De val van Dan Jansen

Tijdens de Olympische Winterspelen van Salt Lake City in 2002 verscheen er een opmerkelijk nieuwsbericht op de website van Sportspickle.com....

Sportspickle is een humoristische site die nepberichten meteen sportthema publiceert, maar het zou heel goed zo gebeurdkunnen zijn. Dan Jansen is beroemd om zijn valpartijen. Tijdensde Olympische Spelen van 1988 was hij de grote favoriet op de 500en de 1000 meter, maar de omstandigheden waren er niet naar: vlakdaarvoor was bij zijn oudste zus Jane leukemie geconstateerd, enondanks alle behandelingen verslechterde haar toestand zodanig,dat zij op de avond voor de 500 meter op sterven lag. Ze haddennog telefonisch contact; de volgende ochtend overleed ze. Ze was27 jaar oud en liet drie dochtertjes na.

Omdat het de wens van zijn zus was, ging Dan die dag toch vanstart. Tot ontzetting van het publiek ging hij in de eerste bochtonderuit. Een paar dagen later stond de 1000 meter op hetprogramma. De begrafenis van Jane was uitgesteld tot na dezewedstrijd. Heel Amerika leefde met Dan Jansen mee. Tot 600 meterreed hij onder het wereldrecord. Toen viel hij weer, Amerika intranen achterlatend.

Ook bij de Olympische Spelen van 1992 ging het mis. Tijdenszijn race op de 500 meter ging hij bijna onderuit en werd vierde.Op de 1000 meter eindigde hij gedesillusioneerd in deachterhoede.

Omdat hij zijn zus een olympische medaille beloofd had, gingJansen door. Hij verbeterde tot vier keer toe het wereldrecordop de 500 meter en was in 1994 in Lillehammer andermaal de grotefavoriet op deze afstand. Maar ook nu ging het mis. Hij viel weerbijna, kon nog corrigeren, maar verloor hierbij zo veel tijd dathij slechts achtste werd.

Op zijn laatste afstand, de 1000 meter, was hij geenfavoriet. Liefst zes rijders hadden een beter persoonlijk recorddan hij. Toen gebeurde het wonder. Jansen reed een wereldrecorden werd Olympisch kampioen. Hij droeg de overwinning op aan zijnzus en reed, met zijn - naar haar vernoemde dochtertje - Janeop de arm, een ererondje. Amerika huilde weer. Dit keer vangeluk.

In 1996 werd het verhaal onder de titel A Brother's Promiseverfilmd. Het was een tranentrekker van jewelste. Als schaatsfilmstelde het niet veel voor. De makers lieten Jansen zijnwedstrijden rijden op een soort ijshockeybaan, in plaats van opeen vioerhonderdmeterbaan.

Tegenwoordig is Jansen sportcommentator bij NBC. Hij houdtdaarnaast lezingen en is sinds oktober werkzaam als parttimeschaatscoach van het ijshockeyteam The Chicago Blackhawks. Hijmoet de spelers leren een val op te vangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden