De 'terriërs' van Bouwer boeken razendsnel progressie

Peter Murphy, erkend teambuilder, was woensdag in zijn functie van technisch assistent van NOCNSF bij het Holland Toernooi in Schiedam wezen kijken....

JOHN VOLKERS

Van onze verslaggever

John Volkers

SCHIEDAM

De Goed Nieuws-show van de handbalsters werd niet, zoals zo vaak in Nederland Handballand, voortijdig afgebroken. De sinds 1 mei extra hard trainende vrouwenploeg van coach Bouwer trok tot de laatste dag stevig door en boekte vijf overwinningen op rij, waaronder twee op WK-deelnemers, Wit-Rusland en Frankrijk.

Zaterdagavond werd de eindzege feitelijk al binnengesleept, met de onder veel gejuich behaalde triomf (22-15) op Frankrijk. Bert Bouwer, de hand een halve meter boven het tafelblad: 'We hadden nog zó'n stapel rekeningen te vereffenen met die Fransen. Dit was echt een Angstgegner voor ons. Met Jong Oranje konden we nooit van dit team winnen. Ook bij het WK in Brazilië kregen we geen kans. Negen nederlagen op rij. En altijd met vier, vijf doelpunten verschil.'

Dat altoos superieure, maar nu gedeklasseerde, Frankrijk plaatste zich voor de eindronde van het WK, begin december in Duitsland. Nederland, in de voorronde gestuit door grootmacht Rusland, is voorafgaand aan dat toernooi sparring-partner van de Françaises, maar ook van de Deensen, de Olympische kampioenen.

De Franse ploeg komt in november naar Haarlem voor nog eens twee interlands, als het omlijstend programma van de handbalweek voor mannen. 'Wij als pauzeduel? Wij zijn juist het hoofdnummer', zo stak Bouwer zaterdag de draak met de weinig verwende mannenploeg.

De coach, een getructe international in het verleden, loopt over van vertrouwen. De eerste etappes van zijn meerjarenplan naar volleybalvoorbeeld, het Oranje-plan, gaan sneller dan verwacht onder de wielen door. Er zijn sinds mei al veertig wedstrijden gespeeld, met een kleine plus aan overwinningen.

De progressie is aanzienlijk; vet heeft plaats gemaakt voor spieren. De krachttrainingen van boksoefenmeester Van Halderen maken naam. 'Houd maar op, meiden. Spaar je krachten maar voor zondag', sprak de Franse coach, de befaamde Carole Martin, zaterdagavond tot haar speelsters. Er waren nog acht minuten te spelen, maar Frankrijk was stukgespeeld, conditioneel gesloopt.

De Nederlandse handbalploeg doet je niet direct schrikken. Het team loopt zeker niet over van extra balvaardig talent, of van schutters met veel lengte. Het zevental (basis: Robben, Mulder, Burgers, Van Linder of Assink, Hekman, Vaassen en Feyen) bezit evenwel een geweldige wedstrijdmentaliteit, de beste keepster van West-Europa (Laura Robben, 35 jaar en goed voor 266 interlands) en heeft verdedigen tot het voornaamste wapen verheven.

Bouwer doet vaak aan emotionele coaching, maar beperkte zich zaterdag veelal tot aanwijzingen voor de verdediging. Telkens als de kleine organisator Van Linder voor de 'Roemeense wissel' naar de kant kwam, kreeg ze op een bord met groene en gele magneetjes haar instructies. Het zou wat voor Van Gaal zijn.

De defensief geslepen speelwijze van de Nederlandse ploeg lijkt afgekeken van de Zuid-Koreaansen, de kleine speelsters die bij de Spelen van 1992 de Noorse reuzinnen verrasten. Het is gebaseerd op snel uitstappen. Zeker nu de reglementen zijn aangescherpt en slechts frontaal verdedigen is toegestaan, biedt het terriërwerk voordelen.

De sterkste speelster van Nederland is op dit moment aanvoerdster Nicole Vaassen. De Amsterdamse is bij OSC gestopt, is lid van Oranjeplan en van Europa Cup-ploeg HVN en lijkt het meest baat te hebben bij de twintig uur training per week. Zaterdag schoot Vaassen zeven veldgoals uit elf pogingen. Zondag, toen het beste er bij de meesten af was, maakte ze bij de slotzege op Oekraïne (29-24) nog eens negen treffers.

Het Holland Toernooi '97 werd aangemerkt als de doorbraak van de nationale ploeg die semi-professioneel in voorbereiding is op het Europees kampioenschap van volgend jaar in eigen land. Bouwer: 'Het is zoals Murphy het zei. Je moet van een ploeg die jou altijd verslaat, één maal winnen. Na die eerste keer liggen de verhoudingen definitief anders. De knop moest om. We lagen een tijdje gelijk met de Franse auto, maar nu hebben we die echt ingehaald.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden