda.

Bekijk hier beelden van de wedstrijden.

RODA JC - WILLEM II (1-0)

11 NOVEMBER 2008

Deze bekerwedstrijd kwam al eerder in opspraak, toen bleek dat gokkers opvallend veel geld hadden ingezet op Roda. Willem II door een blunder van een verdediger, waarna spits Sekou Cissé ongehinderd op het doel kon aflopen. Hij scoorde door de bal tussen de benen van keeper Aerts door te schieten. Destijds nam de KNVB dit soort informatie minder serieus, de bond kwam al snel tot de conclusie dat er niets aan de hand was. Volgens bronnen van deze krant ontving Kargbo, die dit duel miste door een blessure, kort na deze wedstrijd geld van een matchfixer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden