De tijd dringt voor Zonderland

Hij fietste de voorbije week op een bewolkte, regenachtige dag door Heerenveen, met de zonnebril op de neus. Epke Zonderland, wereldberoemd turner, deed dat niet om incognito te blijven. Hij deed het, omdat hij met een barstende hoofdpijn het licht van de dag niet kon verdragen.

Epke Zonderland. Beeld anp

De beste Nederlandse turner uit de geschiedenis is al drie weken geveld door een hersenschudding die als 'licht' werd aangemerkt. Zaterdag, bij de drielandenwedstrijd Nederland-België-Italië, had zijn coach Daniël Knibbeler het nog steeds over 'een lichte hersenschudding', maar hij zei er tevens bij dat de kwetsuur mogelijk in het begin wat was onderschat. Die tijd van milde diagnose lijkt wel voorbij.

Epke Zonderland moest zichzelf in acht nemen afgelopen week. De 29-jarige turner was te voet gesteld. Zwaaien aan de rekstok was er niet bij. Hij moest slechts zijn lichamelijke fitheid trachten te onderhouden. 'Want hij stond er tot drie weken geleden ongelooflijk goed voor, hoor. Hij was technisch helemaal klaar voor de WK', zo probeerde coach Knibbeler zaterdag gevoelens van zorg weg te duwen.

'Tijd begint te dringen'

Er zijn nog vijf weken te gaan voor de WK in Glasgow aanvangen. 'De tijd begint wel te dringen', sprak Knibbeler. Op de WK wordt voor een fors deel beslist over de kwalificatie voor de Olympische Spelen van Rio. Als Zonderland in Schotland bij de beste drie van de wereld eindigt, op rekstok, dan heeft hij op persoonlijke titel zijn ticket voor Rio binnen. De olympisch kampioen van 2012 werd in 2013 en 2014 wereldkampioen.

Epke Zonderland ontbrak zaterdag bij de drielandenwedstrijd in zijn eigen hal. Hij wilde alle vragen ontlopen en het hoofd zou mogelijk te zeer gepijnigd worden door lang verblijf op de tribune dan wel in het scherpe licht van de tv-lampen. De tv bleef echter weg. Geen Epke, geen belangstelling, zo gaat dat in Nederland sportland. De turner mag of kan zelf ook geen tv kijken. Hij krijgt er een zeer hoofd van.

Die echte hoofdpijn vermoeit Zonderland vooral, wanneer hij op de kop gaat staan. 'Dan komt het opzetten', vertelde Daniël Knibbeler. Teamarts Karin Top weigerde, overeenkomstig het beroepsgeheim van de medicus, enige toelichting te geven op de hersenschudding van haar patiënt.

Epke Zonderland en coach Daniel Knibbeler na het behalen van de goud medaille op de Olympische Spelen van 2012. Beeld anp

Van slag

Meer toelichting kwam er van de kundige mannen die dagelijks door de zaal in Heerenveen stappen. Zij zeggen dat Zonderland zo van slag is, omdat hij bij het missen van de stok op training op de zijkant van zijn hoofd is gevallen en de laatste rekstokvlucht, Kovacs, Kolman of Cassina, kwijt is.

'Epke kan niet reconstrueren hoe hij gevallen is', sprak Willem Veldman, hoofd van het Centrum Topsport & Onderwijs in Heerenveen. Het geeft onzekerheid, tot het moment dat er weer, met succes, 'gevlogen' is. Tjalling van den Berg, turngoeroe uit het Friese, zei dat Epke vooral moeite zal hebben de draaien om de lengteas, het schroeven, terug te krijgen. 'Dat is aan de supermensen onder de sporters.'

Blessures door overbelasting zijn Zonderland en zijn coach Knibbeler wel gewend in de aanloop naar grote toernooien. De schouders en de rug stonden meestal een keurige aanloop in de weg. Nu is 'het een ongelukje in een klein hoekje', zoals Knibbeler dat benoemt. Hij wacht, in zeker ongeduld, op de dag dat Zonderland weer zonder hoofdpijn in de zaal verschijnt en het werk hervat kan worden. 'We bekijken het van dag tot dag', aldus de coach. Beperkingen voor het programma worden nog niet ingevoerd. Als Zonderland mee is naar Glasgow, doet hij vier onderdelen: zijn eigen toppers rek en brug plus voltige en vloer, waarmee hij de teamscore dient op te krikken.

'Als hij de draad weer oppakt, dan krijgen we een topfitte Ep op de WK. En de topfitte Ep gaat voor de hoofdprijzen', was zaterdag nog altijd de overtuiging van Knibbeler.

Over twee weken, bij de interland tegen Wit-Rusland in Hoofddorp, wordt de rekstokspecialist getest. Dan wordt ook de opstelling van het WK-team van zeven personen gemaakt. Maar voor Zonderland wordt mogelijk nog meer uitstel gepleegd. 'Geef de jongen een week en hij is klaar voor de wedstrijd', was het slotakkoord van bondscoach Mitch Fenner, de man die beslist of turners fit genoeg zijn voor de belangwekkende reis naar Glasgow.

Turnbondscoach Mitch Fenner. Beeld Jiri Buller
Bart Deurloo in aktie op de brug. Beeld Jiri Buller

Turnploeg voor eve nummer 8 van de wereld

Een gemankeerd Nederlands turnteam heeft bij de drielandenwedstrijd tegen Italië en België een 'historisch resultaat' gehaald. Dat was de kwalificatie die de bondscoach van de mannenploeg, de Welshman Mitch Fenner, aan de topscore van 347,850 punten verbond.

De vreugde van Fenner was begrijpelijk. Met die 347-verrichting zou Nederland bij de vorige WK, die van Nanning in 2014, de achtste plaats hebben gehaald. De top-acht van de komende WK, over een maand in Glasgow, plaatst zich, direct, voor de Olympische Spelen van Rio in 2016. Het komt overeen met de doelstelling die de coach voor zijn team heeft geformuleerd: 'een plaatsing door de voordeur'. Fenner wil liever niet in de extra kwalificatieronde van volgend jaar terecht komen.

De prestatie van het Nederlands team, 'een Nederlands record', kwam tot stand zonder de inbreng van twee azen. Olympisch rekstokkampioen Epke Zonderland is geveld door een hersenschudding. Oud-wereldkampioen aan de ringen, Yuri van Gelder, turnde in Friesland buiten mededinging. Hij scheurde in augustus een pees in de voet.

Voor Fenner was het topresultaat zonder de twee vedetten de bevestiging van de groei van zijn team. Bij de vorige WK eindigde Nederland met 335,051 punten als achttiende. Een sprong naar voren lijkt voor het WK-toernooi in Glasgow tot de reële mogelijkheden te behoren. Fenner leunde zaterdagmiddag in Heerenveen op het zestal Bart Deurloo, Casimir Schmidt, Michel Bletterman, Jeffrey Wammes, Frank Rijken en Anthony van Assche.

Deurloo, vorig jaar bij de WK door een duimblessure afwezig, had In Heerenveen twee mislukkingen, op de brug en op rek, maar hij won desondanks de individuele wedstrijd met een score van 87,8 punten. Schmidt werd derde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden