De twee gezichten van Gabriel Chagas

DIAGRAM 1 Oost gever, noord-zuid kwetsbaar 65 B752 A97 AB84 AHVB83 942 V4 A109 10654 HVB832 10 9 NWOZ 107 H863 -- HV76532 DIAGRAM 2 Zuid gever, oost-west kwetsbaar 653 B93 95 AB843 HB9 V10872 86 AV A87432 B6 V10 7652 NWOZ A4 H107542 HV10 H9 DIAGRAM 3 Oost gever,...

Een kleine gestalte, kaal als een biljartbal, gebruind door de zon van Rio de Janeiro; Gabriel Chagas, een bezig baasje, die al dertig jaar de bridgewereld verbaast met een enorme dadendrang. Ook tijdens de Cap Gemini Top-16 was de drukke Braziliaan meesterlijk op dreef.

Het gedrag van Chagas van en aan tafel verhoudt zich als water en vuur. Als je hem in de wandelgangen aanklampt met een vraag over een zojuist gespeeld spel geeft hij met aanstekelijk enthousiasme een uitgebreide theoretische verhandeling over de merites van een bod of speelwijze. Met engelachtig geduld staat hij elke belangstellende te woord. De metamorfose van Gabriel aan tafel is groot. Als een roofvogel schieten zijn ogen schichtig heen en weer. Elke aarzeling en onzekerheid van de tegenstander wordt geregisteerd. Bij de minste verdenking of vermoeden van een zwak punt slaat Chagas razendsnel toe. De gretigheid van de Braziliaanse virtuoos verraadt zijn enorme ambitie. Hij popelt van verlangen om in het volgende spel nieuwe valstrikken te vlechten.

De steun van Marcelo Branco bij alle slimme, sluwe en snelle ondernemingen is onmisbaar. Branco is alert en coöpereert foutloos in elk avontuur dat zijn partner op touw zet. Branco is niet de eerste de beste. Chagas vertelt met openlijke jaloezie dat zijn partner een wereldtitel meer dan hijzelf op zijn erelijst heeft. Samen won dit paar het WK-paren 1990 en met Brazilië het WK 1989. Als teamgenoten maakten zij deel uit van het winnende olympiade-team uit 1976 (Monte Carlo).

Het fanatisme, de oplettendheid, het inzicht en de wil om gebruik te maken van elke fout van de tegenpartij vormen de table presence van een speler. Naast grote technische vaardigheden beschikt de Braziliaanse grootmeester over een grote dosis van die eigenschap.

In diagram 1 bereikten Chagas-Branco vakkundig 4 al zou dit contract vanwege het verlies van twee schoppen- en twee troefslagen één down zijn gegaan. De neiging om na 4 nog 5 te proberen was groot. Dit was geen goed idee voor noord-zuid. Twee schoppenslagen en, indien west de V onder H deblokkeert, twee hartenverliezers.

Branco als zuid deed het beter. Hij lanceerde een Lightner-doublet, waarmee hij om een ongebruikelijke uitkomst vroeg.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

-- -- 1 2

2 3 pas 3

4 4 4 dbl

pas pas pas

Chagas wist precies wat er aan de hand was. Binnen een seconde lag A op tafel, een ruiten getroefd, klaveren naar A en een tweede ruitenintroever bezegelde het lot van 4. Een knappe en moedige benadering van dit spel.

Het Braziliaanse sterpaar deed vooral in de onderlinge confrontatie met medekoplopers goede zaken en bereikte een voorsprong van 35 imps op de nummer twee, Berkowitz-Cohen(VS). De loting was de organisatie vriendelijk gezind.

In de laatste ronde stond de wedstrijd tussen de nummer een en twee op het programma. De toeschouwers in de vugraph-zaal die op een spannende finale hoopten kwamen bedrogen uit. Chagas-Branco overklasten hun Amerikaanse tegenstanders op alle fronten en de eindoverwinning van dit elfde internationale toptoernooi kwam niet in gevaar. Voor de Brazilianen na 1993 de tweede overwinning in Den Haag.

In diagram 2 waren Chagas-Branco het enige oost-west paar dat een plusscore noteerde. Op zeven tafels werd tegen een hartencontract passief met een kleine troef uitgekomen waarna elke kans voor de verdediging verkeken was de leider van tien of elf slagen af te houden. Het actieve Braziliaanse paar greep met beide handen de kans als oost-west mee te bieden wat resulteerde in een effectieve uitkomst.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

-- -- -- 1

pas 1 1 2

3 3 pas 4

pas pas pas

Na de sterke 1-opening van zuid (wie maalt er om een puntje tekort) en het afwijzende 1 door noord wist Branco er als oost 1 tussen te frommelen. Chagas, west, had voor een schoppencontract een schitterende hand en inviteerde met 3 voor 4. Noord op zijn beurt gaf met 3 aan een, in het licht van het negatieve 1, maximale hand te hebben. Begrijpelijk vond zuid 4 voldoende.

Chagas kwam uit met 9, 3, V en A. De leider vervolgde met H. Zonder een spoor van aarzeling dook west deze kaart. De leider ging verder met V voor A. Ook de volgende kaart lag a tempo op tafel. West speelde een derde keer ruiten en oost maakte V als overtroever. Na H en A noteerden de glorieuze Zuidamerikanen plus 50 en een winst van acht imps.

In schril contrast met het Braziliaanse carnaval stond het bleke optreden van de twee Nederlandse paren. Westra-Leufkens en Muller-de Boer konden geen moment de faam van hun wereldtitel uit 1993 waarmaken. Zia Mahmood drukte Muller-de Boer in diagram 3 na een doelgerichte actie met de neus op de trieste feiten. Een gebrek aan tactisch inzicht bracht het Nederlandse paar in een situatie die elke bridger wil vermijden.

Zie diagram 3

westnoordoostzuid

-- -- 1 1SA

dbl pas pas rdbl

pas pas pas

De inflatie van de tegenwoordige openingen in aanmerking genomen kon Wubbo de Boer er als west niet eens zeker van zijn dat oost-west over de meerderheid aan punten beschikten. Hij kon met de vierkaart steun in schoppen ook voor een passief 2 of een aanvallend 3 kiezen. In plaats daarvan ging de Boer op jacht naar het grote geld.

Bobby Levin (VS) zag met zijn minimale 1SA-volgbod dit contract niet zitten en redoubleerde om noord een kleur te laten bieden. Op dit moment had west zich kunnen en moeten realiseren dat het tijd werd om de schoppen te steunen. Wat had west in de verdediging tegen een 2 of 2-contract?

Zia Mahmood (Pakistan, tegenwoordig VS), de kleurrijke handige jongen van het internationale bridge, wist dat 1SA met de hulp van zijn vijf punten en twee potentiële slagenbronnen, harten en klaveren, best eens gemaakt zou kunnen worden. Geredoubleerd inclusief de manchepremie. Ook Zia had een groot getal voor ogen, op een heel andere manier dan de Boer.

Elke bridger weet uit ervaring dat het tegenspelen van 1SA een precaire ondernemning is. Een slag wordt gemakkelijk en soms ongemerkt weggegeven en de leider eindigt opeens met zeven slagen.

West kwam uit met een kleine schoppen voor A in oost die schoppen vervolgde, 10 en B (uit de dummy 5 weg). Een derde keer schoppen was voor H in zuid (8 uit noord). De leider speelde V, direct door west met A genomen. Schoppen na en oost maakte twee schoppenslagen. Uit de dummy verdwenen twee klaveren en uit zuid 4 en 3. West gooide op de dertiende schoppen een aanmoedigende 2. Het spel was in een kritieke fase gekomen. Oost, Bauke Muller, ging in op het ruitensignaal van west en speelde 6, B en A. Ruiten uit west was geen succes. De leider maakte twee ruitenslagen. H en 9. Overgestoken naar de dummy door V met H over te nemen. De hoge 10 werd gespeeld en de snit op H leverde de zevende slag op. Min 560 voor het Nederlandse paar dat een portie Braziliaanse tahble presence goed zou kunnen gebruiken.

De formule van de cafédrive werd niet door twee Bossche bridgers bedacht. Boze Apihanen maakten duidelijk dat twee jaar eerder dan in 's-Hertogenbosch door leden van de Groningse vereniging APIH de cafédrive voor het eerst werd georganiseerd. Op zaterdag 3 mei 1997 vindt in de binnenstad van Groningen de vijftiende editie van dit evenement plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden