De twee jonkies zijn er nog lang niet

Sergej Karjakin en Magnus Carlsen zijn de jonkies van het Corus-toernooi. Karjakin werd twee weken geleden 17, Carlsen is elf maanden jonger....

Van onze schaakmedewerker Gert Ligterink

Natuurlijk is het lang niet zeker dat het ze zal lukken de sprong naar de hoogste top te maken. Verkeerde adviseurs zijn snel gevonden en de verleidingen van het vrije schakersleven zijn groot. Niet alle jonge supertalenten kunnen het opbrengen als Fischer, Kasparov en Anand gedisciplineerd dag in dag uit aan het spel te werken.

Woensdag merkten de jonkies dat ze er nog lang niet zijn. In rechtstreekse confrontaties met de sterksten van deze tijd werden ze gevoelig afgedroogd. Carlsen kwam er niet aan te pas tegen Veselin Topalov, Karjakin kreeg een lesje in voorbereiding en techniek van Viswanathan Anand.

Topalov had voor zijn afstraffing slechts 26 zetten nodig. Hij had Carlsens rammelende repertoire goed bestudeerd en in een door de Noor vaak gespeelde, maar dubieuze openingsvariant een gaatje gevonden. Met een voor hem typerend kwaliteitsoffer bereikte Topalov een riante stand.

Dat zinde Carlsen allerminst. Hij sloeg terug met een tegenoffer dat er gevaarlijk uitzag, maar met een nauwkeurige verdediging kon worden weerlegd. Zonder moeite schudde Topalov de essentiële zetten uit zijn mouw. Toen zijn tijdelijke initiatief was geluwd, keek Carlsen tegen een grote materiële achterstand aan en restte hem niets anders dan opgave.

Karjakin beleefde een al even onplezierige middag. Voor zijn ontmoeting met Anand had de Oe-kraïner een lange openingsvariant, inclusief dameoffer, voorbereid, die hem in het slechtste geval een half punt moest opleveren. Misschien zou hij zelfs zonder risico op winst kunnen spelen.

Het viel lelijk tegen, Anand had dezelfde variant voorbereid en net iets dieper gekeken dan zijn tegenstander. Het duurde niet lang voordat Karjakins dameoffer vooral op dameverlies leek, al bleef nauwkeurige techniek vereist. Anand speelde het weergaloos. Met allerlei zetdwangetjes verijdelde hij Karjakins pogingen een onneembare vesting in te nemen. Na 63 zetten was de klus geklaard.

Anand klom door de zege naar de gedeelde derde plaats. Het halve punt dat hem scheidt van Radjabov is wellicht nog overbrugbaar, maar de achterstand van anderhalf punt op Topalov lijkt te groot. Het slotprogramma van de koploper is overigens zwaar. Achtereenvolgens speelt Topalov tegen Svidler, Kramnik en Radjabov.

In de categorie klein leed viel het slot van de partij tussen Loek van Wely en de Armeniër Aronian. Lang leek het zeker dat Van Wely een teleurstellend verlopen toernooi alsnog enige glans zou geven door een wereldtopper te verslaan. Met indrukwekkend positiespel bereikte Van Wely een winstgevende stelling met een stuk meer. Bij de 38ste zet sloeg het noodlot toe. Van Wely liet zich verleiden tot een fatale, op het eerste gezicht onmiddellijk winnende zet. De verwachte capitulatie bleef helaas uit. In plaats daarvan forceerde Aronian remise met een bijzonder geniepige wending.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden