De stijlvolste renner is Gosink niet, maar winnaar wordt hij wel

Mooi is het niet wat Bennie Gosink op de fiets laat zien, maar hard rijden kan de renner uit Coevorden....

ANP

ANP

ZWOLLE

De amateurs (of elites zonder contract, zoals ze officieel heten) bleven de handvol profs voor. Godert de Leeuw was op de zesde plaats nog de beste. Een overwinning op zich.

Maar voor Gosink telde dat aspect niet. 'Ach, zo goed zijn de profs ook niet. Ze hebben meer inhoud, konden dus langer op kop rijden. Ze hebben een grotere motor door de hardere training. Zij zijn in Spanje geweest, wij in Nederland. Het verschil kon je vandaag niet zien, maar straks in de Limburgse heuvels zie je het wel.'

Giant/Löwik, de ploeg rond Gosink, heerste van begin tot einde in de Ster van Zwolle. Bij elke ontsnapping waren de renners van coach Vaanhold vertegenwoordigd. Na 75 kilometer was een groep van twintig coureurs weg. Drie van hen droegen het zwarte shirt van Giant: Theus, Olijve en Kemna. De groep kon niet uit de greep van het peloton blijven. Na ruim honderd kilometer was de vlucht voorbij.

Even hield het peloton de adem in, totdat Michel Cornelisse de aanzet gaf tot de beslissende slag. De prof van Foreldorado Golff, wiens schorsing wegens doping vrijdag was afgelopen, kreeg 21 renners mee. Onder hen vijf van Giant, inclusief Gosink.

Cornelisse, de animator en de man die al twee keer eerder de Ster won, kreeg al na een paar kilometer pech. 'Lekke band. Ik hoorde iedereen roepen: rijden, nu. Logisch, maar wel jammer', aldus de 31-jarige Amsterdammer. Cornelisse eindigde als 31ste.

Met Zwolle in zicht werd er volop gedemarreerd. Totdat een groep van acht renners overbleef: Gosink, Olijve, Kil, Kroes. Hey, Hiemstra, De Leeuw en de Belg Spaenhove. 'Met Godert de Leeuw als rapste man erbij, moest ik een vlucht wagen', zei Gosink, die drie kilometer voor de streep ontsnapte. 'Gewoon gaan en kijken waar je uitkomt.'

In zijn typerende stijl stoof hij op de finish af. Gebogen over het stuur, hevig met de schouders schokkend stampte hij op de pedalen. Achter hem stopte ploeggenoot Olijve ontsnappingspogingen af. De winnaar van de Omloop der Kempen was niet meer te achterhalen. Ruim voor de meet kon hij de armen in de lucht steken en het shirt rechttrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden