De trap der trappen komt terug in de eredivisie

18 meter, 61 treden en een stijgingspercentage van 54 procent. Bij winst een rode loper, bij verlies een martelgang. De trap der trappen komt terug in de Eredivisie.

Februari 2017: spelers van Helmond Sport en VVV dalen neder.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Misschien wel het mooiste aan die trap, zegt VVV-voorzitter Hai Berden, is dat-ie geen onderscheid maakt. 'Of je nou Johan Cruijff was of een reserve van VVV bent; je móet die trap op.' Vanavond hoopt VVV, uit bij Eindhoven, het kampioenschap van de eerste divisie binnen te halen. Dan keert de langste voetbaltrap van Europa weer terug in de eredivisie.

De Koel

'Als je hebt gewonnen, is het net alsof je naar de hemel stijgt', zegt oud-trainer Sef Vergoossen over de trap die 18 meter lang is, 61 treden telt en een stijgingspercentage kent van 54 procent. Maar o wee als je hebt verloren. Vergoossen: 'Och, dan is het een kwelling. Je baalt al van de nederlaag en dan krijg je die trap er ook nog eens bij.'

Aan de rand van Venlo ligt in een afgraving in een bos het stadion van VVV; officieel Seacon Stadion geheten, maar in de volksmond beter bekend als De Koel (Venloos voor 'De Kuil'). Het is een van de laatste authentieke onderkomens in het betaald voetbal, met grasstroken tussen de tribunes en bomen achter het doel.

Het stadion werd gebouwd in 1972. Omdat het in een kuil ligt, liggen de kleedkamers hoger dan het veld. Om dat hoogteverschil te overbruggen werd bij de bouw een stenen trap aangelegd. Die is, in de woorden van Hai Berden, 'de lifeline tussen kleedkamer en veld.' Een oneindige klim voor de verliezers, een rode loper voor de winnaars.

De trap inspireerde het VPRO-programma Holland Sport tot het maken van een mini-documentaire. De Venlose muzikant Torres Blues wijdde in Juichen in De Koel een speciaal couplet aan de trap. Een document over de toekomst van de club heet De trap omhoog en het intro van het clublied duurt 45 seconden; de tijd die spelers nodig hebben om naar beneden te lopen.

Romantici zijn lyrisch. Het magazine De Staantribune noemde de trap onlangs 'het meest beruchte obstakel van de Nederlandse voetbalvelden'. Vanaf de kleedkamers heb je een prachtig zicht over het stadion. In de verte kun je zelfs Duitsland zien liggen. 'Het hoort helemaal bij VVV', zegt Vergoossen.

Niet iedereen is even enthousiast. Oud-speler Maurice Graef zegt: 'Ik ben heus wel een beetje romantisch ingesteld. Maar je moet ook reëel zijn: commercieel kun je niets met zo'n trap. Het levert je geen euro op.' En toen in 2008 sportbestuurder Jeu Sprengers lag opgebaard op het veld en toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini de trap moest afdalen, verzuchtte hij: 'Dit kan toch eigenlijk niet meer? Moeten we straks ook weer terug?'

Jarenlang was Hai Berden voortrekker van een nieuw stadion voor VVV, aan de oevers van de Maas, met minimaal 15 duizend plaatsen. 'Vaak hoorde ik mensen zeggen: dan raken we de trap kwijt.' Het plan voor een nieuw stadion werd uiteindelijk afgeblazen. 'Mensen zitten net zo lief in De Koel.' En dus koestert de club, tikkeltje noodgedwongen, zijn trap als een relikwie.

'In het midden van de trap heb je een ijzeren reling, waar spelers zich aan vast kunnen houden. Sommige plekken glimmen helemaal. In een kerk zie je dat soms ook; bepaalde objecten die vaak zijn aangeraakt zijn helemaal uitgesleten', zegt Berden.

Straftrainingen

In al die jaren werd de trap nooit vernieuwd. Bij de renovatie van het stadion in 2004 werd hij zelfs nog iets langer gemaakt. Tot afgrijzen van geblesseerde spelers, die op de rug van de verzorger naar boven gedragen moesten worden, zoals Dennis Gentenaar in 2009.

Als trainer van Heracles werd Peter Bosz eens weggestuurd door de scheidsrechter. Zijn tocht naar de kleedkamers duurde minutenlang en werd minutieus gevolgd door een cameraman. En ook voor mascottes, die aan de hand van de spelers naar beneden gaan, is de trap nog een heikele kwestie.

Toen er een flink pak sneeuw lag, daalde oud-speler Stan Valckx met ski's van de trap. Hij kreeg zoveel vaart mee dat hij bij het doel tot stilstand kwam. Soms werd de trap ook gebruikt voor straftrainingen. Vergoossen, verbaasd: 'Heb ik dat echt gedaan? Ach ja, soms probeer je wat hè? Ik denk dat spelers het nu niet meer zouden pikken.'

In zekere zin staat de trap ook symbool voor de geschiedenis van de club. Liefst zeven keer promoveerde VVV naar de eredivisie en degradeerde het ook weer naar de eerste divisie. Vergoossen: 'Volendam heeft de Heen en Weer, VVV de Op en Neer.'

Maar de belangrijkste waarde van de trap schuilt hem in de iconische lading; duizenden spelers liepen naar beneden en weer omhoog. 'Over vijf jaar bestaat het stadion 50 jaar. Misschien is dat een mooi moment om de trap een monumentenstatus te geven', zegt voorzitter Berden. 'Dat zal niet makkelijk zijn, maar hij verdient het wel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden