De sportzomer is voorbij: kom maar door met die cijfers

Het is volbracht: 570 uur televisie, duizenden uren radio en dagelijks ruim honderd uur live-streams op internet. Sportliefhebbers werden deze zomer op hun wenken bediend door de publieke omroep. Alles was te zien, van Ronaldo's goals op het EK voetbal tot de Tourzege van Chris Froome en de olympische titel van turnster Sanne Wevers. Anderen ergerden zich aan al die sport, en vooral het oeverloze gepraat erover. Nu de Spelen en de sportzomer voorbij zijn, blikken we terug aan de hand van cijfers.

Dafne Schippers Beeld anp
Dafne SchippersBeeld anp

570

De NOS pakte flink uit in Rio de Janeiro, met 300 uur olympische televisie. Het EK voetbal leverde 150 uur tv op, de Tour de France 120 uur. Die 570 uur waren nog lang niet alles, ook de EK atletiek in Amsterdam waren logistiek een enorme klus. 'Dit is een van de meest uitdagende periodes uit ons bestaan', zei hoofredacteur NOS Sport Maarten Nooter tijdens de perspresentatie, eind mei. 'Alle verloven zijn ingetrokken.' De afgelopen weken verbleven 60 NOS-medewerkers en 40 leden van ondersteunende diensten in Brazilië om verslag te doen van de Spelen. De vraag wat de sportzomer heeft gekost wil de omroep niet 'zonder context' beantwoorden.

3,6

Volgens de NOS trok de olympische finale van de hockeysters de meeste kijkers: 3,6 miljoen mensen keken naar de shoot-outs, die Groot-Brittannië won. Ook Sanne Wevers was populair: maandag keken om 21.26 uur bijna 3,4 miljoen mensen naar haar balkfinale. De val van Epke Zonderland en de finish van de wegrace van de wielrensters trokken 3,1 miljoen kijkers. Dat waren de piekmomenten, de gemiddelde kijkdichtheid van de hockeyfinale was 2,9 miljoen. De cijfers zijn slecht te vergelijken met eerdere Spelen, door grote tijdsverschillen tussen de gastlanden. Nederland kijkt bij voorkeur in het weekeinde of 's avonds, op prime time.

3,6 miljoen mensen zagen de hockeysters verliezen van Groot-Brittannië. Beeld anp
3,6 miljoen mensen zagen de hockeysters verliezen van Groot-Brittannië.Beeld anp

780

Nooit eerder zaten rond half vier 's nachts 780 duizend Nederlanders voor de televisie. In de nacht van zaterdag op zondag 14 augustus schakelden ze in voor de 100-meterfinale van Dafne Schippers, waarin ze vijfde werd. Een groot deel van hen besloot vier dagen later opnieuw midden in de nacht op te staan. Zo'n 630 duizend mensen zagen dat Schippers de 200 meter afsloot met zilver.

780 duizend mensen zaten 's ochtend vroeg voor de televisie voor Dafne Schippers. Beeld anp
780 duizend mensen zaten 's ochtend vroeg voor de televisie voor Dafne Schippers.Beeld anp

14

De NOS deed verslag via veertien livestreams, inclusief twaalf internationale streams waarop geen commentaar te horen was. Volgens de omroep was het ondoenlijk ook die beelden toe te lichten. Op het drukste moment, 16 augustus rond 23.00 uur, keken bijna 200 duizend mensen naar een stream. Op dat moment zond de NOS hockey uit op tv, terwijl ook de baanwielrenners en beachvolleyballers in actie kwamen. Op Twitter werd veel geklaagd over die keuze en haperende streams.

600

Binnen tien minuten na Zonderlands val haakten 600 duizend kijkers af. Meteen ook was iets meer kritiek te beluisteren op turncommentator Hans van Zetten. 'Je hebt te maken met de emotie die bij sport hoort', zei Nooter van NOS Sport in De Telegraaf. 'Wint iemand goud, dan doen wij het in de ogen van het publiek ook sneller goed. Valt het resultaat tegen, dan neemt de kritiek toe.' Veruit de meest gehoorde klacht is dat de omroep minder rechtstreekse sport uitzond dan de BBC en de VRT. Volgens Nooter is het relevanter achtergronden van Nederlandse deelnemers te belichten dan een schermwedstrijd tussen een Cubaan en een Hongaar te laten zien. In een enkel geval leidde dat tot iets te veel gepraat: 'Dat is bijgestuurd, we hebben er meer vaart in gebracht.'

null Beeld anp
Beeld anp

31

De live-uitzendingen van Touretappes trokken 31 procent minder kijkers dan in 2015. Gemiddeld schakelden 748 duizend mensen in op de NOS. De daling is opmerkelijk; Tom Dumoulin won twee ritten en Bauke Mollema streed mee om een ereplaats. De cijfers zijn vertekend, want 2015 was dankzij de start in Utrecht een recordjaar. Toch is ook in België, Duitsland, Frankrijk en Engeland sprake van een daling. Dat komt door de dominantie van Froome, concurrentie van het voetbal en ander nieuws dat aandacht trok, zoals de aanslag in Nice en de mislukte coup in Turkije. Dione de Graaff en Herman van der Zandt trokken met de Avondetappe, de talkshow over de Tour, gemiddeld 871 duizend kijkers. Dat is net zoveel als de vorige editie in 2014, met Mart Smeets.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt evenaarden het gemiddeld aantal kijkers van Mart Smeets in 2014: 871 duizend per uitzending. Beeld anp
Dione de Graaff en Herman van der Zandt evenaarden het gemiddeld aantal kijkers van Mart Smeets in 2014: 871 duizend per uitzending.Beeld anp

13,5

Een groot deel van Nederland, 13,5 miljoen mensen, volgde het EK voetbal via de NOS. Volgens Nooter is dat 'ongedacht veel', zeker omdat Oranje niet meedeed. Op 10 juli keken gemiddeld 4,2 miljoen mensen naar de eindstrijd: Portugal - Frankrijk (1-0). Dat is veel in vergelijking met de Champions Leaguefinale Real-Atlético, die 1,7 miljoen kijkers trok, maar weinig in vergelijking met eerdere EK- en WK-wedstrijden van Oranje. Twee jaar geleden keken ruim 12,3 miljoen mensen naar de halve finale van het WK, tegen Argentinië.

4

'Ik heb vier weken vakantie, dan kom je wat aan.' Zo reageerde Rafael van der Vaart in Studio France, het avondprogramma over het EK, op NOS-collega Maxim Hartman. Die had net uitgehaald naar de voetballer: 'Als die gast beter had gegeten, was-ie beter dan Ronaldo.' Volgens Hartman is het onverstandig dat profs een kroket of frikandel verkiezen boven een gezonde maaltijd. 'Dan is er gewoon iets mis in je hoofd en moet je in therapie.' De talkshow van Henry Schut - met Hugo Borst en Van der Vaart - werd wisselend ontvangen. Kritiek laaide op na een studiogesprek over de vraag of Cristiano Ronaldo misschien homo- of biseksueel is. Schut reageerde laconiek: 'Het heeft in elk geval wat reuring opgeleverd', zei hij in het Algemeen Dagblad.

13,5 miljoen mensen, volgde het EK voetbal via de NOS. Beeld anp
13,5 miljoen mensen, volgde het EK voetbal via de NOS.Beeld anp

1

Veel luisteraars klaagden over de zomerprogrammering van NPO Radio 1, waarin programma's moesten wijken voor de sportzomer. Dat was de wens van de zendermanager van de NPO en alle omroepen zijn daarmee akkoord gegaan, zei Nooter in dagblad Het Parool. 'Dat betekent ook dat je op de momenten dat er geen live sport is, erg moet zoeken naar andere onderwerpen. Ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen te veel van het goede is, maar de kritiek dat sport boven nieuws staat, is klinkklare onzin. Sport ís op dit moment nieuws.'

19

Nederland won in Rio de Janeiro 19 medailles. Dinsdagmiddag worden de atleten gehuldigd op het plein voor de RAI in Amsterdam. De NOS doet rechtstreeks verslag van de huldiging en de tocht van de medaillewinnaars van Schiphol naar de hoofdstad, in een open bus. Nu de sportzomer voorbij is, brandt ook de strijd tussen de talkshows los. RTL Late Night, dat in tegenstelling tot Pauw en DWDD geen zomerstop hield, slaat de eerste slag. Alle Nederlanders met goud, zilver of brons zijn dinsdagavond te gast bij Humberto Tan. Zijn uitzending begint om half negen en komt uit de RAI.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden